HockeyNews
PLUS

Ek: HV71 är på väg att skapa en myt om sig – som de oslagbara

(21276) Marcus Davidsson/HV71
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 17 november 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. HV71 kan börja lätt ointresserat. Dra på sig slarviga utvisningar. Släppa in mål i boxplay.

Men likväl vinner HV71. HV71 vinner och vinner.

Alltid är det någon som kliver fram som matchhjälte. Det är imponerande.


HV71 är på väg att skapa en myt om sig själv i Hockeyallsvenskan. Som den oslagbara jätten från SHL.


##Storfavoriten som pallar för trycket.


Men det är bäst att betona ”på väg”. För vi är än så länge knappt en tredjedel in i grundserien. Mycket hinner att hända.


Kolla bara Kristianstad. Usel start. Men nu bara radar skåningarna upp segrar och ligger femma i serien.


KIK är det lag som har varit närmast att besegra HV71 i Husqvarna Garden. Men en 4–2-ledning blev till 5–4-förlust på övertid. För det är just nu HV som bestämmer i Hockeyallsvenskan.


Bara Björklöven har lyckats vinna över HV och det genom att använda sig av HV71:s främsta vapen. Det hårda jobbet och effektiviteten.


På Hovet var AIK rejält revanschsuget mot HV71, som vunnit de två tidigare mötena mellan lagen under hösten med uddamålet.


Och på Hovet turades lagen om i den första och andra perioden om att styra spelet.


Ändå är det för det allra mesta i Hockeyallsvenskan HV som lyckas krångla sig ur knepiga underlägen och vända, om det behövs, och vinna. 


Ibland är det någon av målvakterna som inte har sin bästa afton. Ändå sliter HV71 till sig två eller tre poäng i slutändan.


K-ä-m-p-a-r.


Ibland är det något eller några misstag av utespelarna som nästan kostar en förlust. Men kampviljan, lagmoralen, jävlaranammat och det klacken på Hovet sjöng taktfast som ett mantra ”Vi ska tillbaka” är det som är det dominerande intrycket när HV71 tar sig an utmaning efter utmaning i Hockeyallsvenskan.


AIK kämpade också. AIK skaffade sig flera powerplay mycket på grund av HV-slarv och som seriens bästa powerplaylag utnyttjade AIK sin fjärde chans i numerärt överläge till att göra 1–1.


Men som så många gånger förut drar HV fram en kanin ur hatten och vinner matchen.


Marcus Davidsson blev matchhjälte när han sköt 2–1–målet 6.25 in i den tredje perioden.


Alltid skönt att vinna mot AIK, för en ex-djurgårdare…


– Ja, absolut. Det är rivaler och det är alltid kul att komma till Hovet, säger han efter segern.


Den 15:e av 16 möjliga.


Annars var Zion Nybeck med ett mål och en assist en stor matchvinnare för HV71. Liksom målvakten Filip Larsson. Han och AIK-målvakten Pavel Chomtjenko slogs om titeln bäst på isen.


Larsson vann. Så klart. Det är ju det HV71 gör den här hösten. Och när ett lag vinner så mycket som HV gör är det förståeligt om det smyger sig in en sorts känsla av hopplöshet i motståndarlagen. "För i slutändan vinner HV ändå".


– Jag tycker att vi gör en bra bortamatch sett till hela matchen. Vi har mycket lägen och skulle kunna ha fått in några lägen till. Det blir kanske lite väl tajt i slutet, men återigen visar vi styrkan i gruppen, att vi bara fortsätter mala, säger Marcus Davidsson.


HV71 har också toppar i väldigt puckskickliga spelare som backen Emil Andrae och sylvassa duon Tyler Vesel och Fredrik Forsberg. Det är svårt att hitta bättre spelare i den här serien än vad de är på sina positioner.


Att just Forsberg och Vesel ligger etta och tvåa i poängligan är ingen slump. För en gångs skulle blev de poänglösa mot AIK. Cred till Gnaget.


HV71 har en del sparkapital i spelare som Simon Önerud, som ser ut att vara inne i en lite tyngre period i serien, och det kan man säga om Christoffer Törngren och Jesper Kokkonen också.


Törngren jobbade fram ett powerplay mot AIK och gnuggar på i boxplay. Kokkonen har halkat ner till fjärdekedjan och kan så mycket mer än han får ut av sitt spel.


##Kanske lossnar det framöver och då blir HV71 ännu jobbigare att slå.


AIK gjorde en bra insats och hotade HV. På fredag får laget en fjärde och sista chans att vinna över ”det oövervinnerliga” HV71.


Rykten som surrar runt HV är att varje lagdel kommer att förstärkas på resans gång mot slutspelet i vår.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)