HockeyNews
PLUS

Ek: Djurgården behöver inte hålla SHL-klass – men vad är det här...?

(25980) Djurgården-Västerås krönika
Emma Wallskog/Bildbyrån

Publicerad: 4 januari 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Man behöver inte hålla SHL-klass för att gå upp i SHL. Det är den goda nyheten för Djurgården. Det räcker med att vara bäst i Hockeyallsvenskan.
Men det är inte Djurgården. Och det kan inte heller vara en nyhet – för Djurgården.

Första perioden. Nej. Den skulle nog helst Djurgården bara vilja glömma. Genom åren har Stockholmsklubbens spelare fått krampkänningar när supportergänget Järnkaminerna firar sin årliga dag på Hovet och det är välfyllt på läktarna. Den här kvällen såg det inte mycket bättre ut. På isen.

Djurgårdslegendaren Håkan Södergren intervjuades i periodpausen mellan den andra och tredje perioden efter att tillsammans med salig Sven Tumba blivit invald i Djurgårdens Hall of Fame och Södergren spekulerade i att det är prestationsångest som gör att det ser ut som det gör för Djurgården i landets näst högsta liga.

Södergren sa till och med att han hoppades att det beror på det. För passningarna sitter inte som man förväntar sig att de ska göra hos ett topplag med det spelarmaterial som Djurgården har. Det blir stressigt lite överallt på på banan och det är inte alltid den bästa lösningen som poppar upp i skallarna på lirarna.

Men Djurgården har under säsongens gång blivit bättre på att inte ställa till det i egen zon och att undvika att släppa till alldeles för många målchanser. Målvaktsspelet har genomgående varit väldigt bra. JVM-målvakten Carl Lindbom har många gånger burit Djurgården och vunnit poäng och matcher åt sitt lag. Precis som Matthew Galajda har gjort när han har behövt med Lindbom och fyra spelare till på JVM.

Västerås har i sin tur haft en beklämmande svag säsong. Sårad av skador förstås, men många av de förväntade toppspelarna i VIK, en del av dem nyförvärv, har misslyckats. Det kostade sportchefen Patrik Zetterberg jobbet.

##Västerås måste säkerligen slåss ett bra tag till för att ta ett kliv upp från bottenstriden i Hockeyallsvenskan. Med ett manfall lika stort som Djurgårdens gjorde VIK en stark insats på Hovet.

Faktum var att Västerås i den andra perioden hade bud på 3–0 när Anthon Eriksson var på vippen att kunna peta in två mål på två byten.

Djurgården var på väg att tappa matchen när Marcus Krüger uppenbarligen fick nog och tröttnade på eländet. Tillsammans med Nicklas Danielsson tog tag Krüger tag i händelserna på. Han kämpade till sig pucken i egen zon och satte högsta fart genom mittzonen och fick med sig Daniel Brodin som i sin tur kunde skyffla in en retur.

I den tredje perioden var Nicklas Danielsson ett friläge ifrån att kunna pricka in 2–2. Då gjorde VIK-målvakten Johan Gustafsson en klassräddning och höll sitt lag kvar i ledningen. ”JG” räddade det han skulle och det gjorde han bra och det räckte till tre poäng och en 4–2-seger.

##Men Djurgårdens spel är så här i början av januari långt ifrån någon slutspelshockey. Det är omständligt. Svårt att ta sig igenom mittzonen med fart och väl framme är det trubbigt.

Det behöver inte vara SHL-klass på spelet eftersom Djurgården inte ställs mot något SHL-motstånd i slutspelet. Men det behöver bli mycket bättre än så här om klubbens drömmar om en comeback i finrummet ska kunna infrias.

Björklöven fredag kväll i Umeå blir ett riktigt test för båda lagen att känna på varandra. Det är ju en tänkbar semifinal så småningom om bitarna faller på plats till dess.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)