HockeyNews
PLUS

Avslöjar: LHC värvar finsk mästare

Christian Heljanko
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 16 maj 2024

FacebookXWhatsApp

Christian Heljanko har varit Linköpings huvudspår.
Nu kan Hockeynews avslöja att han är klar för klubben.

Marcus Högbergs NHL-besked kom oväntat för Linköping och under ett par veckor har klubben varit på jakt efter en ersättare.

I förra veckan kunde Hockeynews avslöja att den finske mästarmålvakten Christian Heljanko var Linköpings huvudspår i målvaktsjakten. Under torsdagen gick klubbikonen Fredrik Norrena ut och rådde Linköping att värva honom.

– Det skulle vara en jättebra lösning för alla parter. Finska ligans bästa målvakt. Topp i Europa. Tappara har en stark organisation, men du vinner inte tre år i rad bara för det.

– Under många var Tappara enormt strukturerat, men nu har Grönborg (Rickard) kommit in som tränare och spelat mer öppet, vilket innebär att du som målvakt hamnar i en helt annan typ av omgivning. Men Heljanko klarade det också. Det är en tävlingsmänniska och en vinnare, sa han till Corren.

Nu kan vi också avslöja att parterna är helt överens. Enligt källor till Hockeynews rör det sig om ett tvåårskontrakt och Heljanko kommer att presenteras inom kort.

27-årige Christian Heljanko kommer närmast från spel i Tappara där han var med och vann guld efter att ha stått för ett bländande slutspel. Heljanko vann 12 av 16 slutspelsmatcher och noterades för en räddningsprocent på 93.3.

Heljanko har också fått chansen i landslaget vid totalt fyra tillfällen. Den gångna säsongen blev det två landskamper för de finska lejonen.

Nu är han tänkt att ersätta Marcus Högberg som alltså skrivit på för New York Islanders.

FOTNOT: Hockeynews har sökt LHC:s sportchef Peter Jakobsson och agenten för en kommentar utan framgång.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!