HockeyNews
PLUS

Hete Hanssons debut gör förlusten lättare att glömma

(10852) Garpenlöv/Niklas Hansson
Bildbyrån

Publicerad: 9 november 2019

FacebookXWhatsApp

HELSINGFORS. Den svenska offensiven var som novembervädret i Helsingfors.

Grått, fuktigt och 6-7 grader varmt. Mot Tjeckien hände inte ett smack.

Men mot Ryssland hände det grejer. Därför ska Carl Klingberg, Mikael Wikstrand och debutanten Niklas Hansson ha ett tack.

Johan Garpenlöv fick ingen glimrande start som förbundskapten mot Tjeckien i torsdags, vare sig spel- eller resultatmässigt.


Mot tjeckerna var Ak Bars Kazan-målvakten Adam Reideborn Tre Kronors överlägset bästa spelare. Utan honom hade Tre Kronor inte kommit undan med en så smickrande förlust som 3-1.


Mot ett b-betonat Ryssland här i Helsingfors såg det under första halvan av matchen ut som att Tre Kronor-spelarna, precis som mot Tjeckien, hade fem kilo muskler mindre per spelare. Med några undantag.


Ryssland må ha väldigt många skickliga spelare kvar hemma i väntan på sin turnering i Moskva i december, men de som var här hade ändå så pass mycket mer skicklighet att det räckte för att manövrera ut Tre Kronor och det såg lite för enkelt ut.


SKA St Petersburg-målvakten Magnus Hellberg försökte kopiera Adam Reideborn i den första perioden och gjorde räddning på räddning. Men ett misstag för mycket där den annars så spelskicklige Luleåbacken Jesper Sellgren blev av med pucken till vänster i egen zon ledde till 1-0 i baken.


När Hellberg gjorde sitt enda misstag i matchen var Damir Zjafiarov den som högg snabbast och skyfflade in 2-0. Beslutsamheten och aggressiviteten lyser med sin frånvaro i detta Tre Kronor, vilket lär leda till att rätt många av spelarna byts ut redan till Channel One Cup i december.

Tre Kronors-målvakt Magnus Hellberg fick en del att göra mot Ryssland. Foto: Bildbyrån


Men även om misstagen kostar mer internationellt än hemma i SHL så måste Tre Kronor kunna hitta på betydligt mer i anfallszonen. Inte minst ta sig dit och väl där skapa något.


Den spelare som höjer sig högt över mängden i det här sällskapet är nyblivne Ak Bars Kazan-backen Mikael Wikstrand.


Efter flytten från Färjestad till KHL har han snabbt etablerat sig på en högre nivå. I september blev han utsedd till KHL:s bästa back. Han är med i toppligorna för backar och det spelet och det självförtroendet har han med sig till Tre Kronor.


Mikael Wikstrand har tagit det där klivet upp till toppnivån internationellt och är nu en ledande back i Tre Kronor. En VM-spelare.


Han gjorde enda målet mot Tjeckien och han tryckte även in 3-2-reduceringen mot Ryssland i spel fem mot tre. Wikstrand lär ha imponerat på några av alla NHL-scouterna som fanns på plats i Hartwall arena.

Mikael Wikstrand - en VM-spelare redan nu enligt Mattias Ek. Foto: Bildbyrån

Om man tittar på den här truppen så förstår jag så klart varför Johan Garpenlöv har tagit chansen att ta ut Djurgårdens hemvändande NHL-center Patrik Berglund i ett sådant här sammanhang.


Berglund kan med sin fysik, sin erfarenhet, sin kyla med pucken och sin mångsidighet slå sig in i ett VM-lag i vår. Men troligen då i en tredje- eller fjärdekedja för att sköta mer defensiva uppgifter. Om det är något Garpenlöv är bra på så är det att få hem svenska toppforwards från NHL till VM och då blir konkurrensen för tuff för Berglund.


Två forwards som trots allt gjorde en del väsen av sig mot ryssarna var ”Schweizproffsen” Daniel Brodin och Carl Klingberg.


Brodin för att han smällde på och gick mer pang på mål än de flesta andra svenskarna.


Klingberg för att han satte en gudomligt snygg straff på Igor Bobkov, som till skillnad från förbundskapten Johan Garpenlöv uppenbarligen inte hade sett Youtubeklippet där Klingberg gjorde vad han gjorde i Hartwall arena denna lördag.


##Det första svenska målet var också det som tände något inom den här gruppen.


För i den tredje perioden jagade Tre Kronor ikapp ett 4-2-underläge och det var tack vare Rögles Tre Kronor-debutant, Niklas Hansson, som det var 4-4 vid full tid.


Hansson visade prov på sin spelskicklighet, fick massor med istid och när Garpenlöv plockade ut Magnus Hellberg under en avvaktande rysk utvisning sköt Niklas Hansson 4-4 i spel sex mot fem.


Han gjorde också ett iskallt mål i straffavgörandet även om det inte räckte till vinst.


Många tycker att de här landslagsturneringarna är meningslösa. Nu vill man ju ha SHL-hockey, streckstrid och slutspelsjakt och vill inte bli avbruten med landslagsspel som lockar 3 200 åskådare till Hartwall arena i lördagseftermiddag eller 5 000 till Leksand en torsdagskväll.


Men för spelare som drömmer stort är VM något väldigt lockande. Det är en språngbräda till NHL. Därför sitter det NHL-scouter i mängder och kollar på såna här matcher.


##För oss som gillar VM är genombrott, stora eller små, spännande att följa. Att spela för sitt land är det häftigaste som finns. Det är många svenska NHL-stjärnor som kan skriva under på det.


Och för Niklas Hansson var den första landskampen, om inte ett genombrott, så åtminstone en påminnelse för honom själv att flytten hem till Rögle och Ängelholm kan vara omstarten på en ny resa mot NHL.


Han fick näst mest istid av alla i Tre Kronor (21:25) och var den ende förutom Wikstrand som spelade över 20 minuter.


Målen i 5-4-förlusten mot Ryssland var också något att ta med sig.

NBacken Niklas Hansson briljerade mot Ryssland. Foto: Bildbyrån

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!