10 punkter: Visbys satsning – detaljen som sticker ut
Efter en mardrömsstart i Allettan Södra gör Visby Roma just nu succé och laget vill vara med och fightas om den enda platsen till Hockeyallsvenskan nästa säsong. I en stor intervju med Hockeynews berättar huvudtränaren Hans Särkijärvi och sportchefen André Lundholm om resan dit och vad som kommer att krävas av laget och klubben.
✓ Den fronten är problematisk
✓ Så påverkas de av det geografiska läget
✓ Detaljen som sticker ut i ekonomin
✓ Satsningen och förhoppningen om ny ishall
✓ Så gynnas näringslivet om planen går igenom
Sportchefen André Lundholm har varit aktiv i klubben sedan säsongen 2006/07. Året därefter tog han upp Gotlandslaget från divison 2 till division 1, då som huvudtränare. Sedan 2011/12 har han haft en roll som sportchef, den säsongen tog dem klivet upp i Hockeyettan och där har de varit kvar sedan dess.
Den rutinerade tränaren Hans Särkijärvi klev in som huvudtränare för Visby Roma inför säsongen 2019/20.
Duon är nöjda över Visby Romas säsong så här långt, men än är det inte färdigspelat.
1. Grundserien VS Allettan Södra
Visby Roma vann Allettan Östra efter 46 inspelade poäng på 18 matcher, ett poäng mer än tabelletvåan Hanviken. I Allettan Södra fick det gotländska laget en tuff start när de förlorade fyra av de fem första matcherna.
– Vi är nöjda så här långt. Vi vann grundserien i Hockeyettan Västra. Sedan fick vi en blytung start i Allettan med mycket skador, men jag tycker att vi har spelat bra trots skadorna, säger Lundholm.
Särkiljärvi tycker att de spelade nästintill sin bästa hockey trots att de förlorade i inledningen av Allettan.
– Vi fick inte med oss poängen, men spelmässigt så gjorde vi det väldigt bra. Men vi lyckades inte att knyta ihop det. Men så bra har vi nog nästan aldrig spelat tidigare. Nu får vi med oss poängen och har hittat ett sätt att vinna matcher, säger Särkijärvi.
Nu är Visby Roma tillbaka på vinnarspåret och är tvåa i Allettan, fyra poäng bakom Hanviken.
2. Så har de hanterat skadorna
Visby Roma har varit enormt skadedrabbade under säsongen och dragits med skador på nyckelspelare. Trots tunga namn borta har man lyckats att leverera.
Så här säger Lundholm om hur de hanterat situationen:
– Bra måste jag ändå säga, vi fick en tuff start i Allettan. Men vi har konstant haft folk borta, som övriga lag, men det har hela tiden varit tre-fyra stycken ordinarie spelare borta. Nu är vi sex ordinarie borta. Men de spelare som har kunnat köra har kört på, ibland har vi varit kort om folk, säger Lundholm.
Särkijärvi är inne på samma spår.
– Utifrån läget så har laget gjort det fantastiskt bra. Vi har haft två centrar borta, bra forwards borta och även bra backar borta i längre perioder, säger huvudtränaren.
3. Kapaciteten i laget
Flera spelare i laget sitter på rutin och erfarenhet. Totalt har de 24 spelarna i Visby Roma noterats för 514 matcher i SHL, samt 540 matcher i Hockeyallsvenskan.
Kapaciteten finns i laget för att utmana om platsen till Hockeyallsvenskan, menar Lundholm.
– Ja, det tycker jag. Om vi får hålla oss relativt skadefria. Jag tycker att det i år inte finns något givet lag som kommer ta platsen. Jag bedömer att fem lag från just Allettan Södra har lika stora chanser, säger Lundholm.
4. Spelaren som sticker ut
En spelare som sticker ut och som behöver ta ett extra stort ansvar är kaptenen Daniel Gunnarsson. Den 32-årige backen har en historik med Luleå, Färjestad, Karlskrona och Leksand i SHL. Han har dessutom gjort ett par säsonger i Hockeyallsvenskan.
– Kapten Gunnarsson är ett föredöme! Han gör laget bättre och är viktigt för oss på olika sätt, säger Särkijärvi.
Samtidigt vill Särkijärvi hylla kollektivet.
– Vi har ett bra spelskickligt lag och ett hårt arbetande lag. Det är en väldigt bra mix, säger han.
5. Så mår föreningen
Visby har stora ambitioner, men kämpar precis som många andra Hockeyettan-klubbar med ekonomin. Deras geografiska utgångspunkt gör det inte lättare.
– Vi mår väl ganska bra som förening. Sedan beror det på hur mycket av ekonomin man väger in i det. Det är en balans. Vi har stora resekostnader, vi har 22 hotellnätter per säsong och då är det bara A-laget, med tanke på vårt geografiska utgångsläge. Jag tror inte att det är så många andra lag i Hockeyettan som har det. Sedan är det måltider och allt vad det innebär, säger Lundholm.
Det är resekostnaderna som sticker ut.
– Men jag tycker att vi har klarat oss bra. Vi mår bra, men det blir en hög arbetsbelastning för en del personer, säger sportchefen.
6. Ny ishall
För att Visby Roma ska kunna etablera sig på en högre nivå krävs mycket rent organisationsmässigt. Ett steg på vägen är en ny ishall.
– Det krävs mycket och vi har börjat kika på det. Vi har en ny arena här på Gotland som förhoppningsvis är på gång. Det har tagit otroligt mycket tid, kraft och pengar. Men tillsammans med kommunen har det hittills gått bra, det hade betytt mycket för näringslivet här. Vi har fått beslut längst vägen, men under våren ska det slutliga beskedet komma om hur det blir. Vi vill inom tre år ta oss till Hockeyallsvenskan, detta hade varit positivt och ett sätt att förstärka organisationen. Det hade gjort att vi verkligen kunnat gå all in, säger Lundholm.
7. Ekonomin och näringslivet
Satsningen med en ny ishall hade påverkat positivt i flera bemärkelser.
– Det har betytt hur mycket som helst. Vi har ett bra publikintresse redan nu som förhoppningsvis hade kunnat påverkats ännu mer, även näringslivet hade påverkat av detta. Vi tänker lite “Kan man spela SHL i Leksand, så kan man lösa detta här med”, säger Lundholm.
På den ekonomiska fronten hade det också varit till hjälp.
– Nu tjänar vi endast per åskådare, vi brukar kunna ha runt 1400-1500 personer. Med en ny arena kan vi tjäna även på barer och restauranger, Lundholm.
Visby Ishall
Kapacitet: 2000 åskådare
Byggnadsår: 1975
8. Utmaningen på juniorsidan
En utmaning som Visby Roma har svårt att komma undan med är juniorsidan. Underlaget är inte så pass starkt som de önskat att det var.
– Det är en utmaning. Vårat J20-lag spelar division-1. Det är inte tillräckligt bra. Men vi jobbar för att få upp dem, men då tänker vi inget J20 SuperElit eller så. Vi behöver mer resurser, men vi tycker ändå att vi ser en positiv utveckling, säger Lundholm.
I de yngre åldrarna finns en hel del framtida stjärnor.
– Vi har 149 ungdomar som går på Tre Kronors skridskoskola. Det ser jättebra ut underifrån. Sedan är det ju det att unga faller bort, det är någon varje år i 14-15 års åldern som slutar. Hos andra kan man fylla på från grannklubbar, men vi har det inte så på grund av det geografiska. Man kan inte åka 6-7 mil för att spela här, säger han.
9. Gillade kvalserien
Det nya upplägget i år som innebär att kvalserien slopats och ett slutspel spelas fram tills det görs upp i final mellan två lag, är inte något sportchefen höjer till skyarna.
– Lite tråkigt. Jag tycker att kvalserien, där en av sex lag hade chansen, kanske hade kunnat gjorts till att det spelades mellan fyra lag, där en eller två helst hade gått upp. Jag tycker att när det blir en final så blir det väldigt lokalt. Hudiksvall, Troja, Visby, Väsby, Tranås, hade det varit att det gjorts upp bland fyra lag blir det en hajp på lite fler orter. Tråkigt kring intresset, säger han.
10. Bygga övertid
Visby Roma har ett långt förflutet i Hockeyettan. Under flera säsongers tid har de tappat nyckelspelare till andra klubbar, nu hoppas de kunna bygga upp något kontinuerligt.
– Vi har varit i Hockeyettan i 16 år och spelat kval alla år förutom ett. Vi har varit ett hyffsat topplag och alltid gått till Allettan, förutom en gång då. Vi har varit konsekventa och ett lag, det låter lite klyschigt kanske, men som vill spela offensiv hockey. Vara kraftfulla och det har vi byggt på under många år. Vi har haft oturen att vi inte fått behålla så många av våra nyckelspelare, de har ofta lämnat för andra klubbar, då vi rent ekonomiskt inte kan behålla dem. Men så har det inte varit i år. Vår förhoppning är att få spelare att stanna och bygga över tid för att skapa en kontinuerligt, säger Lundholm.
Visby Roma vill oavsett nå Hockeyallsvenskan.