HockeyNews
PLUS

10 lag går back i Hockeyallsvenskan: ”Skapar en hets”

HA
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 18 juni 2024

FacebookXWhatsApp

Publiken strömmar till arenorna som aldrig förr – men samtidigt fortsätter klubbarna att visa upp röda siffror.
I en sammanställning som LT gjort visar det sig att det bara är tre lag som går med plus den här säsongen.

Enligt en sammanställning av Idrottens affärer slog Hockeyallsvenskan sitt publikrekord, med ett snitt på 3 112 åskådare, den gångna säsongen.

Publik borde ge klubbarna bra förutsättningarna ekonomiskt – men i en sammanställning som LT gjort visar det sig att tio av 13 klubbar går minus det gångna räkenskapsåret.

Klubbarna som presenterade plusresultat var Nybro, Kalmar och BIK Karlskoga. Övriga klubbar, bortsett Östersund som inte presenterat något ännu, går minus.

– Tyvärr är det inget nytt, alla kämpar med ekonomin. Det jag tycker mig höra är ofta kopplat till att man inte fått tillräckligt med sponsorintäkter som man önskat, av olika anledningar. Men alla har sina utmaningar, säger hockeyallsvenskans vd Gabriel Monidelle till LT.

På frågan om det är ett problem för ligan eller om det är upp till var och en klubb säger han så här:

– Det är lite både och. Vi kommer att kika närmare på ser hur det ser ut framöver, men det är klart att vi vill ha stabila, hållbara klubbar år efter år. Som vi ser det är det viktigaste att klubbarna kan genomföra sin säsong. Det vi inte vill ha är att ett lag kliver av under säsongen. Sen ska man komma ihåg att varje klubb är sin egen juridiska person, de ansvarar själva för sin verksamhet.

Monidelle konstaterat att det i flera fall handlar om klubbar som spenderar för mycket pengar i jakten på ett SHL-avancemang.

– Tidigare var det en hets kring kvalet för att man som allsvenskt lag skulle möta en SHL-klubb. Nu är det inte så längre, när vi ”bara” tävlar mot varandra. Men det skapar också en hets, såklart, säger han.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!