HockeyNews
PLUS

Backlund: Då riskerar DIF att få på flabben

(31818) Björklöven PP
Bildbyrån

Publicerad: 26 mars 2024

FacebookXWhatsApp

På tisdagens Powerplay finner vi spänningens epicentrum i Oskarshamn. HV71 kan säkra sin plats i höstens SHL med något så sällsynt som en bortaseger. Från landets högsta division hämtas även heta kvartar från Leksand och Linköping. Därefter tar vi steget ned i HA för att följa dramat mellan Djurgården och Björklöven. Det och mycket finns att se fram emot. Låt oss jaga åtta rätt tillsammans!

Spelstopp: 18:59

1. Leksand - Frölunda 1

Leksand hade en gyllene möjlighet att gå upp till 2-0 i matcher och därmed koppla ett fast grepp om en av semifinalplatserna. Sett över tre perioder var masarna snäppet vassare än Frölunda i spelet, något som blev särskilt tydligt i mittperioden. Lite bättre utdelning där och VF hade varit i brygga. Istället var det Lasse Johansson som fick det sista ordet. Spaden gjorde en ny stormatch och var den starkast bidragande faktorn till 4-2-segern. Med tanke på att Rönnbergs gäng sällan fått till det på bortais känns vänstersidan som en vettig utgångspunkt. 1X löser biffen!

2. Linköping - Skellefteå X

Med tanke på vilka problem Linköping historiskt har haft i Skellefteå Kraft Arena förtjänar östgötarna lassvis med beröm för sina insatser. Jesper Myrenberg, som tvingades in mellan stolparna efter att Marcus Högberg insjuknat, har löst uppgiften bättre än vad någon kunnat kräva. Ändå står vi med 0-2 i matcher när cirkusen har förflyttats till en kokande Saab Arena. Skellefteå har varit pressade och tvingats till dubbla sudden-avgöranden. Att SAIK lyckats gå segrande ur bägge strider indikerar visserligen både mental styrka och vinnarmentalitet, men spelmässigt har det hackat mer än väntat. Tomrummet som Pudas lämnat är påtagligt och jag räknar med en ny rysare. Alla tecken förespråkas!

3. Oskarshamn - HV71 2

HV71 föll tungt i fredags. Mycket på grund av att Viktor Lodin var totalt dominant. Detta eftersom han fick tid och utrymme med puck. “Tjurarna” spenderade enormt mycket tid i utvisningsbåset, ofta helt utan anledning. Direktiven inför söndagens blytunga fight i Husqvarna Garden var således tydliga. Inga onödiga utvisningar. När tre perioder summerades hade HV vunnit en tillknäppt kamp med 2-1 och bara dragit på sig en futtig tvåminutare. Oerhört starkt med tanke på det laddade känsloläget. Lodin, Wagner och övriga hos “Oket” behöver kliva fram i säsongens sista hemmamatch, som mycket väl kan bli den sista i SHL-sammanhang på ett bra tag. Jag håller dörren för en sjunde och avgörande strid lite på glänt, men tror att X2 räcker för att den gröna bocken ska vara löst.

4. Djurgården - Björklöven X

Djurgården hade möjlighet att slå in den definitiva spiken i Björklövens kista. DIF bjöds på ett par fina tillfällen i numerärt överläge, men saknade energi. Det var på det hela taget en ganska seg tillställning, där vare sig Marcus Krüger eller någon annan lyckades driva igång den blåa offensiven. Kanske var det halmstrået som Löven behöver för att hitta energi och kriga sig tillbaka in i matchserien. Det kommer att bli betydligt svårare på Hovet än hemma i Umeå, men presterar Nick Schilkey på samma skyhöga nivå som i söndagens 3-2-vinst går Stråhles mannar absolut inte att räkna ut på förhand. Alla tecken och knalljobb är vägen att gå.

5. Lugano - Fribourg 2

Mikko Koskinen har petats till förmån för Niklas Schlegel mellan Luganos stolpar. Så lär det också förbli. Det var nämligen Schlegel som var bäste svartvit när HCL hade kunnat skaffa sig matchboll, men misslyckades. Sett till de underliggande siffrorna är det svårt att säga annat än att även Reto Berra i Fribourgs kasse stod för en superinsats. 1-0-seger kunde mycket väl varit större och “Drakarna” har en svårslagen kombination av defensiv trygghet och offensiv spets i flera formationer. Jag befarar att den andra NL-semifinalisten koras under tisdagskvällen. Spiktvåa!

6. Straubing - Schwenninger 1

Det kryllar av individer med enorm skicklighet i detta Straubing. I söndagens möte, där matchserien utjämnades till 2-2, blev summan åtminstone inte mindre än komponenterna. Nicolas Mattinen är och förblir ett enormt hot från blålinjen, även om han förblev poänglös. Scott och Connolly var de kreativa krafter som ledde “Tigrarna” till en tydlig 5-1-segern. Schwenninger Wild Wings var inte lika dåliga som siffrorna antyder, men hade onekligen bekymmer med motståndarnas spets. Jocke Eriksson mellan stolparna hade ingen vidare dag på jobbet. Jag har svårt att se hur gästerna ska ha något att sätta emot i Eisstadion am Pulverturm, där ettan står stadigt på egna ben.

7. Eisbären Berlin - Adler Mannheim 2

Efter att ha gått på pumpen med 1-7 i den första akten har Eisbären Berlin tagit sig i kragen. Tre raka segrar har det blivit sedan dess, med fin leverans från både Marcel Noebels och Tobias Eder. Det går dock inte att blunda för att Jake Hildebrand mellan stolparna sannolikt har varit svettigast på isen i flera av vinstmatcherna. Adler Mannheim har spelmässigt nämligen varit minst lika bra sett över fyra fighter. Ändå riskerar de nu att få respass. Leon Gawanke, som anslöt från AHL och San Jose Barracuda nära inpå transferdeadline, har snabbt etablerat sig som en av ligans absolut bästa backar. Jag ger “Örnarna” goda möjligheter att förlänga säsongen. X2 går först, den överstreckade ettan är blott ett lyxtecken.

8. Herning - Sönderjyske 1

Tio kassar på fyra matcher. Hernings resa genom kvartsfinalserien var tuffare än vad 4-0 i matcher antyder, men Mathias Froms galna målfacit innebar att det aldrig blev spännande. Han ska nu försöka upprepa bedriften, men ställs mot vad som under våren mycket väl kan ha varit ligans bästa defensiv. Mattias Pettersson har kommit in mellan stolparna och varit helt suverän, givetvis med god hjälp från medspelare. Han vilade i den avslutande kvarten mot Rungsted, men något annat än att Pettersson är tillbaka i kassen här vore extremt förvånande. Utgå från vänster och fyll på efter storleken på börsen.

Backlunds dunderspik: Straubing

1-5 inför hemmapubliken är en känsla som Schwenninger upplevt vid ytterst få tillfällen denna säsong. Det är ingen känsla som laget reser till Straubing med och kniper en seger. Tigers drar det längsta strået!

Backlunds skrällbud: Björklöven

Nick Schilkeys säsong får betraktas som ett misslyckande, särskilt med tanke på hur överlägsen han var i fjol. När Björklövens säsong stod på spel senast klev Schilkey fram med dubbla pytsar. Lyckas Djurgården inte hålla jänkaren i schack riskerar de att få på flabben.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Leksand - Frölunda 1x

2. Linköping - Skellefteå 1x2

3. Oskarshamn - HV71 x2

4. Djurgården - Björklöven 1x2

5. Lugano - Fribourg 2

6. Straubing - Schwenninger 1

7. Eisbären - Mannheim 1x2

8. Herning - Sönderjyske 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!