HockeyNews
PLUS

Ek: HV71 greppade inte halmstrået – hög tid att ställa kontrollfrågor

(26318) HV71 Tommy Samuelsson krönika
Axel Boberg/Bildbyrån

Publicerad: 28 januari 2023

FacebookXWhatsApp
Av bottenstriden i SHL återstår 14 omgångar. Men trots att det är drygt en fjärdedel kvar av en i övrigt jämn liga känns det som att det är klappat och klart.
Det blir HV71-Malmö i en sista kamp om att hänga kvar i finrummet.

De fyra sämsta lagen i SHL-tabellen möttes inbördes på lördagen. Jumbon Malmö mot tolvan Brynäs och nästjumbon HV71 mot elvan Luleå.

HV hade från förra fredagen till denna lördag fyra hemmamatchen i Husqvarna Garden mot i tur och ordning Frölunda, Oskarshamn, Leksand och Luleå. På de fyra matcherna skulle HV förmodligen behöva ta tre trepoängare för att ha en reell möjlighet att ta sig upp ur den grop man grävt genom ineffektivitet, slarv, dåligt och långsamt passningsspel och bedrövligt värre i special teams.

Av de tolv poängen lyckades HV71 knipa fem. Segern mot Frölunda var högklassig. Det var även insatsen borta mot Örebro, trots förlust. Alla marginaler i världen var emot HV. Tvåpoängaren mot Oskarshamn var också ett styrkebesked med tanke på att IKO är ett av SHL:s bästa lag den senaste tiden. Inte heller mot Leksand hade HV det flyt som ett bättre lag förtjänar. Så att vinna mot Luleå var ett halmstrå att greppa.

Första bytet var bra. Då gjorde Simon Önerud comeback efter nästan nio månader utan hockey. Önerud satte in en tackling på Luleåbacken Julius Honka bakom Luleåmålet och försökte pumpa in lite energi i ett uppenbarligen väldigt stukat HV71.

##För resten av första perioden mot Luleå är med HV-mått mätt en enda lång suck. Självförtroendet har fått sig ett par tunga tryckare.

Det var oordning i HV71-försvaret när Luleåbacken Jonathan Andersson passade på att skicka in 1–0 förbi en något skymd HV-målvakt Joni Ortio. En toppmålvakt i SHL hade sett till att se det skottet hela vägen.

Luleå visste exakt vad som behövde göras mot HV71 och man gjorde det tillfullo. Noggrannhet i egen zon, rejäla passningar och en stor dos med tålamod.

Att Brendan Shinnimin är i storform har ni som följer Luleå sett under en lång tid nu. Hans 2–0-mål var vackert. Shinnimins 3–0-mål i andra perioden likaså. Och båda gångerna hette passningsleverantören Linus Fröberg.

HV71 mäktade med fyra skott i den första perioden. Och hamnade alltså i 2–0-underläge. När poängen väger som tyngst har HV inte styrkan att ta sig an uppgiften på ett vettigt sätt.

– Det är för blött där ute över hela planen, sa en besviken HV71-forward Fredrik Forsberg till C More efter den första perioden.

##I den andra perioden förväntade man sig några spritt språngande galna och uppretade HV71 Blue Bulls. Men… nej. De satt lugnt kvar under korkeken och luktade på blommorna.


Inte ett HV-skott på mål på tio minuter. Luleå ryckte loss till 4–0. Den 17-årige danska stortalangen Oscar Fisker Mölgaard var den i HV som fick hål på Luleånollan – den här säsongen. Luleå vann ju de två tidigare mötena med 3–0 och 3–0 och inte heller då var HV71 nära poäng.

HV71 ligger där de ligger efter 5–2-förlusten mot Luleå. Nästjumbo. Kvalplats.

Något litet positivt i sammanhanget är att man inte upplever samma ångest som når HV åkte ur SHL våren 2021. Det är ett gott tecken. HV71-spelarna är inte handlingsförlamade och stela av skräck.

Och inte minst. Nu är det inte pandemi-tomt och tyst på läktarna. HV-supportrarna på läktarna är troget på plats och stöttar laget och klubben i match efter match efter match.

Sett till laget finns det fler naturliga ledare i det här gänget än för två år sedan. Spelare som inte gömmer sig. Men målvaktsspelet behöver upp en nivå. Det är ofrånkomligt.

Så vad ska HV71 göra för att rädda sig kvar i SHL nu med ett otäckt kval runt hörnet?

##HV måste ju från styrelse och nedåt ställa sig ett antal kontrollfrågor till att börja med.

##Har HV71 rätt sportslig ledning?

##Är Tommy Samuelsson rätt man att få ut det mesta av det här materialet? Samuelsson gjorde ett enastående jobb med HV under förra säsongen, men hur är det med energin hos spelarna?

Så här utifrån kan man undra vad HV71:s plan är med Challe Berglund – är det han som ska ta över nu om man har anledning att betvivla Samuelssons kapacitet att få det här laget att tagga till när klubbens framtid ställs på sin spets i ett kval mot (troligtvis) Malmö? Det är trots allt tio år sedan Berglund senast hade huvudansvaret som coach.

Åter igen. Tålamod och kyla är nödvändigt i det prekära läget. Det återstår som sagt 14 matcher. Den sista omgången spelas den 9 mars. Det finns tid att göra förändringar på personalsidan. Men det är samtidigt bråttom att göra korrekt analys för att sedan snabbt kunna genomföra det som behöver göras.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)