HockeyNews
PLUS

Leksand ser ut att behöva lägga ett par miljoner på målskyttar

(12195) Leksand/Mattias Göransson
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 23 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Efter 35 matcher har Leksand så svårt att göra mål att skottprocenten är i klass med en elefantöl.

Starkt för att vara bärs. Men samtidigt så svag effektivitet att ett kval blir oundvikligt.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det var nog tur att general managern Thomas Johansson hoppade över Leksands hemmamatch mot Djurgården.


Istället tillbringade han torsdagskvällen i Helsingfors och spanade in KHL-matchen mellan Jokerit och Admiral Vladivostok. Kanske finns det några spännande spelare att värva innan transferfönstret smäller igen den 15 februari. Kanske finns det inte det.


Men helt klart är att Johansson gör ett försök att förstärka Leksand.


##Som det såg ut mot Djurgården i den första perioden är Leksand i behov av en helt ny förstakedja.


Huvudtränaren Roger Melin visste i C Mores intervju inte om han skulle skratta eller gråta efter Djurgårdens nya uppvisning i Tegera arena när det kommer till effektivitet och beslutsamhet.


Melin nästan mumlade ”Under all kritik” och ”veteranhockey såg det ut som där ute”.


Det var 4–0 till Djurgården efter en period. Precis det resultat som Djurgården fick med sig hem från Leksand i höstas. Och hemma på Hovet vann Djurgården med 2–0. Så efter tio perioder i höst hade Djurgården gjort 10–0 på Leksand.


Till saken hör att Djurgårdens målvakt, Karri Rämö, var het som en sauna, medan hans finländska kollega Janne Juvonen hade en betydligt knottrigare kväll och blev utbytt efter Dick Axelssons lekstuga vid 3–0-målet.


Rämö var riktigt jäkla bra. Fråga Marek Hrivik, Jonas Ahnelöv och Spencer Abbott. Eller varför inte Mattias Ritola, som hade en puck i stolpen och någon chans till innan han till sist, i den tredje perioden, lyckades spräcka Djurgårdens Leksandsnolla den här säsongen.


På det 35:e skottet mot Karri Rämö small det. Och med 96 sekunder kvar kunde även Mattias Karlsson panga in en 4–2-reducering i powerplay tack vare en bra träff och den nödvändiga skymningen framför Rämö.

Men för att summera Leksands läge i stort är just den där bristande effektiviteten en stor orsak till kvalplatsen. Inför mötet med Djurgården hade leksingarna gjort mål på 7,54 procent av sina skott på mål. Som den där elefantölen, om vi håller oss till procenten.


Leksand ryckte upp sig från de 4–0 i baken i den första perioden, men då var det för sent och förkylt.


– Det såg ut som vi hade influensa allihop, säger Roger Melin till C More.


##Leksand har blivit nollat sju gånger i SHL, varav fem gånger på hemmais.


##Ingen forward har gjort fler mål än den defensiva backklippan Jonas Ahnelöv som har gjort sju mål och då ska man veta att han har varit skadad och missat sju matcher.


Det är bra av Leksand att skapa chanser, men om det inte blir mål på dem oftare än som nu är fallet lever laget ytterst farligt.


Linköping har kvicknat till och efter de tio raka förlusterna och LHC den här veckan tagit två raka trepoängare – mycket tack vare målmaskinen Broc Little. Och på lördag gör Jonas Junland comeback i LHC-tröjan. Då kan fortsättningen bli ännu bättre.


Leksand har tappat mark, det är nu fyra poäng upp till säker mark och nere i Hockeyallsvenskan pågår kapprustning där både ettan Björklöven och Modo har värvat och skruvat till sina välfungerande och effektiva lagmaskiner inför kvalstriderna i vår.


Kommer Leksand att vara där?

Kommer Leksand att vara redo?

Kommer Leksand att göra mål? Snart?


##Det är många frågor nu.


Hittar Thomas Johansson i Leksands trupp eller lägger han några miljoner på några målskyttar för att försöka säkra SHL-platsen till nästa säsong?

Det är inte många matcher kvar att vifta på.


***

Djurgården var oerhört piggt, effektivt och laddat från start i Leksand. Då kom utdelningen. En bra period räckte för att ta tre poäng. Karri Rämö var den stora hjälten den här gången.


Och nu är Djurgården bara målskillnad ifrån en topp sex-plats.


***


Joel Lundqvist-hyllningen i Scandinavium – 1 000 tävlingsmatcher i Frölundatröjan – är oerhört välförtjänt. Och det är så typiskt Joel Lundqvist att inte bara hitta orden för att beskriva hur mycket alla de här matcherna för Frölunda och Frölundas fans har betytt och betyder för honom. Lundqvist gjorde också en stormatch precis som då han faktiskt spelade sin tusende match för Frölunda.


Det var i ett tufft underläge i den andra CHL-semifinalen mot Luleå. Det såg mörkt ut, men Lundqvist ledde laget då till seger, bland att genom att själv göra mål, och Frölunda har ännu en final i Champions Hockey League att se fram emot.


Och naturligtvis gjorde kapten Lundqvist en supermatch även mot Brynäs. Eller vad sägs om två mål, en assist, tre poäng, tre tacklingar, en skottäckning, 10 av 15 vunna tekningar (66,7 procent), 22 byten och exakt 20 minuters istid.


Roligast av allt (det tycker inte alla, jag vet) är att snart 38 år unge Joel Lundqvist har ett år till på sitt kontrakt med Frölunda.


***


Om Joel Lundqvist har 1 000 matcher i Frölunda så har Robin Kovacs en bit kvar till 1 000 matcher i Örebro. Men den första kommer han nog att minnas länge, länge. Från att ha varit inne på ett baklängesmål mot sin förra klubb Luleå efter 27 sekunder, i sitt första byte, och ha hamnat i ett knepigt 2–0-underläge efter en period, till en vändning och 3–2-seger. Puh!

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)