HockeyNews
PLUS

Fem heta puckar: "Var är respekten?"

(11737) Örebro HV71
Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Publicerad: 28 december 2019

FacebookXWhatsApp

ÖREBRO. HV71 kunde under lördagseftermiddagen bärga tre starka poäng när laget kunde skriva segersiffrorna till 2-4 borta mot Örebro. Vår reporter Andreas Lundskog har samlat fem heta puckar från matchen. 

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 

En rent ut sagt bedrövlig satsning

Det var i mitten av den första perioden som Örebrobacken Aaron Irving delade ut en riktigt ful satsning mot Martin Thörnberg som otäckt föll i isen. Örebrobacken tilldömdes ett matchstraff för tilltaget och jag kan inget annat än att bara fördöma Örebrobackens agerande. Jag satt bara några meter från situationen och reagerade direkt på det sättet som Irving klev in från den blinda sidan och satte upp kroppen mot huvudtrakten på Thörnberg. Sådana här satsningar måste vi bara få bort inom hockeyn. Och någonstans frågar mig var respekten är när en spelare går in i en situation såhär? Irving har alla möjligheter att undvika att gå in i en sådan här satsning. Nu håller jag alla tummar och tår för att Thörnberg snart kan vara tillbaka på isen igen. För Irving lär det nog bli en del matcher från läktaren från hans håll. 

HV71-forwarden Martin Thörnberg tvingades utgå i matchen efter en otäck smäll. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån


PP har fått en islossning: 

För bara någon vecka sedan såg smålänningarnas powerplay ut att vara lika fastfruset som ett isblock. Men laget verkar ha fått en julklapp i form av ett fungerande powerplaymönster. Senast mot Leksand lyckades man hitta nätmaskorna i den spelformen och även idag hittade man rätt med två mål. Det var minst sagt välbehövligt att få igång då special teams ofta kan vara den avgörande faktorn. Speciellt om laget ska kunna gå långt i ett slutspel. Just lagets svaga spel i powerplay var kanske den största anledningen till att man föll i den rafflande kvartsfinalen mot Färjestad i våras. Nu ser det ut att våras för HV:s powerplay. 

Skadebekymmer för Örebros del 

Örebroforwarden Sakari Salminen saknades tvingades till av okänd anledning utgå i matchen efter att ha bara gjort tre byten under den andra perioden. För Örebros del hoppas man ju att finländaren inte har dragit på någon allvarligare typ av skada. Det skulle röra till sig problem för Örebros forwardsbesättning som tidigare saknar Linus Öberg som just nu befinner sig på JVM och med Jordan Boucher som fortsatt har två matcher kvar på sin fem matchers långa avstängning. 


HV71 har hittat vägar att vinna

Precis som hemma mot Leksand i torsdags så lyckades HV71 återigen dra det längsta strået i en jämn och tät match. Rent spelmässigt så har laget kanske inte levererat någon direkt champangehockey men man har ändå hittat vägar till att vinna. Ikväll var det framför allt ett starkt målvaktsspel från Jonas Gunnarsson kombinerat med ett effektivt powerplay som banade vägen för segern. Det visar ändå prov på en stark karaktär hos laget i att man har en grundtrygghet i sitt spel. 


Örebro utelämnar alldeles för mycket i försvarsspelet 

Även om närkingarna idag visade prov på en helt annan energi idag jämfört med den bedrövliga insatsen på annandagen borta mot Skellefteå så släppte man till alldeles för mycket i egen zon igen. Laget har nu släppt in hela 11 mål på två matcher och då blir det svårt att gå segrande. Inför dessa matcher valde man bland annat att göra en rokad där man särade på backparet med Stefan Warg och Jonathan Andersson. Warg fick istället lira tillsammans med Näkyvä medans Andersson fick placera sig med Rissanen. Men nog har inte bytet inneburit någon större succé där laget istället har gått bort sig alldeles för mycket i egen zon. Ibland känns det som att laget är lite för ivriga i sin förstapress vilket skapar ytor för snabba omställningar. Precis som när Axel Holmström ordnade straffslaget som Oscar Sundh sedmera förvaltade fram till 1-3 i matchen. Dessutom har inte stjärnmålvakten Dominik Furch levererat på samma jämna nivå likt tidigare då han fullständigt har stått på huvudet i vissa matcher. Här har Örebro definitivt mycket att jobba på. 





Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!