HockeyNews
PLUS

11 forwards – men Hallam valde bort SHL-ersättare

(32060) Hallam Gabriel Carlsson
Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 11 februari 2024

FacebookXWhatsApp

KARLSTAD. Tre Kronor hade bara elva forwards och föll mot Finland.

Förbundskapten Sam Hallam valde att inte kalla in en SHL-forward som ersättare.

Anton Bengtsson lämnade Tre Kronor redan i måndags. Inför den avslutande matchen mot Finland hade Sam Hallam bara elva forwards då Max Friberg var sjuk och Jesper Frödén skadad.

Tre Kronors förbundskapten övervägde att ringa in en SHL-ersättare på lördagskvällen, men avstod.

– Det är inte fel i en sån här match när man spelar andra dagen på raken och du får kasta om lite. Det håller oss alla lite på tårna, säger Hallam till Hockeynews.

Han fortsätter om hur snacket gick i tränarstaben:

– Så klart hade vi diskussioner igår om vi skulle sätta oss inför den här situationen eller om vi skulle kalla in någon. Samtidigt är vi i ett läge där jag tror att alla klubbar runt omkring har varit lediga från is i tre dagar, så skulle man kalla in någon från närområdet, det finns ett par klubbar i närheten, i vilken situation och vilken form skulle den spelaren vara i?

Slutsats:

– Vi kände att vi ville hellre ge de killar som var på plats mer istid.

Trots en handfull forwards med nästan 19 minuter eller mer fick Tre Kronor inte utdelning i powerplay.

– Tittar man tillbaka, eller vi som gör det eftersom det är vårt jobb, så liknade den här matchen ganska ofta hur det ser ut mot Finland. De kommer ut och spelar väldigt mycket på kraft. Det är ett väldigt rakt och enkelt spel nerifrån. Jag tyckte i och med att de vann mycket tekningar i början kom de mycket med tajming och så chippade de ner och går på våra backar och skapade ett powerplay på det, och gör mål på det, säger Sam Hallam.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Han lät inte alltför missnöjd trots 2–1-förlusten.

– Jag tyckte att vi började hitta rätt i spelet redan i första perioden. Jag tycker det som händer i andra är att vi tappar lite tålamodet. Vi tappar folk i anfallszonen och vi börjar sprida ut oss och tappar vår struktur. Det är också det som ger Finland möjlighet att gå upp till 2–0. Där spelar vi ett spel som är på gränsen ett tag till att släppa till kontringar. Vi börjar också sprida ut oss i spelet med puck. Det var framför allt det vi diskuterade in i tredje och också vilket fantastiskt läge. Det är inte jättekul att leda med 5–0 varje dag (som mot Schweiz) heller. Det tycker jag verkligen vi köpte in på och gör en väldigt bra tredjeperiod.

Sam Hallam är inte sen att berömma Växjös finländske landslagsmålvakt Emil Larmi. Tre Kronor vann skotten med 36–13, men föll med 2–1.

– Emil Larmi gör en jättebra insats i målet. Det finska laget krigar oerhört, men den här matchen är lik hur våra matcher brukar se ut där vi tar över mer och mer, men idag får vi inte betalt och framför allt inte tidigt i matchen. Ett powerplaymål är skillnaden mot kanske hur det brukar se ut.

LÄS MEREk: Larmi visade Hallams brist och Växjös guldläge

Växjöbacken Gabriel Carlsson har debuterat i Tre Kronor i Beijer Hockey Games och fick ett stort jubel i Löfbergs Arena .när han välte in den finske 1–0-skytten i Tre Kronors bås. Carlsson utsågs till bäste svensk mot Finland.

– Jättebra! Så klart både för honom en trygghet att spela med sin backkollega (Joel Persson) från klubblaget. Men de gör det väldigt väldigt bra. Gabriel spelar med ett lugn i sitt spel, med självförtroende hur han rör sig. Nu var det hans första landskamper här men han har definitivt visat att han vill vara med fler gånger, säger Hallam.

Vilka i Tre Kronor tycker du har stuckit ut i turneringen?

– Man ska vara försiktig, men Tim Heed bygger på sin landslagssäsong väldigt bra från Karjala och fortsätter här. Jag tycker att, som jag har varit inne på innan, att jag tycker att man kan se dem som spelar i klubblag som går väldigt bra, vi har en Jacob de la Rose som har gjort mycket poäng i år, kanske inte hans huvuduppgift i landslaget, men man ser att hans självförtroende kanske är lite högre i år och då får han ut ännu mer i sitt spel. Det är två som jag tycker gör det väldigt bra.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!