HockeyNews
PLUS

Backlund: Florida kommer behöva höja spelet

PP
Bob Dechiara/Bildbyrån

Publicerad: 17 maj 2024

FacebookXWhatsApp

Fem matcher från VM ihop med slutspelsmatcher från NHL och AHL gör “fredagsbongen” fulltalig. Tjeckien - Österrike spelar under fredagskvällen innan Florida och Dallas gör nya försök att avancera till semifinalen. När natten blivit dag tar fyra landskamper vid, där Kanada–Finland är huvudnummer. Nu gasar vi!

Spelstopp: 20:19

1. Tjeckien - Österrike 1

Kupongens första fajt är den enda som utspelar sig under fredagens 24 timmar och värdarna förväntas bjuda hemmafansen på en show. Likt målkalaset mot Danmark, som Tjeckien gick segrande ur efter fyra mål i slutperioden, där Ondrej Palát satte punkt med sitt 7-4-mål. Österrike har stått för turneringens comeback mot Kanada och visat att de inte är ett lag man kan ställa ut skridskorna mot. Men ser bara tjeckerna till att att hålla ett jämnt tryck på gaspedalen bör detta bli en komfortabel fredagstur. Banketta.

2. Boston - Florida 2

Med Brad Marchand skadad och oddsen emot sig gjorde Boston sin bästa match i Amerant Bank Arena när de räddade första matchbollen. Jeremy Swayman var åter att känna igen mellan stolparna och Charlie McAvoys 2-1-strut efter halva matchen spelad räckte för seger. Huruvida Bruins-kaptenen kommer att finnas med på isen i match 6 återstår att se. Florida kommer behöva höja spelet ett snäpp om de ska lyckas stänga matchserien men med dubbla segrar vid senaste besöket i TD Garden målar jag ändå från höger.

3. Colorado - Dallas X

Piskade att vinna för att hålla matchserien vid liv klev Colorados stjärnor fram i match 5. Cale Makar målade dubbelt och när Dallas jagade en kvittering i slutet av den tredje perioden var det Nathan MacKinnon som satte spiken i kistan (5-3). Roope Hintz saknades för Dallas senast och ett beslut om finländarens vara eller icke vara i Denver kommer att tas innan nedsläpp. Stars har gjort flera av sina bästa matcher på resande tass och med streck som speglar oddsen hyfsat är alla tecken att föredra.

4. Coachella Valley - Ontario 2

Jimmy Schuldt sköt 3-1 för Coachella Valley med knappt halva matchen spelad och det skulle visa sig bli matchavgörande. För trots spelövertag och en stark forcering i tredje perioden, kom inte Ontario närmare än Samuel Fagemos 2-3-reducering i inledningen av den avslutande akten och därmed kom lagets segersvit i slutspelet till ända. Coachella Valley försvarade sig väl men med blott femton skott på mål kommer Firebirds behöva skjuta fram sina positioner i match 2 om de vill behålla ledningen i matchserien. Osäker om så blir fallet är ettan det tecken som lockar minst.

5. Lettland - Sverige 2

Någon ny VM-bragd lär det inte bli för Lettland som hade stora bekymmer mot Tyskland. Med 0-4 i baken i början av den andra perioden bytte Elvis Merzlikins plats med tidigare MoDo-keepern, Kristers Gudlevskis. Men målvaktsbytet fick inte önskad effekt och med 1-7 till pausvila blev slutperioden en enda lång transportsträcka. Inget från den matchen tyder på att letterna ska ha något att sätta emot stjärnfyllda Sverige men då tvåan lär hamras ned i avgrunden är det inte fel att plocka med det rensande krysset. För så chanslösa som strecken ger sken av, är inte Lettland.

6. Danmark - Schweiz X

Kevin Fialas straffmiss i början av matchen mot Storbritannien hade mindre betydelse. Drygt två minuter senare gav Nico Hischier Schweiz ledningen, som därifrån kontrollerade matchen och vann med 3-0. Segern var de rödvitas fjärde raka och mot Danmark är man favoriter att ta sin femte. Men någon enkel lördagspromenad kommer det inte att bli. Både Oscar Fisker Mölgaard och Mathias From spräckte sina målnollor när de utmanade tjeckerna och med målmaskineriet i rullning är Mikael Gaths mannar att räkna med. Rulla ut heltäckningsmattan i O2 Arena och jobba 1X.

7. Kanada - Finland 1

Bägge lagen har haft en mjukstart på turneringen och lördagens batalj blir den första riktiga värdemätaren. Kanadas spelartrupp, fylld med NHL-spelare och flertalet världsstjärnor, trumfar den finländska, där det inte är lika stjärntätt bakom Mikael Granlund. Men “Lejonen” är kända för den finländska sisun och har visat gång efter annan genom åren att hårt arbete slår klass. Ettan är det första tecknet som plitas ned på bongen med tvåan hack i häl.

8. Tyskland - Polen 1

Tyskland har haft det svårt att hävda sig mot turneringens guldfavoriter men mot Lettland, som är ett par hack ner i hierarkin, dikterade tyskarna villkoren. Samtliga fyra kedjor bidrog när publiken i Ostravar aréna bjöds på målkalas och med ett bortdömt mål i den sista perioden blev segersiffrorna 8-1. Polen befinner sig än längre ner på rankingen och spelare för spelare är det klasskillnad lagen emellan. Att de ska ha något att hämta här känns långsökt och med bättre skrällbud högre upp på kupongen spikas ettan.

Backlunds dunderspik: Tjeckien

Ondrej Palát och hans vänner växlade upp tempot i tredje perioden mot Danmark.

Fredagens rödvita motståndare är på pappret ett lättare motståndare och kommer få det kämpigt att hänga med tjeckerna, om de fortsätter på samma växel.

Backlunds skrällbud: Danmark

Spelet har låst sig för Danmark när de har förväntas föra matcherna. Desto bättre har det sett ut när de får slå i underläge, som de kommer göra mot Schweiz, med flera målskyttar som börjar bli varma i kläderna.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Tjeckien - Österrike 1

2. Boston - Florida 1x2

3. Colorado - Dallas 1x2

4. Coachella - Ontario 1x2

5. Lettland - Sverige x2

6. Danmark - Schweiz 1x2

7. Kanada - Finland 12

8. Tyskland - Polen 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!