HockeyNews
PLUS

Backlund: Senators är en nyckel i jakten

PP
MARC DESROSIERS/Bildbyrån

Publicerad: 27 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Allting ställs på sin spets på onsdagens Powerplay. Maskinen Färjestad hackar på ett sätt som ingen hade kunnat ana. Slutspelsfiaskot blir ett faktum om värmlänningarna förlorar i Ängeholm. Innanför landsgränserna riskerar även Luleå och AIK att behöva tacka för sig. I Schweiz gäller detsamma för Lausanne och Bern. Spänningen är olidlig. Nu åker vi!

Spelstopp: 18:59

1. Rögle - Färjestad X

Färjestad reste till Ängelholm och “Hajtanken” med vetskap om att en omedelbar seger sannolikt var nödvändig för att undvika ett mycket anmärkningsvärt slutspelsfiasko. Det fanns en annan energi och en annan desperation än tidigare, men samma problem gjorde sig tillkänna. Både onödiga utvisningar och slarv med puck i egen zon ställde till det rejält. Tomásek och Forsell såg med varsin soloprestation till att ordna fram en förlängning. Långt efter läggdags stod det klart att Rögle gått upp till 3-0 i matcher. Mirakelupphämtningen som FBK nu måste iscensätta har aldrig skett tidigare i svensk hockey. Jag ser inte svepningen som någon omöjlighet, men vill gärna ha med den attraktiva högersidan. 1X2!

2. Luleå - Växjö 1

Att domarna hamnar i skottgluggen i slutspelstider är lika oundvikligt som tröttsamt. Luleåspelarna har inte varit nådiga i sin kritik, och mötte under tisdagsförmiddagen mothugg från domarbasen Tomas Thorsbrink. “Bulan” måste se till att det inte tar upp lika stor del av spelarnas fokus här, annars hägrar sommarsemester. Växjö imponerar med sina blixtrande omställningar, där hela laget är inblandade. Backen Gabriel Carlsson lurade exempelvis skjortan av Joel Lassinantti, om än med lite flyt. Lakers kommer att bli överstreckade i “Delfinen”, där LHF nog gärna bjuder publiken på ett värdigt eventuellt avslut. Kasta tvåan i vasken!

3. Mora - AIK 1

Yetman, Ljunggren och gubbarna som stängdes av efter tumultet som följde avgörandet i match 4 saknades alla när Mora gästade Hovet under måndagen. Sägas bör att även AIK hade tunga avbräck i form av Muzito-Bagenda och Ignberg Nilsson, men det är helt omöjligt att inte imponeras av sättet som masarna maler på. Antoine Bibeau i Gnaget-kassen gjort ett antal förstklassiga parader, men när Michael Brandsegg-Nygårds skott tog på en svartgul och gick i en bana över kanadicken kunde han inget göra. Nu spelar Gynges gäng för att fixa fram en sjunde och direkt avgörande fight. Det blir tufft, men jag vill inte stänga dörren helt. Måla från väst och så långt det bara går.

4. Bern - Zug 1

Bern har kniven mot strupen när det nu blivit dags för match 6 i denna kvartsfinalserie. Målvaktsfrågan har blivit en het potatis, och i 2-6-förlusten senast var det Wüthrich som inledde på linjen. Han hade dock ingen vidare afton, och byttes tidigt ut till förmån för Adam Reideborn. Det innebar inget lyft, men jag tror ändå att svensken gäller som etta när SCB spelar för att hålla liv i säsongen. Då gör det enorm skillnad att Patrik Nemeth återvänder från sin avstängning. Zugs segersiffror senast var i största laget. I min bok gäller Dan Tangnes och hans vänner som knappa underdogs med tanke på vilket enormt publikstöd som värdarna kommer att ha i PostFinance Arena. Stannar ettan runt 35-40 prollar är det ett intressant spikbud.

5. Davos - Lausanne 2

Även om hockey är en lagsport finns matcher där individer ensamma dikterar utfallet i en match. Sådant var fallet i måndags när Davos kopplade greppet. Det var nämligen ingen som lyckades få hål på Sandro Aeschlimann. Lausanne belägrade den offensiva zonen och matade avslut mot HCD-buren, många av dessa från riktigt heta lägen. Ändå gick de bet. 0-1-förlusten var en mycket ologisk sådan, men innebär att pressen vilar tungt på gästernas axlar. Suomela har inte riktigt varit sig lik i slutspelet, men jag ser Pilut och Djoos bära laget från blålinjen. Värdemässigt läckra X2 liras.

6. Grenoble - Bordeaux 1

Tredjeplatsen i grundserien var underkänt för ett Grenoble. Det enda som duger är att vara bäst. 4-0 i kvarten mot Amiens var bästa tänkbara start på slutspelet, men dubbla resor till Bordeaux har skapat nya orosmoln. Trots tydligt spelövertag för onsdagens värdar, särskilt i match 1, vänder de nu hem till Patinoire Pôle Sud med underläge 0-2 i matcher. Dubbla bragder av Boxers i allmänhet och burväktaren Papillon i synnerhet. Här ska de dock väga för lätt, både under tisdag och onsdag (dubbla fighter i görningen). Hemmasegern ligger nära till hands och ettan kan gott singlas hela vägen upp till 60-65 prollar.

7. Buffalo - Ottawa 2

Tage Thompson spelade en av huvudrollerna när Buffalo drog det längsta strået i en ganska tillknäppt affär senast mot Calgary. Först hittade han Peterka som satte det matchvinnande 2-1-målet, därefter stängde han butiken genom att sätta trean i tom bur från mittzonen. En annan som övertygade var Ukko-Pekka Luukkanen. Nu ställs Sabres-spaden sannolikt mot en landsman på frammarsch. Joonas Korpisalo har genomgående varit en av ligans absolut sämsta burväktare, men mot Edmonton var han isens gigant. Batherson och Stützle visade prov på fin effektivitet framåt, men utan Korpisalos många parader hade Senators aldrig rott 5-3-segern i hamn. Lågt streckade X2 är av högsta vikt, ettan hakar på om stålarna finns.

8. Tampa Bay - Boston X

Underkroppsskador satte stopp för både Victor Hedman och Brayden Point i Tampa Bays fight mot Anaheim. Bägge är uppsatta som “day-to-day” och kan mycket väl återkomma nu när motståndet är avsevärt tuffare. Ducks vållade emellertid överraskande mycket problem för Lightning, som behövde sudden för att gå segrande ur striden (3-2). Det som talar emot Boston, utöver två raka förluster, är faktumet att en duell om förstaplatsen i Atlantic Division mot Florida stundar under natten mot onsdag. Jag har svårt att välja sida i denna ovissa dust. Då kommer heltäckningsmattan väl till pass.

Backlunds dunderspik: Grenoble

Grenoble är i grund och botten överlägset Bordeaux på alla plan. Allt annat än 2-2 i matcher efter onsdagens dust i Patinoire Pôle Sud skulle förvåna. Given etta.

Backlunds skrällbud: Ottawa

I skrivande stund erbjuder kupongen många värdemässigt fina drag, men desto färre konventionella skrällar. Ottawa, som har alla chanser att få med sig poäng från besöket i Buffalo, är det närmaste vi kommer. Senators är en nyckel i jakten på storkovan.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Rögle - Färjestad 1x2

2. Luleå - Växjö 1x

3. Mora - AIK 1x2

4. Bern - Zug 1

5. Davos - Lausanne x2

6. Grenoble - Bordeaux 1

7. Buffalo - Ottawa 1x2

8. Tampa Bay - Boston 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)