HockeyNews
PLUS

Djurgården är på väg mot topp sex – stjärnorna levererar

(12102) Axelsson/Svedberg/Berglund
Bildbyrån

Publicerad: 18 januari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgården har haft en krokig och motig resa igenom vintermörkret.

Men ändå har stockholmarna nu sju raka trepoängare hemma i huvudstaden. Och nu är stjärnor som Dick Axelsson och Patrik Berglund på väg mot samma höga nivå som Niklas Svedberg har hållit sedan i september.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Hovet har börjat gunga igen. Djurgårdens spel börjar värma publiken, som betalar tillbaka med applåder och sång.


Utvecklingen går åt rätt håll för Robert Ohlssons Djurgården. Laget hade inför mötet med Malmö tagit 18 poäng av 18 möjliga de senaste sex matcherna i SHL i Stockholm.


Spelet har hackat. Bristerna i spelet har stört. Skadorna har plågat en sargad trupp. Men längst där bak har målvakterna Niklas Svedberg och Karri Rämö sett till att vara bäst i laget i match efter match och det har varit en förutsättning för att vinna matcher där motståndarna har varit lika bra och ibland hetare.


Niklas Svedberg har hållit landslagsklass många gånger och det har förbundskapten Johan Garpenlöv noterat även om det kanske inte räcker för spel i Tre Kronor eftersom Sverige har ett par vassa målvakter i KHL också.

Skadorna har varit många i Djurgården, vilket har hämmat kontinuiteten i kedjorna. Men nu börjar det se bättre ut:


Jacob Josefson – lagkaptenen missade 18 matcher från den 1 oktober och var inte tillbaka förrän i mitten av december. Hans betydelse är enorm för Djurgården med sitt ständiga och energismittande skridskoåkande, sitt precisa passningsspel och sitt effektiva tekande. Han driver på laget i match efter match.


Dick Axelsson – utan SHL-mässig träning klev han in i november och har tillfört en dimension till Djurgårdens spel med puck. Han hittar passningsvägar, dyrkar upp betongförsvar med sitt explosiva trollande och sätter chanserna när han får dem. När han dunkade in 2–0 på Malmö var det hans 298:e poäng i SHL om man räknar in SM-slutspelen. En fin milstolpe är inom räckhåll.


• Patrik Berglund – den förre NHL-centern har sett piggare ut sedan han återkom efter den där smällen mot ryggen han åkte på mot Skellefteå den 28 december. I de fyra matcherna efter frånvaron har han gjort mål eller poäng i tre av dem och mål mot både Linköping och Malmö den här veckan på Hovet. 


Hans elva mål så här långt är bäst i laget och han börjar mer och mer se ut som den offensiva kraft Djurgården ville ha.


Djurgårdens insats mot Malmö var den bästa matchen på överskådlig tid. Det bådar gott inför fortsättningen.


Av de lag utanför topp sex i SHL är stockholmarna nu det lag som har en brant stigande formkurva.


Spelare som Marcus Högström och Manuel Ågren spelar sin bästa hockey för säsongen. Den 17-årige vikarien William Eklund är så bra att han mycket väl kan ha spelat till sig en plats i A-truppen för återstoden av säsongen även om lirare som Albin Grewe, Mattias Guter och Anton Hedman är på väg tillbaka från skador.


Malmö hade en svår uppgift på Hovet och när den bäste, målvakten Oscar Alsenfelt, tvingades ge upp efter två perioder gick luften ur laget.


Alsenfelt blev pååkt av Patrik Berglund och det är långt ifrån första gången som Malmömålvakten får problem efter smällar från motståndarna.


Efter ett antal hjärnskakningar har han blivit bräckligare än tidigare och det är väldigt oroande. Framför allt för honom själv.


När jag pratade med en medicinskt kunnig SHL-person tidigare i veckan om problematiken med hjärnskakningarna inom hockeyn ställde han frågan om det snart inte har nått en gräns där spelarna måste sluta spela ishockey innan de får den där sista smällen som kan ge men för livet.


##Ett svårt beslut att ta för en spelare som är ”mitt i karriären”. Men vem ska ta det beslutet om inte spelaren själv?

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)