Med Henrik Evertsson som sportchef sedan 2006 har Växjö tagit sig till SHL. Och av alla nykomlingar som ramlat in i finrummet är smålänningarna den klubb som skickligast anpassat sig och snabbast utvecklats till en toppklubb i så gott som ständig toppklass.
Jag var på Växjös premiär den 13 september 2011 i Scandinavium för Expressens räkning och det blev förlust med 2–0 mot Frölunda. Debutsäsongen i finrummet slutade med en niondeplacering. Ingen succé, men heller ingen flopp. Året efter blev Växjö tia. Status Quo.
Därefter fick Evertsson och huvudcoachen Sam Hallam ordning på lagbygge, spel och kliven uppåt saknar motstycke på 2000-talet. 2015 kom första SM-guldet. 2018 det andra med dominanten Elias Pettersson i spetsen. 2021, under pandemin, kom det tredje.
Och nu, bara två år senare kom det fjärde SM-guldet. Det första under Jörgen Jönsson som huvudcoach.
På något sätt är det så rätt att Mästarnas mästare, Jörgen Jönsson har ju blivit det vid sidan av hockeyn, får ta sitt första SM-guld som huvudansvarig i en klubb som skapar vinnare.
Martin Lundberg är en sådan. Med fem SM-guld (tre i Växjö, två i Skellefteå) är han lika stor i svensk SHL-hockey som Djurgårdsikonerna Challe Berglund och Mikael Johansson och Färjestadslegendarerna Jörgen Jönsson och Peter Nordström.
Lundberg är en lågmäld slitvarg och en spelare att ta rygg på. Det var kontroversiellt i hans hemstad Skellefteå när han valde Växjö före moderklubben vid hemflytten från Nordamerika. Men med tre SM-guld på tre försök i Växjö har han förstås gjort rätt val.
Det är fruktlöst att kritisera en vinnare. Vilken kyla när han passade mellan sina egna ben till det förlösande 1–0-målet på guldkvällen. Niklas Olausson-klass.
Alla vet hur svårt det är att vinna SM-guld. Växjö har gjort det fyra gånger på åtta år sedan 2015. Lagkaptenen Erik Josefsson och Alvestasonen Robert Rosén har varit med alla fyra gångerna och faktum är ju att Växjö förmodligen inte hade vunnit sina guld utan just de här två smålänningarna i laget. Rosén spelade fram Tuomas Kiiskinen till det första guldmålet (2015) och han gjorde själv det matchvinnande 1–0 vid fjärde guldet. Växjö får mycket skit för att klubben inte har så många egna produkter, och visst är det värt mycket för supportrar och nära och kära att ha en igenkänningsfaktor hos laget man stöttar och följer.
Men jag tycker också att i en så ekonomiskt styrd bransch som elithockeyn är det också värt mycket att få så mycket valuta för pengarna som möjligt.
##Här har Henrik Evertsson sin stora styrka. Men det gäller också att få spelarna, ledarna och alla inblandade att knyta samman och bilda ett LAG.
Och det är också något som kan tillskrivas Evertsson. Att hitta de spelare och ledare som tillsammans driver en grupp människor framåt.
Att hitta ett spel som bär i vått och torrt.
##Och sedan, för att verkligen vara en oslagbar segermaskin gäller det att hitta en målvakt, eller två, som kan göra de där överjävliga räddningarna om det så krävs.
Målvakter som Emil Larmi och Viktor Fasth. Målvakter som kan få guldknäppar i ett slutspel som Viktor Andrén och Erik Källgren.
Emil Larmi höll nollan i den sista och avgörande SM-finalen och han fick hela Vida Arena att skandera hans namn under och efter 3–0-segern mot ett Skellefteå som försökte precis allt mot Växjö och Larmi utan att kunna knäcka honom. Han stod till och med för årets mest sanslösa räddning i den allra sista matchen.
##SM-slutspelets mest värdefulla spelare givetvis.
Växjö har värvat en rad färdiga stjärnor genom framgångsåren, men också fyndat spelare som få andra hade gett chansen eller hittat.
Pontus Holmberg kom från Västerås och blev MVP 2021 och har flyttat vidare till NHL-klubben Toronto.
##Hardy Häman Aktell är en annan framgångssaga. Från allsvenska Björklöven till Växjö där han utvecklats till en jätte. Och vunnit två SM-guld på tre år.
Under måndagen pratade jag med Växjös tidigare SM-guldvinnande assisterande coach Tobias Thermell, som var med och coachade hem SM-guldet 2021 med Sam Hallam. Thermell hjälpte till att ta Häman Aktell till Växjö.
– Jag kommer ihåg när vi satt och kollade på Hardy, hehe. Vi satt och kollade på honom en sommar när han var i Björklöven. Då satt vi allihop tillsammans och verkligen scoutade Hardy. Han har tagit jättestora steg. Han har alltid varit spännande också. Han var lite skadad så han tappade ett eller två år innan han var 20 (i Skellefteås juniorlag), minns Thermell hur förarbetet till värvningen gick till.
– Det är inte varje gång vi gjorde på det sättet. Just i det fallet hade vi nån kickoff inför säsongen och då satt vi och kollade på Hardy på ett konferensrum på Hooks Herrgård. Det var väldigt noggrant.
Noggrannheten är Henrik Evertsson i ett nötskal.
– Evertsson är grym. Han har ett stort finger med i spelet när han bygger det laget, säger Thermell.
Årets lag är värdigt mästartiteln.
– De har tagit in en backsida som är Sveriges bästa backsida helt klart. Men grejen är att det inte bara är ”skillade” backar utan de spelarna har underkastat sig spelidén för de är fortfarande sjukt bra defensivt.
Thermell fortsätter:
– Vem som helst hade kunnat ta in Sveriges bästa backsida, men att få de spelarna att spela spelet som de gör och underkasta sig defensiven, det tycker jag att de har gjort väldigt bra. Det får man väl ge tränartrojkan med Jörgen (Jönsson), ”Fredde” (Fredrik Hellgren) och (Nicklas) Rahm. Det har de gjort grymt bra tycker jag.
Som coach ser Tobias Thermell också tränarnas jobb. Jörgen Jönsson och gänget har stor del i guldet. Jönsson har vågat kritisera, bänka, peta, berömma och lyfta fram de bästa. Byta folk i kedjorna så att knappt datorerna hinner med att registrera skiftena.
Men bra har det blivit.
Växjö Lakers är bäst igen. Fyra SM-finaler. Fyra guld. Nästa uppgift blir att vinna SM-guld 2024. Inte sedan årets finalmotståndare Skellefteå vann guld 2013 och 2014 har en klubb vunnit SM-guld två år i rad.
##En utmaning för Växjö att anamma.
ERBJUDANDE med Hockeynews: 1 mån/halva priset på TV4 Play Sport Total (utan bindningstid)