HockeyNews
PLUS

Alla dörrar öppna efter lyckade utlandsäventyret

(19244) Arvid Ljung
Dennis Ylikangas / Bildbyrån

Publicerad: 25 april 2021

FacebookXWhatsApp

Intresset i Hockeyallsvenskan var svalt. Då valde keepern Arvid Ljung att dra till Italien.
Det blev ett äventyr som trots hårda coronarestriktioner gav mersmak och nu står alla dörrar öppna inför framtiden.
– Jag satsar fortfarande uppåt och har mycket mer att ge, säger Ljung till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Efter tre säsonger i Hockeyallsvenskan med Almtuna, Karlskrona och Västervik drog coronan in över världen och marknaden blev sval för 28-åringen Arvid Ljung som länge gick kontraktslös inför den gångna säsongen.

Då hörde italienska Fassa som huserar i alpligan av sig.

– Det var väl ganska svalt intresse från allsvenskan så jag var öppen för vad som helst och så hörde de av sig. De var de första som hade något konkret och jag gillar natur och tyckte att det var kul att det var uppe i bergen så jag tänkte vad fan, varför inte, berättar Ljung.

– Det var kul att hitta på något nytt, att använda engelska och se en lite ny kultur, så det var jäkligt kul.


Stenhårda restriktioner
Kontrasterna var ganska påtagliga gentemot vad keepern var van vid hemifrån Sverige, så väl på som vid sidan av isen.

– Det var verkligen en alpby, så det var liftar överallt och backar överallt. Vi bodde i en dal på 1500 meters höjd, så egentligen är det en turistby, men inte i år tyvärr.

Nej, coronapandemin måste ha påverkat tillvaron i Italien en hel del?
– När jag kom dit, de första tre veckorna var det fortfarande sommarsäsong och den hade de som en normalsäsong så då var det folk där, men typ tre veckor in började alla stenhårda restriktioner. Då var det utegångsförbud och grejer. Restauranger var knappt öppna och så där.

– Italien har varit uppdelat i olika regioner och så är det olika färger på regionerna. Gul är den svagaste färgen och vi var oftast gula faktiskt. Då stängde restauranger sex, men man fick röra sig fritt inom regionen även om man var tvungen att ha mask på sig. Jag gillar att hajka lite och man kunde ändå åka upp i bergen, så det har jag ändå försökt göra. Vi har kunnat göra det bästa utav det, men det är klart att det hade varit mycket roligare om det var mer hålligång.

Hur var hockeyn?
– Det var skillnad, vi var inte jättebra. Topplagen var duktiga, den absoluta toppen skulle klara sig i Hockeyallsvenskan. Det var två slovenska lag som var bra, de spelade riktig hockey. Sen var det något italienskt och något österrikiskt lag som var bra, men annars blev det sämre och sämre.

Arvid Ljung lämnade Hockeyallsvenskan för ett hockeyäventyr i Italien. Foto: Bildbyrån


”Hade inte ens hållit i division 3”
Fassa Falcons som Ljung representerade gick ganska dåligt och missade slutspel efter att ha landat på plats 13 av 16 lag i seriespelet. Men keepern noterade en räddningsprocent en bra över 90% och drog sitt strå till stacken för att laget skulle kunna vinna sina matcher.

Var du något av en stjärna därnere?
– Det var ju vi importer som skulle spela. Måns Hermansson var också där och spelade nästan 30 minuter per match. De satsade väldigt konstigt, det var nog vi och någon annan italiensk klubb som satsade nästan alla pengar bara på importerna och italienarna tjänade nästan ingenting. Det var några italienare som var lite mer etablerade som tjänade pengar på det.

– Det är klart att målvakten får alltid ett stort ansvar, men även utespelarna som var importer fick spela väldigt mycket. De andra lagen kändes jämnare, mer jämna över hela laget. Det var verkligen en liga som satsade på importerna, men vi kändes extremt obalanserade.

Keepern blir nästan lite full i skratt när han tänker tillbaka på säsongen och lagets sammansättning.

– Vi var väldigt ojämna i laget, herregud alltså. De första två linorna var bra, tredje kunde spela hockey och fjärde, det var bland det värsta jag har sett. De hade inte ens hållit i division 3, jag överdriver inte ens, det var helt sjukt och detsamma gäller ju tredje backpar och tredje backpar spelade till och med matcherna. Det var livsfarligt så fort de var inne.

Det låter utmanande som målvakt...
– Ja och det var också skillnad i ligan, de slovenska och österrikiska lagen körde mer vad man var van vid inom hockeyn, men när vi mötte de italienska lagen var det typ inga tacklingar. Det var väldigt soft spel och mer fokus offensivt än defensivt.

– Vi hade definitivt haft strul, de lagen som är i kvalserien mot Hockeyallsvenskan nu hade vi torskat mot, det är jag säker på. Vi hade bra skills på första- och andralinan men just organisationen som är i Sverige, det är mer skolat och då hade vi åkt på torsk.


Alla dörrar står öppna
Men även om kvaliteten på hockeyn var skiftande gav äventyret i Italien mersmak inför framtiden. Ljung håller alla dörrar öppna och är definitivt inte främmande för en ny utmaning i Europa.

– Det hade varit kul att ha chans att vinna något också. Jag får prata med agenten och se vad han tror och hittar och så där.

Det är inga konkreta förfrågningar än?
– Nej, jag har inte hört något i alla fall.

– Jag hade kunnat spela i allsvenskan det vore kul, jag vill fortfarande bli bättre och satsar fortfarande uppåt och har mycket mer att ge. Sen var det väldigt kul att vara utomlands så jag är väldigt öppen känner jag. Alla dörrar är öppna egentligen.

Skulle det kunna vara ett alternativ att gå ner i Hockeyettan?
– Nej inte nu i alla fall, det känner jag inte, utan då hittar jag hellre något kul och utvecklande utomlands i så fall.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!