I en sport där kroppen är inkapslad i utrustning så kan det vara svårt att uttrycka något personligt med sitt utseende. Trots det så finns det hos många en stark önskan om att göra det och det gör sig uttryck på många vis – de mest uppenbara är kanske målvaktsmasker, långt hår som sticker ut under hjälmarna eller yviga skägg (på herrsidan). Det kan också vara mindre detaljer som klubbtejpning, färg på skridskor och snören eller små broderier och inskriptioner på utrustningen.
Det finns dock en sak som kanske mer än något annat ger en spelare ett personligt sigill, och det är så klart numret på ryggen. I helgen ska vi titta närmare på svenska tröjnummer i NHL och jag har valt att lista de bästa sett ur blågult perspektiv.
Här är kriterierna jag har valt att utgå ifrån:
* Vi tittar på vad spelaren gjorde i numret. Markus Näslund var till exempel 29 i Pittsburgh, 91 i Rangers och 22 i början av sin Canucks-sejour men det var som nummer 19 i Vancouver som han firade sina stora framgångar – och då räknas de framgångarna bara till 19.
Ser du en spelare i sammanställningen över ett nummer som inte omnämns men som du vet med har gjort bra saker, då hade han numret under en inte lika anmärkningsvärd del av sin karriär.
* Jag går en mellanväg mellan kvalitet och kvantitet – antalet spelare som haft numret är tämligen irrelevant om de inte gjort något större avtryck i den, men jag vill helst att mer än en spelare ska ha gjort något minnesvärt i numret. Annars blir det ju bara en rankning av de bästa spelarna.
* Jag har gett extra företräde till nummer som är tämligen ovanliga men där svenskar är några av få som gjort avtryck i dem. På samma sätt har jag skippat några vanliga nummer där vi visserligen sett fina insatser, men inget som verkligen höjer sig över mängden.
* Allting är gjort manuellt så jag kan mycket väl ha missat någon spelare när jag scrollat igenom listorna. I så fall ber jag om ursäkt – och ni får jag gärna påpeka felet så att andra läsare inte behöver förbli ovetande.
* Data är hämtat från enastående hockey-reference.com. Observera dock att deras bas enbart sträcker sig tillbaka till säsongen 50-51.
Nog pladdrat, här är plats 10–6 (aningen förvirrande med numrering när man rankar nummer…)
Foto:Bildbyrån
Plats 10: #96
Spelare som använt numret: Tomas Holmström, Fabrian Brunnström.
Pensionerat: –.
Bara åtta spelare har någonsin burit 96 på ryggen i NHL och två av dem är svenskar. Den ena är Fabian Brunnström, mest känd för att ha gjort hattrick i sin debut och den andre är Tomas Holmström.
Pavel Bure hade det under två säsonger i Vancouver, Phil Housley hade det under stoppi Washington och Toronto, men undantaget Pierre-Marc Bouchard och nu på senare år Mikko Rantanen så är Holmström den ende som gjort numret till sitt eget.
Det, och att 25 procent av användarna var svenskar, gör att jag vill klämma in det som det ”udda numret” framför 93 (totalt 17 spelare, varav Johan Franzén och Mika Zibanejad är två) eller 92 (21 spelare, varav Gabriel Landeskog, Michael och Alexander Nylander är svenskarna).
Plats 9: #22
Spelare som använt numret: Daniel Sedin, Ulf Dahlén, Jörgen Pettersson, Johan Davidsson, Anders Eriksson, Roland Eriksson, Anders Eriksson, Kristian Huselius, Marcus Krüger, Johan Larsson, Pär Lindholm, Bengt Lundholm, Markus Näslund, Patrik Nemeth, Jonas Rönnqvist, Michael Thelvén, Mathias Tjärnqvist.
Pensionerat: Daniel Sedin, Vancouver.
Jag blev tvungen att exkludera ett av de åtta svenska numren som är pensionerade i NHL och även fast jag så gärna ville bända in 25 så gick det inte. Min önskan att göra det kom av att Thomas Steen i Winnipeg blev den förste europén någonsin att få sitt nummer hissat i taket. Mycket häftigt. Utöver honom är det dock bara Jacob Markström, Jonas Brodin och möjligen Viktor Stålberg som gjort 25 till sitt nummer och gjort något avtryck att tala om. Kanske ändras det här om något år om Markström fortsätter på inslagen väg, men tills vidare kör vi på här.
När vi ändå är inne på temat så har jag en bubblare till: 26. Min favoritkuriosa gällande svenska tröjnummer är att dubble Art Ross-vinnaren Martin St Louis spelade med 26 för att Mats Näslund hade det numret i Montreal. Galet coolt. Bakom Näslund är det dock egentligen bara Samuel Påhlsson som står ut och det räcker inte hela vägen – även om det här numret kan gå som en raket på den här listan inom en snar framtid, då både Rasmus Dahlin och Erik Brännström har det.
Nåja, till numret jag valde: 22.
Daniel Sedin är en av blott två spelare i NHL-historien att få det här numret pensionerat (tillsammans med Mike Bossy). Där är det dock fördel 25, eftersom ingen annan än Steen har fått det numret pensionerat. Fältet bakom är dock lite bredare. Ulf Dahlén hade det under merparten av sin tämligen underskattade karriär – han är trots allt 15:e poängbäste svensk genom tiderna. Roland Eriksson hade 22 när han var Calder-finalist i Minnesota 1977 och detsamma gällde Kristian Huselius i Florida.
Den som fick bägaren att tippa över för mig var dock Jörgen Pettersson, denna mytomspunna målskytt för St Louis på tidigt 80-tal. Det blev bara 435 matcher i ligan men på dessa pangade han in 174 mål, och hans snitt på 0,4 kasse per match har i den blågula bubblan bara överträffats av Kent Nilsson, Håkan Loob och Mats Sundin – och dessutom är han den ende i ligans historia som har stått för ett av de coolaste hattricken man kan göra.
Foto: BIldbyrån
Plats 8: #30
Spelare som använt numret: Henrik Lundqvist, Tommy Söderström, Göran Högosta, Johan Backlund, Joacim Eriksson, Viktor Fasth, Filip Gustavsson.
Pensionerat: –.
Ett ”målvaktsnummer” ville jag ha in och 31 såg starkt ut: Ett pionjärsnummer som Hardy Åström använde då han blev förste europeiske målvakt att starta en match i NHL och Pelle Lindbergh hade när han blev första europé att ta hem Vezina – men jag landande ändå till slut på 30.
Henrik Lundqvist är den bäste målvakt vi har haft och en av våra bästa spelare alla kategorier, och hans 30 kommer att skickas till taket i anrika Madison Square Garden när han är klar. Tommy Söderström hade 30 under sina fem säsonger i NHL som kom under en tid då det fortfarande var anmärkningsvärt med europeiska burväktare.
Den finns ett historiskt värde här också: Göran Högosta blev i november 1977 den förste europeiske målvakten att spela i NHL, då han hoppade in som ersättare för Billy Smith och räddade fyra puckar under nio minuter när hans New York Islanders körde över Atlanta Flames med 9–0 – och han gjorde det med tröja nummer 30 på ryggen.
Plats 7: #11
Spelare som använt numret: Daniel Alfredsson, Per-Johan Axelsson, Mikael Backlund, Inge Hammarström, Ulf Nilsson, Mattias Norström, Ulf Dahlén, Niklas Andersson, Niclas Bergfors, Anders Håkansson, Mikael Samuelsson, Fredrik Sjöström, Kevin Stenlund, Mattias Weinhandl.
Pensionerat: Alfredsson, Ottawa.
Daniel Alfredsson är Ottawas största spelare någonsin och mer än så behöver inte sägas. Per-Johan Axelsson hade 11 under sina just elva säsonger som pålitlig tvåvägsforward i Boston, där han sex gånger fick Selke-röster och som bäst slutade nia i den omröstningen.
Mikael Backlund har under sina år i Calgary varit som en lite upphottad version av Axelsson, med större offensiv uppsida (minst 45 poäng fem gånger) och som bäst har han en fjärdeplats i Selke-omröstningen.
Inge Hammarström var en av de allra första svenskarna att göra avtryck i ligan och han gjorde det med elvan på ryggen i Toronto. När Lill-Pröjsarn Nilsson tog steget från WHA och Winnipeg till NHL och New York Rangers så blev det med 11 på ryggen.
Mattias Norström hade den också under sin första säsong i Los Angeles, och Ulf Dahlén hade den en sväng i Washington.
Många fina bedrifter – men betyget dras ned en aning av att 11 är ett vanligt stjärnnummer, som är pensionerat i inte mindre än sju klubbar.
Foto: Bildbyrån
Plats 6: #13
Spelare som använt det: Mats Sundin, Lars Lindgren, Mattias Janmark, Björn Johansson.
Pensionerat: Sundin, Toronto.
NHL-spelare är en vidskeplig skara och det här numret är sparsamt använt – så till den milda grad att bara 113 stycken har haft det. Det kan man ställa i relation till de 452 som haft 12 och 464 som haft 14. Det är även få svenskar som har haft den, men givet att ett par av dem ändå gjort avtryck i tröjan så vill jag ta med den.
13 har blivit popigare och unga stjärnor som Mat Barzal, Nico Hischier, Max Domi och Johnny Gaudreau har den nu. Än så länge är det dock en tvekamp om titlen ”bäste nummer 13 i NHL-historien” (Bill Guerin i all ära).
Den står mellan Pavel Datsyuk och Mats Sundin.
Sundin är så här långt den ende som fått 13 pensionerat även om Datsyuk är högaktuell och hade varit given i de flesta andra klubbarna. Jag slängde ut frågan om vem som är bäst på Twitter för jag tycker att de är svåra att ställa mot varandra och det tyckte ni också – 1101 röstande gav Pavel en knapp, knapp fördel med 52,3 procent av rösterna.
Knackar på en tröjnummersspecial till helgens lista på @HockeynewsSe och landar i följande fråga: vem är den bästa nummer 13 i NHL-historien, Mats Sundin eller Pavel Datsyuk?
— Jonatan Lindquist (@Lindquistik) April 29, 2020
Tål att tänkas på.
Hur som: Sudden är en gigant och en som verkligen gjort numret till sitt. Vad jag kan se så är dessutom Björn Johansson den blott andre i NHL-historien att lira i 13 (efter Kansas Citys Robin Burns). Det blev bara 15 matcher i Cleveland för femtevalet i draften 1976 men det kan ändå vara värt att nämna.
Säsongen 78-79 blev Lars Lindgren tredje spelare att använda nummer 13 (om han spelade premiären, vilket jag inte kan få fram, för dagen efter premiärspelade Pittsburgh och där fanns Jim Hamilton som också hade 13 den här säsongen). Lindgren hade ett fint halvdecennium i Vancouver och givet att detta nummer främst varit förbehållit forwards så går det faktiskt att argumentera för att han är den bäste backen som haft 13 i NHL.
Om du kan argumentera för att de två bästa nummer 13 i historien på forwards- respektive backpositionen båda är svenskar så måste man kan kalla det ett svensknummer, eller? Hade bara någon av våra unga stjärnor haft den goda smaken att välja 13 hade det här numret kunnat kunna klättra ännu högre på listan.
***
Det här var del 1 av 2 i rankningen av de bästa tröjnumren i svensk NHL-historia. Den avslutande delen publiceras på söndag.
***
Riktigt bra! Värd en kall öl – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.
50% rabatt i 3 månader Skaffa PLUS. (Säg upp när du vill.)