HockeyNews
PLUS

Veckans SHL: ”En oerhört underskattad spelare"

(11765) Veckans SHL
Bildbyrån

Publicerad: 30 december 2019

FacebookXWhatsApp

Äntligen har det blivit måndag och det betyder att vår reporter Andreas Lundskog har sammanfattat det hetaste från den gångna veckan i SHL och plockat ut en drömfemma till Veckans Lag.  

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Veckans lag

Målvakt:

Roman Will, Rögle 

Trots tuffa avbräck har Rögle kunnat hitta tillbaka till vinnarspåret igen. Mycket tack vare ett urstark målvaktspel från Roman Will. I tisdags höll han sin tredje nolla för säsongen när Rögle drog det längsta strået hemma mot Färjestad. I Skånederbyt i lördags var Will också en av huvudfaktorerna till att Rögle kunde gå segrande ur rivalmötet när han räddade 20 av 21 möjliga puckar. Det kallar jag att vara en matchvinnande målvakt. 


Röglemålvakten Roman Will svarade för två storstilade insatser under veckan. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Backar:

Filip Berglund, Skellefteå 

Den 23-årige backen brukar ju ofta kännetecknas av sitt pålitliga spel i defensiven. Men i 7–0-krossen hemma mot Örebro i torsdags dominerade han genom att göra tre mål och en assist. Med den utdelningen har han också tangerat sitt personliga poängrekord under en hel säsong. 

Filip Berglund svarade för hela fyra poäng i tisdags när hans Skellefteå besegrade Örebro med 7-0. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån. 

Läs mer: Efter karriärens första hattrick: "Roligt att få bidra offensivt"

 

Simon Després, Oskarshamn 

Jag ska ärligt säga att jag nog mer eller mindre hade räknat ut Oskarshamn för bara några veckor sedan. Men vilken uppryckning laget har svarat för de senaste matcherna där det har blivit tre raka segrar. Visserligen har två av dem kommit på övertid men det kan göra så mycket, inte minst för självförtroendet. En viktig ingrediens till lagets nytändning stavas Simon Després. Den rutinerade kanadensaren har svarat för ett starkt tvåvägsspel och bidrar framför allt med stor pondus till hela laget. En nyckelpjäs i ett Oskarshamn som verkar vara på väg att resa sig återigen. 


Simon Després bidrar mycket med sin rutin för sitt Oskarshamn som bärgade två raka segrar under veckan. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Forwards 

Anthony Camara, HV71 

Jag tycker att vi måste rikta en större strålkastare mot HV-forwarden som jag tycker har varit en av lagets absolut främsta spelare hittills under säsongen. Jag ska ärligt säga att jag på förhand var kritisk när HV71 presenterade denna värvning i somras då toppspelare från den tyska ligan oftast brukar ha svårt att kunna lysa i SHL. Camara har hittills överträffat förväntningarna rejält med att göra totalt 20 poäng på den 29 inledande omgångarna. Jag gillar verkligen det jag ser av hans offensiva spets samtidigt som han ofta är i framkant i det hårda jobbet. Denna vecka hittade kanadensaren nätmaskorna två gånger om när HV71 starkt kunde besegra både Leksand och Örebro. En oerhört underskattad spelare.

HV-forwarden Anthony Camara svarade för två mål under den gångna veckan. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån. 

Leon Bristedt, Rögle 

Ytterligare en Röglespelare som tar sig in på listan under denna vecka. Och självklart är Bristedt ett givet val efter den imponerande insatsen som han svarade för i lördagens Skånederby. Bristedt var verkligen en gigant på isen i den matchen där han också svarade för två fullträffar. Dessförinnan var han också inblandad i det matchavgörande målet när Rögle drog det längsta strået i torsdagens tillställning mot Färjestad. Veckans gigant. 

Rögleforwarden Leon Bristedt svarade för en imponerande insats i lördagens Skånederby mot Malmö. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Läs mer: Bristedt efter säsongens tredje derbyseger: ”Vi är bäst i Skåne”

Robin Alvarez, Skellefteå 

Kaffe kaka, andra raka för Skellefteåforwarden som fanns med på listan redan under föregående vecka. Återigen tar han plats igen efter hans bländande insats i torsdagens storseger mot Örebro. Alvarez svarade då med att vara inblandad i fyra av de sju målen. Framför allt har Alvarez hittat en imponerande kemi med kedjekamraten Jesper Frödén under de senaste veckorna. Här kan vi verkligen snacka om en formkurva som pekar spikrakt uppåt. Han tvingades dock utgå skadad i matchen mot Djurgården efter att ha fått en smäll. För Skellefteås del hoppas jag verkligen att det inte rör sig om en långdragen frånvaro, speciellt inte med tanke på att laget redan har tunga avbräck i och med tre forwards på JVM och Jacob Olofsson på skadelistan. 

 Robin Alvarez var i torsdags inblandad i fyra av lagets mål när hans Skellefteå kunde besegra Örebro med hela 7-0. Foto:Ola Westerberg/Bildbyrån.

 Läs mer: Skadesmäll för Skellefteås forward: "Gick inte åka"

 

Coach, 

Cam Abbott, Rögle 

Trots att laget fortsatt har tung frånvarolista med Craig Schira, Nick Sörensen, Éric Gelinas, Daniel Zaar och Mattias Sjögren, samt Dominik Bokk och Nils Höglander på JVM, lyckades man ändå bärga två urstarka segrar mot Färjestad och Malmö. Det tyder verkligen på ett starkt kollektiv där flera spelare har tagit chansen. Här måste jag verkligen rikta stort credd till Abbott vid rodret som har lyckats fått ihop laget. Rögle är på gång igen efter den tidigare tunga formsvackan. 

Trots en lång skadelista lyckades Rögle med tränare Cam Abbott bärga två raka segrar under veckan. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån. 

Veckans... 

Vidrigaste

Jag satt bara några meter från Örebrobacken Aaron Irvings rent ut sagt vidriga tackling på HV-forwarden Martin Thörnberg i lördags. Det här är ett rent typexempel på de tacklingarna som vi bara MÅSTE få bort inom ishockeyn annars riskerar karriärer att släckas och spelare få men för livet. Vi kan sitta och prata om avvägningslängder och situationer hit och dit. Men i slutändan handlar det ändå om spelarnas respekt till varandra ute på isen. Det fanns absolut ingen vinning i att Irving skulle gå in i den situationen i mittzonen när Thörnberg redan hade dumpat ned pucken. Nu blev det en fem matcher lång avstängning för Örebrobacken och jag kan nog tycka att det var ett något milt straff. För Thörnberg önskar jag ett snabbt tillfrisknande efter hjärnskakningen som han ådrog sig av tacklingen.

Örebrobacken Aaron Irving tacklade HV-forwarden Martin Thörnberg fult i lördagens match. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån.

Läs mer: Irving stängs av i fem matcher efter attacken på Thörnberg

Sång och dansman 

I lördags såg jag bilder på hur Roger Melin återupprepade succén från ifjol med att riva av några låtar på synthen tillsammans med bandet framför åskådarna inför matchen mot Brynäs. Här måste jag verkligen hylla Roger som bjuder på sig själv. Kanske startar han igång dansbandet Rogerz när det är dags att lägga taktiktavlan på hyllan?

Moralseger 

Djurgården åkte under veckan på en epidemi av den mindre trevliga sorten i form av vinterkräksjukan. Laget som redan inför matchen mot Skellefteå i lördags var skadeskjutna tvingades dessutom  att spela utan Erik Walli-Walterholm och Manuel Ågren på grund av sjukdomsbesvären. Och som om det inte vore nog tvingades Jesper Pettersson, Patrik Berglund och Albin Grewe kasta in handduken under matchens gång efter både skade och sjukdomsbesvär. Ändå lyckades Djurgården kämpa sig igenom matchen mot Skellefteå och bärga tre poäng. Det kallar jag för en heroisk insats.  

Läs mer: Berglund utgick skadad – och Djurgården däckat av magsjuka 

Skymning 

En bild säger det bättre än tusen ord... 

Simon Ryfors svarade för förarbetet med att skymma målvakten Oscar Alsenfelt vid Rögles 0-2-mål av Leon Bristedt. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Publikfester

Så underbart det var att se att samtliga sju arenor var utsålda under lördagen i SHL. Vilka publikfester det blev med rivalmötena mellan Leksand-Brynäs och Malmö-Rögle som grädden på moset. 

Samtliga SHL-arenor var under lördagen utsålda. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Stort tack för att ni läste listan denna vecka alla hockeyvänner. Om ni har några synpunkter eller reflektioner är det bara att kontakta mig vid mail eller Twitter. Det var också sista listan för detta decennium, ring in det nya och ring ut det gamla. Med det får vi önska er alla ett riktigt gott nytt år. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!