HockeyNews
PLUS

Ek: Luleå har gett Frölunda massor att fundera på – vilka hjärnsläpp!

(23230) Jan Mursak Oscar Engsund
Michael Erichsen/Bildbyrån

Publicerad: 17 april 2022

FacebookXWhatsApp
Ett mer disciplinerat Luleå hade knäckt Frölunda tidigt, tystat Scandinavium i andra perioden och stängt matchen i den tredje.
Men segern på bortais var likväl ett styrkebevis.

Det här var de många hjärnsläppens påskafton. Så kan det naturligtvis gå när det är SM-semifinal mellan två rivaliserande hockeylag som Frölunda och Luleå och med distans till det som händer på isen är det emellanåt lätt att glömma bort hur det känns i kroppen när det brinner till.

När man blir tokförbannad av ett tjuvnyp eller när man precis undkommit en allvarlig skada efter en farlig och misstajmad tackling.

Både Frölunda och Luleå förvånade på olika sätt vad gäller hjärnsläpp och odsiciplin i största allmänhet.

##Det är Roger Rönnbergs lag som har mest att förklara varför det såg så yrvaket och slarvigt ut i början av både den första och den andra perioden.

Luleå gjorde både 1–0 och 2–0 i Scandinavium innan publiken, de drygt 11 000 på läktarna, riktigt hunnit fatta att SM-semifinalen faktiskt var igång. Isac Brännström hade ett finger med i båda målen och det var precis vad han behövde efter att ha spelat minus-4 i den första SM-semin hemma i Luleå där Frölunda var det mer vakna och viljestarka laget vilket gav en klar 6–3-vinst.

Men i Göteborg var det Luleås tur att ta kommandot. Luleå hade de långa anfallen. Och hade som sagt Luleå haft lite mer påskis i magen hade segern kunnat vara än mer ohotad.

För vad tusan tänkte Brendan Shinnimin på när han drog på sig en utvisning under firandet av 2–0-målet? En utvisning som Frölunda utnyttjade effektivt till att reducerad till 2–1 efter en sån där drömpassning av Ryan Lasch till Radan Lenc.

När Erik Gustafsson pillade in 3–1 i början av andra perioden var det hans första slutspelsmål på – tre år. Mycket tack vare Sami Lepistös härliga spelförståelse, snabba tanke och suveräna blick för passningsvägar.

Men även i period två drog Luleå på sig helt onödiga och lätt klumpiga utvisningar där Frölunda i efterspelet av ett 5–mot-3-övertag kunde fixa en ny reducering till 2–3 när Filip Johansson på nytt i slutspelet smög upp vid den bortre stolpen och piskade in pucken.

Att Luleå kunde vinna match två i Scandinavium med 4–2 och kvittera till 1–1 i matcher berodde en hel del på Joel Lassinanttis trygga målvaktsspel. Matt Tomkins vill säkert ha tillbaka Erik Gustafssons 3–1-mål.

Och när Jan Mursak tappade humöret och crosscheckade sig ut ur matchen i en duell med elake Luleåbacken Oscar Engsund var det kört. För då gjorde Luleås store matchvinnare Juhani Tyrväinen 4–2 på en fin pass av Brendan Shinnimin.

Tyrväinen tog mycket stryk, var ute i omklädningsrummet och kände efter om allt satt där det skulle, och kom tillbaka och delade ut lika många smällar själv.

##Precis vad Luleå behövde då skyttekungen Pontus Andreasson avtjänade den första av två matcher på sin avstängning efter den där korkade efterslängen på Ryan Lasch i match ett.

Luleås förstakedja var sig inte lik utan Andreasson, även om Omark aldrig gör en dålig match ens då han blir poänglös. Men kedjan med Shinnimin-Jack Connolly–Isac Brännström var desto bättre.

##Och nog tusan gav de Frölunda och Roger Rönnberg en hel del att fundera på till nästa duell i Norrbotten på tisdag. Det här var Frölundas första förlust i årets slutspel. Men förmodligen inte den sista?

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)