HockeyNews
PLUS

Ek: Välkomna till KROSS-trava, Finland!

Olofsson Karlsson Ek Krönika
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 21 maj 2024

FacebookXWhatsApp

Tre Kronor har vunnit sju raka matcher i VM fram till kvartsfinalen mot Finland. Med totalt 35–9. Välkomna till KROSS-trava, Finland!!

ANNONS

När Victor Hedman har bestämt sig för något blir det oftast enormt bra. Och samma sak kan man säga om Erik Karlsson. Det är inte för inte som de har vunnit Norris Trophy som bästa backar i världen.

Tillsammans, och numera i varsitt powerplay, har de svenska superbackarna värmt upp inför VM-slutspelet och kvartsfinalen.

Tyvärr, Finland. Det blir inte roligt att komma till Ostrava.

Tre Kronor har tagit sig igenom ett sju matcher långt gruppspel och pallat för trycket.
Utmaningarna har varit många och olika. Mot USA i premiären var Sam Hallams lag äckligt disciplinerat. Seger med 5–2 mest av allt tack vare ett stabilt försvarsspel.

Tre Kronors stora tålamod

De lite knivigare matcherna mot Polen, Kazakstan och Frankrike har inte vunnits utan problem, men tack vare tålamod, starkt försvarsspel och individuell skicklighet.

Målfesterna mot Tyskland, 6–1, och Lettland 7–2, har också varit utmaningar men det som får detta Tre Kronor att stråla är inställningen till turneringen. Man respekterar alla motståndare. Stora som små.

När jag har knorrat lite över ett hackande powerplay har det framför allt varit för att jag förväntar mig världsklass helt enkelt för att det är spelare i världsklass.

ANNONS

Så när förbundskaptenen och hans stab till ”genrepet” mot Slovakien skruvade till powerplayenheterna blev jag lite glad.

Det har inte fungerat så bra med Erik Karlsson och Victor Hedman i samma powerplay. I spel fem mot fem är det en annan sak. Där är de kanonbra ihop.

Så när Tre Kronor fick chansen till powerplay mot Slovakien tog Victor Hedman kommandot med Rasmus Dahlin vid sin sida. Hedman spände sina 110 kilo muskler och sköt på Lucas Raymonds klubblad så att Sverige fick en 1–0-ledning att gå på. Ledning precis som i de tidigare sex matcherna i gruppspelet.

Powerplay-spelet i den femman var resolut i den minut det tog innan Raymond vinklade in pucken.

I den andra perioden var det Erik Karlssons enhet med Victor Olofsson, André Burakovsky, Fabian Zetterlund och Marcus Johansson som hittade rätt.
Det var efter det att Erik Karlsson på sitt eget lilla sätt hade skjutit 2–0 på en minimal yta i slovakiske målvakten Stanislav Skorvaneks första kryss.
Där det ska vara stängt, ni vet.

Karlsson med fem mål på sju matcher

Erik Karlsson är i kalasform i spelet med pucken – fem mål på sju matcher – och när Tre Kronor även gjorde mål i powerplay med andraenheten var det Karlsson som hittade Burakovsky på direktskott till 3–0. Tror att det var det skottet som uppmättes till 149 kilometer i timmen.

ANNONS

Nästan Robert Burakovsky-klass!

Tre Kronor har använt tiden och matcherna i Ostrava väldigt väl inför VM-slutspelet. Matchen mot Slovakien var inget undantag. Tre Kronor mötte också ett våldsamt publiktryck från tusentals slovaker, som gjorde precis allt för hjälpa sitt lag. Förgäves.

Det finns inget att klaga på. Det är inte lätt att komma på nåt i alla fall. Boxplay har både varit jättebra och 100-procentigt.

Boxplay har också gett fyra svenska kontringsmål framåt. Så Tre Kronor har i VM spelat 4–0 i numerärt underläge på sju matcher. Det är fenomenalt.

Det är kanske på sin plats att understryka hur mycket jag som hockeyälskare njuter av att se de här spelarna förvandla problem till något mycket roligare. Ibland med finess. Ibland med kraft.

Med sin kreativitet och skicklighet har de tagit sig till NHL och vidare till toppen.

Och här i VM är detta Tre Kronor en av guldfavoriterna. Gruppen i Prag, med Kanada, Schweiz, Tjeckien och Finland, har varit en jämnare och bättre grupp.

Tre Kronor har skaffat sig förutsättningar att ta det här hela vägen i mål. Till VM-guld.

Inte minst för att försvars- och målvaktsspelet har hållit så hög nivå i varje match.

Nu väntar VM-kvartsfinal mot Finland. Äntligen ännu mer känslor och nerv. Finland besegrade Tre Kronor i fyra raka matcher inför VM, men det var ett väldigt annat svenskt lag.

Förbundskapten Jukka Jalonen kommer säkert att backa hem sina styrkor mot Tre Kronor. Täta till, tråka ut.

Men det blir också det sista Finland gör i detta VM. Det är dags för Finland att åka ut. Och åka hem.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln