HockeyNews
PLUS

Skyttekungen om osäkra framtiden: ”Klart det är frustrerande”

(8842) Villiam Haag
Bildbyrån

Publicerad: 29 maj 2019

FacebookXWhatsApp

Spelare efter spelare har lämnat Pantern.

Hur framtiden ser ut för lagets skyttekung Villiam Haag är osäkert.

– När det väl blev som det blev har man börjat kika lite. Det finns lite trådar ute, säger Haag.

Presenteras i samarbete med Coolbet  – odds från Hockeytvåan till SHL

Pantern har några minst sagt struliga månader bakom sig. Klubben är i ekonomisk kris och riskerar degradering. De har till den 31 maj på sig att visa upp ett positivt kapital och en hållbar ekonomi för att få spela vidare i HockeyAllsvenskan. På grund av de ekonomiska svårigheterna har samtliga spelare i laget varit fria att lämna och det är det många som har gjort.

Kollar man lagets Eliteprospectsida för säsongen 2019/20 är det endast åtta spelare där. En av dem är Villiam Haag, 25, som i slutet av januari förlängde sitt kontrakt med Pantern med två år

– Klart att det här inte är något man hoppats på. Man hade ställt in sig på att det skulle bli en vanlig sommar och att kunna träna på i lugn och ro. Det är som det är. Vi väntar på lite info och sedan får vi se vad som händer, säger Haag.

Hur mycket dialog har ni med klubbledningen?

– De försöker ge oss info när de får något. Det har varit lite trögt på sistone. De jobbar på det. Det är väl deadline nu i slutet på maj. Vi får väl något slags besked. Än så länge kör vi på som vanligt och tränar. Det kommer en ny säsong oavsett var det blir. Det är lite frustrerande, men det är som det är, säger han.

Med sina 15 mål vann Haag den interna skytteligan. FOTO: Bildbyrån.

25-åringen kommer från en bra säsong. Han gjorde 15 mål och elva assist och med det vann han den interna skytteligan och slutade trea i lagets poängliga. Med tanke på klubbens situation är det oklart vad som händer till nästa säsong.

– För det första har jag trivts bra här. Men när det väl blev som det blev har man börjat kika lite. Det finns lite trådar ute. Jag har också velat se vad som händer här. Det är en härlig klubb att vara i. Man får se sig om lite kring vad som finns. Sedan ska det passa med allting, säger Haag.

Han snittade drygt 16 minuters istid per match den gångna säsongen, vilket var tredje mest av lagets forwards, och Haag trivdes väldigt bra under sitt första år i Malmöklubben.

Vi var ett roligt gäng här, men samtidigt måste man ta hänsyn till sin utveckling. Klart det är frustrerande att inte veta exakt vad som händer, men jag har inte velat stressa upp mig och hetsa fram något. Jag tror det kommer något gott utav det, oavsett vad det blir. Jag har inte känt någon press eller panik. Man får vara lyhörd, säger han.

Lockas du av spel i utlandet eller vill du fortsätta i Sverige?

– Personligen känner jag att jag vill vara där jag får chans att spela och utvecklas. Jag har ett mål att gå upp till SHL eller ut i Europa, sedan var jag kan ta de stegen får tiden utvisa. Jag stänger inga dörrar, om det är Sverige eller utomlands. Som sagt, jag har försökt att inte stressa upp mig, även om det är jobbigt att det blev så här, säger Haag, som har påbörjat försäsongsträningen på egen hand.

– Vi är några som är kvar i stan och kör ihop. Sedan är det mycket eget ansvar, säger Villiam Haag.

Villiam Haag i Vita Hästen under säsongen 2017/18. FOTO: Bildbyrån.

Haag är ursprungligen från Göteborg och spelade i Frölunda fram till 2013. Då flyttade han till USA för att spela collegehockey. För två säsonger sedan återvände han till Sverige och Vita Hästen. Där blev det 15 poäng och den gångna säsongen tycker Haag att han tagit stora kliv.

–  Jag har vetat vad min potential. Det var en bra start i Hästen förra året, med det här året kände jag mig lite mer säker i ligan. Sedan gick det rätt bra och då växte förtroendet. Jag fick spela mer och mer. Tittar man poängmässigt vill man alltid göra mer, men som helhet är jag nöjd. Nu vill jag ta ännu kliv, säger Haag.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)