HockeyNews
PLUS

Ek: Behåller Luleå retstickan Brendan Shinnimin? – nu gör han skillnad

(26296) Brendan Shinnimin Luleå krönika
Simon Eliasson/Bildbyrån

Publicerad: 26 januari 2023

FacebookXWhatsApp
När det går trögt och kvalspöket hotar Luleå – who you gonna call?
Brendan Shinnimin!
Och det är inte helt problemfritt vet ni.

Brendan Shinnimin, Linus Fröberg och Konstantin Komarek var hyperfarliga tillsammans och Luleås bästa kedja för Luleå i matchen mot Rögle. Ett möte mellan två lag som var några av landets allra hetaste bredvid SM-guldvinnaren Färjestad förra säsongen.

Rögle vann SHL:s grundserie före Luleå och Ängelholms hockeystolthet vann också Champions Hockey League. I år har Luleå chansen att vinna CHL.

Men i SHL har det gått ovanligt trögt för både Luleå och Rögle. Skåningarna är klart på gång och har hugg på topp sex. Marco Kasper och Oskar Stål Lyrenäs är spännande att följa varje gång de är inne på isen och de gör något vettigt och klokt med pucken.

I Luleå har tappet av poängspelarna Linus Omark, Pontus Andreasson och Sami Lepistö var ett enormt kännbart den här säsongen. Kalkylen var ju att spelare som Jesper Sellgren, Einar Emanuelsson och kollektivet skulle klara av att göra de där poängen som försvann med Lepistö och Omark till Schweiz och med Andreasson till USA.

Det har gått så där. Men på sistone har i alla fall den energiske rubrikmakaren Brendan Shinnimin visat gryende form. De senaste tio matcherna är det han som har gjort flest poäng för Luleå.

##Att Shinnimin spelar i Luleå är fortfarande en gåta. Tycker många.

Bara sättet som han kom till Luleå var egentligen omöjligt. Brendan Shinnimin gjorde sig som Växjöspelare ovän med varenda kotte i Coop Norrbotten Arena när han räckte långfingret åt supportrarna i hetsiga tider. Han hånades, kallades ”Chicken Shinnimin”, men tog det på rätt sätt och återvände med Växjö till Luleå iklädd påskgul kycklingdräkt med fjädrar, näbb och allt.

Den kanadensiske hockeyspelaren gjorde allt för att vinna över Luleåsupportrarna på sin sida och fick nog över tillräckligt många för att känna sig välkommen och till och med omtyckt i Luleå.

Som han har spelat i Norrbottensklubben har känslorna hos supportrarna svallat. För några gånger har han dömts till böter för filmningar. Bland det pinsammaste man kan råka ut för inom hockeyn.

Men han har också spelat Luleåhockey med passion och övertygelse. Rättat in sig i Thomas ”Bulan” Berglund allt som oftast raka led. Han har gjort uppoffringar.

##Och numera är det en betydande skara som också står upp för Shinnimin när andra anklagar honom för att falla lätt.

Stödet är ett bevis för att han är en accepterad Luleåspelare.

Det var hans förarbete till Konstantin Komarek som ledde till matchens enda mål för Luleå mot Rögle. Sett över hela matchen var det välförtjänt. Luleås andra period var ett styrkebevis och med någon ”naturlig” målskytt så hade de tre poängen varit bärgade där och då.

Rögle var långt ifrån ofarligt och hade sin bästa del av matchen i första och i spurten. Då klev Joel Lassinanttis avlösare Matteus Ward fram med flera viktiga räddningar. Ward har nu vunnit två raka matcher med Luleå och han har gjort det i ett kritiskt läge av SHL-säsongen.

Han höll dessutom sin första nolla, tog de 16 skotten mot Rögle, och spelade förtroendeingivande. Igen.

Här har Luleå helt plötsligt att angenämt lyxproblem: Lassinantti eller Ward i kassen mot HV71 på lördag?

Luleå kommer att behöva jobba fortsatt stenhårt för poängen och för varje seger. Och tillbaka till Brendan Shinnimin för här är han betydelsefull.

##Han spelar för ett nytt kontrakt. Och frågan är om han kommer att få det av den sportsliga ledningen.

Det var kontroversiellt när han anslöt till Luleå. Men så här dags har Shinnimin gjort det mesta i sin makt för att bevisa att han duger. Det tycker jag definitivt att han gör.

Men med spelare som Pontus Andreasson kanske på väg tillbaka till Luleå nästa säsong gäller det att hitta en plats i lagbygget åt Shinnimin. De är långt ifrån samma typ av spelare, men men.

Oavsett om Brendan Shinnimin stannar eller flyttar kommer det att röra upp känslor. Och sådana spelare har på något sätt lyckats skapa något.

Han är med och bidrar till det enorma intresset för Luleå Hockey. Det var nästan 6 000 på plats mot Rögle. Imponerande.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!