HockeyNews
PLUS

Sänkt spelarbudget – men sportchefen nöjd: ”Världens chans”

(8323) patric larsson
Bildbyrån

Publicerad: 30 juni 2019

FacebookXWhatsApp

Karlskrona tvingas dra ner på spelarbudgeten till nästa säsong.

Även om det har gjort att klubben fått satsa på många oprövade kort är sportchefen Patric Larsson optimistisk.

– Det här är världens chans för killarna som kommer division 1 och  division 2, säger Larsson.

Förra veckan gjorde Karlskrona klart med backen Dylan Zink och med den amerikanske backen i truppen har KHK två målvakter, åtta backar och elva forwards på kontrakt över nästa säsong. Ska man tro sportchefen Patric Larsson kommer det inte att hända någon mer på spelarfronten de närmaste veckorna.

– Vi får se vad pengarna räcker till. Just nu kommer det inte hända så mycket. Vi har två lån kvar om det dyker upp någonting. Annars är vi rätt nöjda, säger Larsson.

Inför den förra säsongen, då KHK åkte ur SHL, blev spelaromsättningen otroligt stor. Endast Joseph Jonsson och Marcus Paulsson var kvar, och även om spelaromsättningen inte är lika stor den här gången har det bytts ut en hel del spelare sedan säsongen tog slut i vår. Så här långt har det blivit 14 nya spelare.

–  Det blev ändå en större spelaromsättning än vi hade räknat med. Det var några som blev attraktiva på marknaden och försvann tidigt. Vi hade gärna velat behålla några av dem, men nu är marknaden som den är. Det är spelarens marknad. Samtidigt är det kul att vi kan slussa vidare spelare. Det går inte att gråta över spilld mjölk, säger Larsson.

Patric Larsson, KHK:s sportchef, är nöjd med truppen inför nästa säsong. FOTO: Bildbyrån.

Noterbart är att KHK har satsat väldigt svenskt inför nästa säsong. Nye Dylan Zink är den ende spelaren som inte är från Sverige. En anledning till att det blivit så är det ekonomiska läget klubben befinner sig i.

– Vi har begränsad spelarbudget jämfört med förra året. Vi måste klara elitlicensen. Vi har medvetet dragit ner på kostnaderna. Marknaden är tunn och vi har sökt sökt spetskompetens. Jag tror Zink kan tillföra spets. Vi har haft honom under radarn under länge tid och fått bra referenser på honom, säger han.

Hur mycket har ni sänkt spelarbudgeten med jämfört med förra säsongen?

– Jag ska väl inte prata siffror, men det är ganska mycket.

Med tanke på den sänkta budgeten, vilka krav tycker du vi kan ha på laget nästa säsong?

– Det är jättesvårt att säga. Förra året vann vi alla träningsmatcher, men det får man inga poäng på. Sedan blev vi av med några spelare under säsongen. Men vi kommer kriga hårt och tränarna kommer inte tillåta några semesterdagar mitt i veckan. Jag känner mig väldigt bekväm med det, säger Larsson.

Den sänkta spelarbudgeten har gjort att KHK inte riktigt har kunnat matcha bud på en del spelare de har velat ha. En som gjorde succé i fjol var Justin Crandall. Han gjorde 37 poäng på 45 matcher innan han lämnade KHK för AIK i slutet av säsongen. Till nästa säsong har Crandall gjort klart med Björklöven.

– Vi hade inga förhoppningar där. Björklöven var på honom ganska hårt. Han var dyr, men för att vara nordamerikan var han ingen oproportionerligt dyr spelare. Jag ska inte prata Björklöven, men de bjöd bättre och vi har inte de pengarna i år att vi kan erbjuda sådana spelare löneökning. Då får vi jobba på annat, säger Larsson.

En annan som KHK inte lyckades behålla är Nick Pageau. Den kanadensiske backen skrev i stället på för EHC Freiburg i den tyska andraligan.

– Han förhandlade vi lite med, men han valde äventyret och lite bättre betalt. Han var duktig hos oss, säger Patric Larsson.

Marcus Paulsson är en av spelarna som lämnat KHK till nästa säsong. FOTO: Bildbyrån.

I och med att KHK tvingats dra ner på utgifterna på spelarsidan har de fått satsa på lite mer orutinerade spelare, och de har plockat in flera spelare från lägre divisioner, däribland Ludvig Jardeskog från Vimmerby, Jesper Persson från Fagersta (division 2) och Mikael Roslund från Troja Ljungby.

– Det ser spännande ut tycker jag. Många oprövade kort. Vi har tränat fruktansvärt bra och har en bra grupp. Det känns hoppfullt. Det här är världens chans för killarna som kommer division 1 och  division 2. Spela hockey kan de, och nu har de tränat på bra. Jag är positivt överraskad över hur bra tränade de är, säger Larsson. 

Ser du någon risk med så många oprövade kort?

– Det tycker jag inte. Det viktigaste är att man placerar de i ungefär samma roll som de haft tidigare. De ska inte komma upp och spela i en fjärdefemman, det funkar inte för någon, säger Larsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)