HockeyNews
PLUS

Apollonia Mälarberg: "Hon kan bli årets målvakt"

(24623) Apollponia Mälarberg-SDHL
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 21 september 2022

FacebookXWhatsApp

SDHL:s säsong fortsätter. HockeyNews.se:s Apollonia Mälarberg delar med sig av sina tankar kring veckans femma och onsdagens derby mellan Djurgården och SDE.

SDE TESTAR UNG TRIO I 08-DERBYT

Tonåringarna Stella Sjöberg, Elsa Åberg och Eimear Leacy missade SDHL-premiären. Gruppspelet i TV-pucken satte stopp för trion i premiäromgången. Men i 08-derbyt mot Djurgården får de chansen att visa upp sig och samtliga gör debut på SDHL-scenen.

SDE var nära att skrälla i premiärmatchen borta mot LHC. Stockholmarna hade en 0–2-ledning men tappade till en 3–2-förlust med 42 sekunder kvar av matchen. I afton får en trio födda 2007 chansen att kliva in mot Djurgården och alla tre gör debut i SDHL-sammanhang.

Stella Sjöberg en teknisk forward, Elsa Åberg en rejäl back och forwarden Eimear Leacy tar plats i laget.

– De ska bli kul att alla tre får chansen att visa upp sig, säger SDE:s sportchef Helene Åström till HockeyNews.se.

SDE:s trupp är nästan intakt från förra säsongen. 14 spelare är kvar från ifjol och fyra nya har anslutit. Vitorie Svejdova, Jessica Kondas, Emma Forsgren och Wiktoria Sikorska. Nyckelspelarna Kayleigh Hamers och Julie Zwarthoed har redan noterat sig i poängprotokollet. Nu hoppas jag också att landslagsspelaren Michelle Löwenhielm som är motorn i SDE hittar rätt i maskorna.

NY NOLLA AV BOMAN?

Djurgården fick bästa tänkbara start i premiären mot AIK. Full poäng och unga Ida Boman höll nollan. Boman fick sitt stora genombrott i slutspelet för två år sedan. Hon har lyckats spela till sig förstaspaden och har redan visat varför hon förtjänat en plats i landslaget. Kanske kommer det en ny nolla i afton.

Senast var det Alexis Mauermann och rutinerad Fanny Rask som stod för målproduktionen.

Men det finns fler vassa skyttar. I afton förväntar jag mig att unga duon Nicole Hall och Lova Blom finns med i poängstatistiken tillsammans med Josefin Jakobsen.

Ett stort frågetecken inför dagens fajt är dock backen Josefin Holmgren som fick kliva av senast efter tacklingen i derbymatchen.

STATISTIK SÄSONGEN 21/22:

DIF – SDE  3–1

SDE – DIF  1–4

DIF – SDE  0–1

SDE – DIF  2–3

Du ser matchen på C More.

FEM VASSASTE – BATTERIET I TOPPTIPPADE LULEÅ

Surrade med experten Pernilla Winberg som jag jobbar ihop på TV4/C More. Lätt att tappa att Winberg har 318 landskamper, 12 VM, 4 OS, 3 SM-guld och ett OS-silver på sitt CV. Med andra ord hennes ord väger tungt.

Varje vecka plockar hon ut veckans femma i SDHL. Det är inte alltid lätt att plocka ut de hetaste kandidaterna och det är inte alltid jag håller med Winberg. Men den här premiäromgången håller jag med och har inget att invända. Så här motiverar hon själv sina kandidater.

Varför har du valt de här fem spelarna?

– Det var flera spelare som såg vassa ut under premiärhelgen men dem här fem jag tycker lyfte sitt lag lite extra i mitt tycke, säger Winberg till HockeyNews.se.

Linne Johansson, LHC: ”..rejäl i sina avslut och drev laget. Starkt att avgöra mot SDE med 42 sekunder kvar det gör att hon tar plats...”

Lina Ljungblom, Modo: ”..hon är även att räkna med produktivt den här säsongen, 2+3 den här helgen talar sitt tydliga språk..”

Noora Tulus, Luleå: ”..Tulus var den som stack ut mest i Luleå och gjorde det hårda jobbet över hela banan..”

Brooke Hobson, Modo: ”..flest mål av alla i hela ligan och en lysande start för Modos tunga nyförvärv...”

Mira Ljungåker, HV71: "..en faktor över hela banan och ger HV71 hopp den här säsongen. Imponerad av hennes straff i ett avgörande läge."

Anni Keisela: "..kul att hon presenterade sig omgående i SDHL. 51 räddningar i premiären går inte att blunda för."

BATTERIET I TOPPTIPPADE LULEÅ

Då jag inte har något att invända kring veckans fem vassaste spelare fyller jag gärna på mina tankar kring ”Winbergs femma” .

Linnea Johansson stack ut redan i fjol och gjorde sin bästa säsong poängmässigt. Med sitt intensiva spel kommer LHC ha mycket nytta av henne om nya coachen får ut hennes fulla potential.

Lina Ljungblom växer för varje säsongen. En måltjuv och en av ligans absoluta bästa tekare. Det är inte många tekningsdueller hon inte går vinnande ur.

Noora Tulus var grym under slutspelet i våras och är en av de viktigaste kuggarna. Hon gör det grovjobbet och räds inte att gå in i situationer, målskytt av rang och många gånger batteriet i det topptippade Luleå. Topp tio förra säsongen poängmässigt och hon kommer inte vara sämre i år.

Nya Modobacken Brooke Hobson kliver in och gör ett starkt avtryck direkt. Tre mål bara så där imponerar stort. Bra scoutat av Modo och jag hoppas det håller i sig.

HV:s unga speedkula Mira Ljungåkers utveckling är spännande att följa. Bara att hon håller sig mentalt kall, som i helgen, när det kom till en avgörande straffläggning är häftigt att se.

Nya HV-målvakten Anni Keisela är en supervärvning. Skrev i tidigare artikel att hon absolut kandiderar till årets målvakt. Håller fast vid detta och säger åter ”Grattis HV71”.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!