HockeyNews
PLUS

Ek: Djurgårdens nya slutspelshjältar ger Björklöven något att fundera på

(27374) Öhgren Galajda
Bildbyrån

Publicerad: 4 april 2023

FacebookXWhatsApp
Vilket lag som har skaffat sig ett övertag och är bäst av Björklöven och Djurgården? Vete f-n.
Trots att det har gått två semifinalmatcher och nyckelspelare har kommit och gått. Men så mycket vet jag att Björklöven har fått en del att fundera på.

Björklöven kom till den andra semifinalen hemma mot Djurgården styrkta av 3–2-segern på övertid i söndags. Förstärkta av backklippan Daniel Rahimi, men med en retsticka färre eftersom playmakern Fredric Weigel slashade till sig en avstängning i match ett.

Djurgården kom i sin tur utan skadade målvaktsettan Carl Lindbom och magikern Linus Klasen som spelade nästan 24 minuter med sina stackars ljumskar i den första semifinalen.

Med detta sagt var det Björklöven som snudd på spelade ut Djurgården i den första perioden. Rahimi smällde på både Emil Berglund och Wiktor Nilsson och satte sig i respekt tidigt. Bara vinddraget från Rahimis skägg är som en snärt med en hästpiska.

Björklöven var på väg att mangla Djurgården och efter 14 minuter var det 18–4 i skott. Men Löven gjorde inga mål.

Djurgårdens målvaktsreserv Matthew Galajda var lugnet själv och tog det han behövde. Målchanserna var inte överdrivet många.

Och när Björklöven till råga på allt hade ett rejält knackigt powerplay sjönk laget ihop. Djurgårdsforwarden, förlåt backen, Nicklas Danielsson kom in från utvisningsbåset, snodde åt sig pucken, gjorde en 180-graders sväng och droppade pucken till Djurgårdens specielle målskytt i det allsvenska slutspelet, 19-årige Liam Öhgren, som vräkte in 1–0 i högerkrysset bakom Björklövenmålvakten Joona Voutilainen.

5 400 åskådare i Winpos Arena trodde inte sina ögon. Och Björklöven knäade.

Om Björklöven hade trummat på och matat skott på skott mot Galajda tog det tvärstopp. 18 skott på 14 minuter följdes av noll skott på 14 minuter.

I början av den andra perioden smällde fyndet från Hockeyettan, backen Edvin Hammarlund in 2–0. Pucken vanns på tekning av Ludvig Rensfeldt, vidare till John Norman, tillbaka till Calle Odelius och vidare till Hammarlund som sköt så det sjöng som tusen små vårfåglar när pucken plingade till i Lövenkassen.

Björklöven fick inte chansen att kaxa till sig förrän Djurgården fick powerplay. Om Djurgården gjorde många saker bra i den andra semifinalen i Umeå, från målvakten Matthew Galajda till siste man så var powerplay inte en av höjdpunkterna.

Och det var i boxplay som Joel Mustonen kunde trycka in 2–1-reduceringen och ge sitt lag kraft att jaga kvittering.

##Men faktum är att Djurgården är rätt bra på att försvara sig. För att inte säga väldigt bra på att reda ut stormar i egen zon eller snarare förvandla dem till små vindpustar.

##Och det oavsett om det är Carl Lindbom eller Matthew Galajda i målet. Back- och försvarsspelet är klasser bättre den här delen av säsongen jämfört med i höst- och vintermörkret.

Lagkaptenen Marcus Krüger sprider ett stort lugn i Djurgården. John Normans comeback har också varit positiv. Backparet Stefan Elliott och Cameron Schilling gör sällan eller aldrig ett misstag (eller reparerar det illa kvickt).

Djurgården börjar kunna Björklövens genomspel och direktskott och Matt Galajda hade stenkoll på dem den här kvällen.

Att det står 1–1 i matcher efter två semifinaler i Umeå bör mentalt innebära ett övertag för Djurgården inför de två kommande matcherna på Hovet. I synnerhet som det ser ut att bjudas på två utsålda och högljudda publikfester på skärtorsdagen och påskafton. Det ger Djurgården ännu mer energi.

##Björklöven har fått något nytt att fundera på. Hur ska man knäcka Galajda?

Vart har poängkungen Nick Schilkey tagit vägen?

Och om om Carl Lindbom kan komma tillbaka efter sin skada – hur ska man bära sig åt då…?

Mitt i alla försvarspropaganda för Djurgården har Liam Öhgren klivit fram som en ny slutspelskung. En Axel Jonsson Fjällby i allsvensk tappning.

Öhgren gjorde elva mål på 36 matcher i grundserien. På sex slutspelsmatcher har han gjort sex mål. Det är starka papper.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)