HockeyNews
PLUS

AIK fyllt av självförtroende inför derbyt

Åkerblom AIK
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Igår 17:04

FacebookXWhatsApp

AIK kommer med starkt självförtroende till onsdagens derby hemma mot Djurgården på Hovet.

Då är det inte motståndet i sig som lyfter stämningen i Gnaget.

– Däremot känns det direkt på träningen när man kommer in och man har fyra raka vinster. Nivån på glädje och energi är mycket högre, säger AIK-tränaren Markus Åkerblom till Hockeynews.

ANNONS

AIK-Almtuna 6–3

AIK-Vimmerby 4–1

Nybro-AIK 0–2

Tingsryd-AIK 1–3

AIK:s segerrad i Hockeyallsvenskan är fyra matcher lång. Då borde det vara ett härligt go i laget.

– Jag hoppas det. Det är fortfarande lite grann av känslan att man vet inte riktigt. Tittar man på Almtuna-matchen så tycker jag att det är skitdåligt i första perioden. Och då har vi inte alls det där goet. Sedan hittar vi ett sätt att vakna till liv i andra och tredje som jag tycker kanske är våra bästa perioder än så länge i seriespelet. Nånstans finns det där så det gäller för oss att locka fram det oftare och hela tiden, att det inte bara är nån gång ibland, säger AIK:s huvudtränare Markus Åkerblom med fötterna tydligt kvar på jorden.

En uppsträckning behövdes

AIK låg under med 2–1 efter den första perioden hemma mot Almtuna i lördagskväll. Därefter var det inget snack.

Fick du riva i?

– Jag var ju inte glad, men jag vet inte om jag river i. Nånstans handlar det om att man måste förstå vad vi behöver göra hela tiden och jag tycker att de svarade bra på de utmaningar jag dem mellan första och andra i alla fall, säger Markus Åkerblom.

ANNONS

AIK förbereder sig nu för derbyt mot Djurgården på onsdag.

Kan du känna av att det är ett derby på gång?

– Nej, det kan jag inte säga att jag gör. Däremot känns det direkt på träningen när man kommer in och man har fyra raka vinster. Nivån på glädje och energi är mycket högre. Det är fler som pratar, fler som har åsikter, fler som bidrar. Det är väl dit man vill komma.

Åkerblom igen:

– Sedan om det har med derbyt att göra, det tror jag inte utan mer position vi är i, att vi har vunnit några matcher.

Nyckelcentern är tillbaka

I 6–3-vinsten mot Almtuna var Daniel Ljungman tillbaka efter att ha missat fyra veckor på grund av körtelfeber. Ljungman axlade en centerroll och höll ihop kedjan med Lukas Zetterberg och Oliver Tärnström.

– Det är en jätteviktig spelare för oss, för han står för det här tvåvägsspelet som vi kanske känner att vi har saknat lite grann. Han blir som ett kitt i allting vi gör. Så får vi ytterligare en kille in som är bra på att spela i numerärt underläge. Han är jätteviktig för oss, understryker Åkerblom.

Djurgården är bäst i ligan i powerplay (nästan 38 procent) – hur ska ni handskas med det?

ANNONS

– Man tänker att först och främst ge fan i att ta utvisningar för då kommer vi att klara det ganska bra… Det är klart att de har skickliga spelare, men vi har vårt sätt att spela som vi tror på och det ska vi försöka göra även mot Djurgården och deras skickliga spelare.

Men AIK-coachen låter inte det minsta stressad av tanken vid att hamna i numerärt underläge mot Djurgården.

DIF:s powerplay skrämmer inte

– Jag tror inte att vi kommer att ha nåt nytänk bara för att det är Djurgården utan vi fortsätter att jobba med det vi ska stå för oss.

AIK kommer att ha fördelen av att ha enbart sina supportrar på första derbyt på Hovet eftersom det av säkerhetsskäl bedöms vara omöjligt att tillåta båda lagens anhängare på plats samtidigt.

Hur förbereder man spelarna på ert publiktryck?

– Jag kan inte svara för hur alla tänker, men jag vet hur jag tänker och jag kommer att försöka normalisera allting så mycket som möjligt och göra samma rutiner och säga samma saker som vi gör varenda dag. Göra så liten affär av det här som möjligt. Jag tror att anspänningen kommer att komma i alla fall så vi behöver inte addera nånting utan snarare tona ner saker, att det är samma jobb som ska göras. Det är fortfarande tre poäng och rinken är 60 gånger 30, säger Markus Åkerblom.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln