HockeyNews
PLUS

Ek: AIK föll trots Blomqvists utspel – starkt av Modo att palla trycket

(27244) AIK-Modo krönika
Andreas Sandström/Bildbyrån

Publicerad: 27 mars 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. AIK-coachen Anton Blomqvists ord om att ”spela fult” piskade upp stämningen inför det sjätte möte med Modo och Hovet var som ett rytande lejon.
Och Modo som en liten mus. Men även möss kan bitas.

Ljudnivån på Hovet när AIK-klacken morrade igång var något man inte hört från en AIK-publik på Hovet på mycket länge. Så häftigt det var!

Och det är väldigt lätt att tro att AIK-coachen Anton Blomqvists eldiga instruktioner i förlustmatchen mot Modo i Örnsköldsvik tilltalade den breda AIK-massan. Hans utspel om att ”spela fult”, och uppståndelsen efter det snacket, lockade säkert ett par tusen åskådare extra och 7 297 pers på Hovet är en angenäm upplevelse för den som gillar sång och vrål. Supportrarna hade till och med hunnit trycka upp en t-shirt med Blomqvists citat…

De svartgula skapade ett mäktigt tryck på läktarna och spelarna hakade på nere på isen.

Nu eller aldrig-känslan var med från första nedsläpp. AIK spelade inte fult, däremot hjärtligt, intensivt, passionerat. Blomqvists ord från Övik var inte värre i sammanhanget än att disciplinnämnden tyckte att det var värt ett aja baja. Tänk på vad du säger.

Men ansatsen, ett jävlar anamma i ett utsatt läge, gillades i AIK-kretsar och fick alltså publiken att kraftsamla och hjälpa sitt lag till att försöka kvittera kvartsfinalserien mot Modo.

Det ska ju inte gå när man tänker efter. Ettan Modo mot tian AIK. Det skilde 44 poäng mellan lagen i grundserien på 52 omgångar. Det är skrattretande mycket.

Men det är lätt att hålla sig för garv när AIK-fansen tar i. Modo ryggade tillbaka och om AIK hade haft lite mer skicklighet och flax i sitt lag hade stockholmarna utnyttjat det stora övertag som uppstod i den första perioden. Efter några Modoutvisningar och powerplay för AIK var det väldigt skärrat i Modo. Och så förvirrat att Modocoachen Mattias Karlin tvingades ta en oerhört behövlig och vältajmad timeout medan det fortfarande stod 0–0. Då hade det gått 6.36 av den första perioden.

Det hjälpte. Modo blev så klart utvisslade och tystade under den tid Karlin skulle prata till sina spelare, men efter det klarnade Modospelarnas blickar och skallar en smula från ljudbangen inne på Hovet.

Och som ni vet i hockey. Gör man inte mål på sitt övertag och sina chanser gör motståndarna det.

#Man måste vara skarp medan adrenalinet pumpar.

Men det var inte AIK. Det var Modo som hade kylan och skärpan. Den där spetsen som AIK saknar i jämförelse med Modo skar hål på AIK-bubblan i den andra perioden. Riley Woods passning till Theodor Niederbach var rakt igenom klass. Och så hade Modo 1–0 att gå på.

När det även blev 2–0 lite lättvindigt när backskytten David Bernhardt sköt högt i bortre hörnet på AIK-keepern Niklas Lundström kunde man skymta den uppförsbacke som AIK trots allt behövde ta sig uppför att om möjligt skrälla mot Modo.

Och i den tillfälliga tystnaden hördes Modos röda och väldiga klack på Hovet. AIK gjorde en uppryckning och i powerplay, efter en briljant passning från Richard Gynge, kunde Oscar Öhman åtminstone reducera till 1–2. Men Modo är som tabellen i grundserien framför allt har visat ett bättre och mer kompetent lag än AIK.

I den tredje perioden gick Modo ifrån rätt komfortabelt och vid 4–1-ledning till AIK tog Anton Blomqvist timeout. C More skickade fram en mikrofon i båset – då började AIK-klacken sjunga ”Spela fult, spela fult!”. Och så fick även förlorarna (2–4) den här kvällen lämna Hovet med ett leende på läpparna… AIK föll, men fansen älskade utmaningen och sjöng till slutsignalen trots att det blev en klar förlust.

Stockholmarnas uppryckning i slutspelet har räddat en del av en säsong som gått över berg och ner i djupa dalar. Frågan är nu om huvudcoachen Anton Blomqvist blir kvar när AIK har förberett en ekonomisk storsatsning för de kommande åren. Det surras friskt från Malmö att klubben vill ha in skåningen i tränarstaben även om han faktiskt har ett kontrakt för kommande säsong med AIK.

##Modo har klarat det första hindret i slutspelet på sin väg mot SHL. Hur man hanterade AIK och trycket på Hovet kan säkert ge Karlin & Co en knuff i rätt riktning.

Men efter att ha fått sig en en dos av hela Hovet stormar tror jag inte att Modo kommer att välja Djurgården som motståndare i den allsvenska semifinalen. Djurgården är ett bättre lag än AIK och i mycket bättre form.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)