HockeyNews
PLUS

Backlund: Saker faller på plats i Björklöven

(31818) Björklöven PP
Bildbyrån

Publicerad: 6 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Slutspelet knackar på den hockeyallsvenska dörren. Två omgångar återstår och sex heta historier finns att avnjuta på lill-lördagens Powerplay. AIK har fattat grepp om andraplatsen, men står inför en tuff uppgift i Winpos Arena och har Södertälje i släptåg. Avslutningen består av två Ettan-kvartsfinaler som sätter orken på prov. Nu kör vi!

Spelstopp: 18:59

1. Björklöven - AIK 1

Saker och ting börjar så sakteliga falla på plats i Björklöven. Powell och Lindgren var i full träning för första gången i måndags och kan potentiellt vara aktuella för återkomst redan här. Annars finns bevisligen ett potent vapen i Scott Pooley. Fjolårets målkung har varit kritiserad. Hattricket mot Mora (5-0) var definitionen av svar på tal. AIK förstärktes av både debuterande Hutchison och återvändande Ignberg Nilsson till mötet med Västerås. Ingen av dessa fick några större rubriker i den aningen krampaktiga segern (5-2). Det fick däremot Jake McGrew. Jänkaren har i skymundan vuxit fram som ett riktigt bra nyförvärv. I svartgult har han bara lirat nio matcher, men är redan nära samma antal pinnar som han åstadkom på 39 tillfällen i Västervik. Jag utgår från väst och garderar friskt.

2. Djurgården - Östersund X

Både på och utanför isen råder turbulens i Djurgården. Bortaspelet är så uselt att det kommer att vålla problem i det stundande slutspelet, särskilt om DIF fortsätter att tappa mark och får sämre seedning. Nu vänder de visserligen hem till trygga marker, men det med hela fyra försvarare på skadelistan. Axel Andersson, Kevin Karlsson, Daniel Glad och Calle Odelius saknas. Det säger sig självt att det är ett försvagat blått gäng som beträder isen. Östersund må inte ha någonting att spela för, de är likväl inte att underskatta. Henrik Marklund har hittat målformen med fem pytsar på de tre senaste. Skellefteå-produkten blev tungan på vågen senast mot Västervik (5-3) och kan mycket väl komma att tysta hemmapubliken. Jämtarna har plusstatistik på värdarna över säsongens tidigare möten och när procenten till vänster skjuter i höjden ryggar jag tillbaka. Alla tecken!

3. Södertälje - Tingsryd 1

Det syntes på Södertäljes uppträdande i Nybro att självförtroendet var lite sargat efter att laget bränt läge efter läge mot Mora (0-2). Bogren lär inte ha varit alltför nöjd med prestationen trots att den inte alls var långt ifrån att generera tre friska pinnar in på kontot. Istället blev det bara en (2-3 efter straffar). Tingsryd har lutat sig mot ett hårt jobbande kollektiv hela säsongen. Därigenom har de varit stabila och svåra att bryta ned. Utan något att spela för har TAIF inte alls lyckats upprätthålla nivån. Tio insläppta på de senaste två och en förstaspade som lånats ut till Oskarshamn indikerar att smålänningarna bara väntar på att få ta lite välförtjänt semester. I Scaniarinken har de inget att hämta. Ettan är bara att spika av.

4. Kalmar - Almtuna 1

Kalmar har ett par tunga resultat i ryggsäcken, även om prestationerna varit betydligt bättre än vad poängskörden antytt. Variansen är Viktor Tuuralas största bekymmer inför play-in-spelet, men träffar smålänningarna rätt är verkshöjden enorm. Skadeläget är fortsatt oklart för Engstrand och Strömberg, två vitala pusselbitar i KHC. Skulle duon vara åter är värdarna rentav ett potentiellt spikbud. Om så inte är fallet vill jag höja ett varningens finger för solida och kompakta Almtuna. Med superb hjälp från försvaret lyckades Oliver Håkansson mot alla puckar utom en senast mot Djurgården. Det räckte för att AIS skulle knipa samtliga poäng. Lyckas de stänga ned matchbilden kan de mycket väl lämna Hatstore Arena som segrare. Ettan först, tvåan därefter.

5. Mora - Västerås X

Helgen innehöll tvära kast för Mora. 2-0 mot Södertälje var ett defensivt styrkebesked där Waltteri Ignatjew visade sin enorma högstanivå. Borta mot Björklöven dagen därpå hade vare sig Ignatjew eller någon annan i MIK någon vidare dag på jobbet. Det fanns en del om och men i brakförlusten (0-5). På det stora hela går det dock inte att komma ifrån att masarna inte kom upp i nivå. Västerås har burit med sig att det inte lär bli slutspel den senaste tiden och ändå presterat på en förhållandevis hög nivå. Att säsongen definitivt är över efter fredagens omgång bör därmed inte ha någon större effekt. Komarek och company vill avsluta snyggt och ska inte räknas bort i Smidjegrav Arena. Måla tvärs över!

6. Nybro - BIK Karlskoga 2

BIK Karlskoga har mot slutet visat upp en kompetens som gör dem till en dark horse i slutspelet. Fortsätter de på samma sätt under de avslutande omgångarna och i play-in blir det spännande att se vilket lag som vågar välja värmlänningarna i en eventuell kvartsfinal. Även utan Henrik Larsson fortsätter det homogena gänget att mata på och jag håller dem som det klart starkare laget i Liljas Arena. Där finns Nybros betydande hemmafördel att ta i beaktande, men jag tycker inte att det kompenserar för nivåskillnaden mellan lagen. Högerlutning!

7. Dalen - Troja/Ljungby 2

Troja/Ljungby tog kommandot tidigt i tisdagens inledande kvartsfinalmöte mellan dessa två parter och släppte knappt till en målchans i spelet med lika många gubbar på isen. Den enda gången det rasslade i nätet bakom den långa stunder sysslolösa Jesper Eliasson var i samband med ett boxplay. Det räckte till en 2-1-seger och jag har mycket svårt att se vilka verktyg i Dalens låda som ska kunna bräcka Trojas mur. Bakom Hugo Rostedt och Max Forsell finns ytterst få som kan kliva fram och bryta mönster. Jag tror att värdarna blir nedstängda på nytt och låter tvåan stå på egna ben.

8. Sundsvall - Borås X

Sundsvall var ett av de formstarkaste lagen under avslutningen av AllEttan Norra, och då särskilt svåra att tas med hemma i Brandcode Center. Den första kvartsfinalen följde samma mönster, åtminstone sett till resultattavlan. 3-0 var dock aningen missvisande siffror, eftersom Borås skapade en hel del farligheter framåt. Men Niko Koskinens hakningsutvisning tidigt i den första perioden kom att innebära en uppförsbacke som västgötarna aldrig lyckades bestiga. Christer Nylund testade att plocka ut extremt rutinerade Konstantin Barulin mellan stolparna, vilket snabbt slutade med ytterligare ett bakåtmål. Jag vill inte skriva av BHC:s chanser och plitar ned samtliga tecken på stubinen.

Backlunds dunderspik: Södertälje

Med bara två matcher kvar har somliga inget att spela för. Vissa håller energin uppe. Andra checkar ut. Plattmatchen i Karlskoga antyder att Tingsryd tillhör den senare skaran. Södertälje får en komfortabel färd mot tre poäng i Scaniarinken.

Backlunds skrällbud: Östersund

Ekonomisk kris och backkris. Rubrikerna är dystra kring uppflyttningsaspirerande Djurgården. Bland många andra saknas stöttepelaren Axel Andersson. Då är jag inte övertygad om att DIF får en komfortabel resa mot Östersund, som gjort några av säsongens bästa insatser mot Järnkaminerna.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Björklöven - AIK 1x2

2. Djurgården - Östersund 1x2

3. Södertälje - Tingsryd 1

4. Kalmar - Almtuna 12

5. Mora - Västerås 1x2

6. Nybro - Karlskoga x2

7. Dalen - Troja/Ljungby 2

8. Sundsvall - Borås 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!