Dyk puff AIK
Expressen / Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 6 september 2024

AIK besegrade SSK i Scaniarinken efter straffläggning – två veckor innan lagen möts i seriepremiären.
Andreas Hanson sammanfattar 08-derbyt i fem punkter.

ANNONS

Båda lagen ser redo ut

Det är nära nu. Med exakt två veckor till seriepremiären så möttes de, lagen som ska inleda mot varandra på Hovet den 20 september. AIK fick en rivstart och tog ledningen med ett tidigt PP-mål, men SSK tog över och var det klart bättre laget under större delen av period ett och större delen av period två. SSK gjorde det riktigt kämpigt för AIK under långa stunder med ett aggressivt spel. Miikka Pitkänens 3–1 kom efter hög press och där såg SSK vassare ut. Men aggressiviteten ledde till utvisningar och AIK var skoningslöst i powerplay med två mål. Tredje perioden var ganska jämn. Till slut avgjordes matchen genom straffläggning och AIK var starkast där. Överlag en träningsmatch där båda lagen hade en del positiva bitar de kunde ta med sig och de ser ganska redo ut för seriespel nu.

AIK glödhett i PP – inte SSK

AIK gjorde i princip alla tre mål i numerärt överläge. Det sista kom när SSK just blivit fulltaligt. Minst sagt glödhett och effektivt, och då saknades dessutom Gerry Fitzgerald och Daniel Muzito-Bagenda, och Scott Pooley har ju inte anslutit än. Istället klev Christoffer Björk fram som PP-specialist, och Lukas Zetterberg noterades för två assist.
SSK däremot var inte lika effektivt när de fick chansen. Man lastade på med sitt tyngsta artilleri, även om Nolan Stevens saknades. Bra spel, men skotten satt inte där de skulle.

ANNONS

Unge forwarden fortsätter överraska

Egor Polin tar försäsongen med storm. Han gjorde 1–1 och 2–1 och har nu 3+5 på de tre senaste matcherna. Otroliga siffror och även om det ”bara” är försäsong så kan man se en skillnad mot förra säsongen på den nyblivne 20-åringen.
– Jättekul, det är det vi vill. Därför har bred trupp, alla ska få spela. Det gör det tuffare för oss att ta ut laget, sade tränaren Magnus Bogren i Expressens sändning.

Brattström vann målvaktsmatchen

Intressant på förhand, två meriterade målvakter. Men AIK:s Victor Brattström var snäppet bättre än SSK:s Frans Tuohimaa den här kvällen. Tuohimaa räddade egentligen två av målen, men lyckades inte blockera pucken och det såg lite billigt ut. Annars är han trygg i övrigt och inger självförtroende, men finländaren blev rejält uppsnurrad på alla tre straffarna i straffläggningen. AIK-junioren Matteo Wagner, centern Daniel Ljungman och slutligen Lukas Zetterberg överlistade Tuohimaa väl enkelt där.
Brattström släppte en straff, från Pitkänen, men sett över hela matchen var han också stabil och får ses som vinnare av målvaktsmatchen den här gången. Men det är 20 september som det gäller på riktigt.

En sågning som ger flashbacks

De låg visserligen bakom det nämnda 3–1-målet, men i övrigt ska vi ha högre förväntningar på Nicolai Meyer, Pitkänen och Sebastian Dyk. Den sistnämnde sågade sig själv i en pausintervju med Expressen och det ger lite flashbacks till förra säsongen, då han hade så svårt att komma igång spelmässigt. Dyk har dock gjort 2+5 hittills på försäsongen, men 2+2 kom i 8–1-segern mot Kalmar. I övrigt vittnar poängproduktionen om ett mått av ojämnhet som han nog vill slipa bort. Man ska, återigen, inte dra för stora växlar av försäsongen. Men en bra start i seriespelet blir viktig för honom, tror jag.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.