HockeyNews
PLUS

Backlund: Crosby i storform

PP
Charles Leclaire/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 11 april 2024

FacebookXWhatsApp

Svensk slutspelshockey får sällskap av dubbla landskamper och NHL-matcher på torsdagens Powerplay-kupong. Kommer Rögle plocka fram sopkvasten i Catena Arena och kan Washington försvara sin slutspelsplats? Det och mycket mer avhandlas nedan. Häng med så kör vi!

ANNONS

Spelstopp: 18:59

1. Rögle - Växjö 1

Historien håller på att upprepa sig. Efter att ha svept Färjestad i kvartsfinalen har Rögle nu möjligheten att göra detsamma mot Växjö. Likt matcherna i Vida Arena var semifinal 3 i Ängelholm en jämn tillställning där special teams blev avgörande. RBK:s samtliga strutar gjordes i powerplay och avgörandet i den femte perioden var en chanspuck från blå signerad Lucas Ekeståhl-Jonsson. Växjö kommer behöva hålla sig ifrån utvisningsbåset i afton för i spelet fem mot fem är det jämnt skägg. Måla från vänster, helst hela vägen, i Catena Arena.

2. Halmstad - Kristianstad 2

Halva racet i Kvalserien har körts och Halmstad tryckte plattan i mattan hemma mot Vimmerby. När Victor Gagic hängde sin andra påsen för kvällen, som var matchens snyggaste, stod det 4-1 på tavlan och den första perioden var inte ens färdigspelad. “Hammers” hade inga bekymmer att stänga butiken och hakade på kvällens motståndare som tappade poäng mot Väsby. En slarvig sexmannare i förlängningen blev kostsam för Kristianstad (3-4). Skåningarna leder fortsatt tabellen med tre pinnar och tidigt är det högersida som lockar mest.

ANNONS

3. Hudiksvall - Väsby 1

Hudiksvall gjorde inte sin bästa match för säsongen mot Piteå men det räckte till två poäng efter Marcus Limpar Lantzs avgörande i förlängningen (3-2). Mot Väsby kommer det behövas en bättre insats om avståndet till förstaplatsen i tabellen ska krympa. Väsby hade bud på full pott mot Kristianstad men ett sent kvitteringsmål av serieledarna tvingade fram övertidsspel. Väl där var det VIK:s spetsvärvning från Djurgården, Fredrik Forsberg som såg till att extrapoängen stannade i Upplands Väsby. En jämn fight i Hälsingland är att förvänta sig och garderingar till utgångsettan välkomnas med öppen famn.

4. Vimmerby - Piteå X

Det var imponerande av Piteå att de fick med sig en poäng hemma mot Hudiksvall. En stor anledning bakom framgången var John Westermark i kassen som räddade 34 av 37 skott och stod för flertalet svettiga parader. Keepern kommer att behöva fortsätta leverera om det ska bli nya framgångar mot ett förmodat revanschsuget Vimmerby. "Tigrarna" gick inte att känna igen mot Halmstad och efter den svaga starten var skadorna för stora för att kunna reparera (3-6). Ett minst sagt oväntat resultat med tanke på de tidigare prestationerna mot Väsby, Kristianstad och Hudiksvall. Vimmerby är inte en favorit jag vill hålla i handen och alla tecken får ta plats i Småland.

ANNONS

5. Danmark - Norge 1

Vi lämnar den svenska slutspelshockeyn och beger oss över Öresund för den första av två vänskapsmatcher inför den stundande VM-turneringen i Tjeckien. På pappret ser Mikael Gath ut att ha fått ihop ett spännande lagbygge för Danmark med många inhemska profiler kryddat med ett par namn från de europeiska toppligorna. Duon Frederik Dichow och Oskar Fisker Mölgaard, som spelade kvar HV71 i SHL, blir intressanta att hålla ett extra öga på. Norges trupp är inte av samma kaliber och lär få det kämpigt i Spar Nord Arena. Spiketta trots den något höga procenten.

6. Slovenien - Österrike 2

Mot Lettland förra veckan gjorde Dominique Heinrich sin hundrade landskamp för Österrike som föll med uddamålet efter straffar (2-3). Roger Baders armé har tappat ett par spelare på grund av skador och nya namn kommer in i truppen till veckans landskamper, däribland Dominic Zwerger och Benjamin Baumgartner. Slovenien lyckades inte hålla sig kvar i A-divisionen i fjol och är därför något svårbedömda i denna drabbning. Trots det får Slovenien favoritskapet tidigt och då väljer jag att blicka mot spelvärdet i öst.

ANNONS

7. Pittsburgh - Detroit 1

Med fyra omgångar kvar att spela av den 82 matcher långa serien befinner sig Pittsburg och Detroit på 84 poäng vardera, en pinne upp till slutspelsplats. Pittsburgh har gått urstarkt på slutet men mot Toronto med Auston Matthews i riktigt fint slag blev det förlust i förlängningen (2-3). Detroit vinner varannan match för tillfället och trenden höll i sig i och med 1-2-förlusten mot Washington där Andrew Copp bröt käkbenet på grund av en hög klubba. Det märks att slutspelet står runt hörnet och inget annat är att förvänta sig ikväll. Med Crosby i storform lutar det åt vänster i PPG Paints Arena.

8. Buffalo - Washington 2

Alexander Ovechkins segermål mot Detroit var det 30:e för säsongen, en milstolpe som ryssen har mäktat med i 18 säsonger. Tillsammans med Charlie Lindgren som motade 42 skott såg Capitals till att behålla den sista slutspelsplatsen. Buffalos chanser att nå slutspelet är rökta och trots att Rasmus Dahlin gjorde en balja mot Dallas blev det en 2-3-förlust. Värdet ser ut att kunna hamna på hemmalaget men när Washington är de som har allt att spela för rullas heltäckningsmattan ut i KeyBank Center.

Backlunds dunderspik: Danmark

Det är alltid lite lurigt med vänskapsmatcher men Danmarks lag ser spännande ut. Norrmännen har varken samma bredd eller spets samtidigt som danskarna bör vilja ge sin hemmapublik valuta för pengarna.

Backlunds skrällbud: Österrike

Slovenien lyckades inte spela sig kvar i VM:s högsta division i fjol. Mot Österrike som har förstärkt truppen med fem namnkunniga spelare känns den favoriserade ettan svårmotiverad.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Rögle - Växjö 1x2

2. Halmstad - Kristianstad x2

3. Hudiksvall - Väsby 1x2

4. Vimmerby - Piteå 1x2

5. Danmark - Norge 1

6. Slovenien - Österrike x2

7. Pittsburgh - Detroit 1

8. Buffalo - Washington 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.