HockeyNews
PLUS

Här är tioårsplanen för svensk hockeys framtid: "Kan betyda mycket"

(8790) Anders Larsson/Sverige
Bildbyrån

Publicerad: 26 maj 2019

FacebookXWhatsApp

BRATISLAVA. Sverige ska arrangera ishockey-VM för herrar 2025 och tar Danmark till hjälp.
Svenska ishockeyförbundet hoppas på OS i Sverige 2026 och har en rad internationella mästerskap i sin tioårdsplan fram till 2029.
– Gör vi det här klokt nu och på ett bra sätt kan det betyda mycket för svensk hockeys framtid, säger förbundsordföranden Anders Larsson till HockeyNews.se.

ANNONS
För första gången sedan 2012 och 2013 kommer Sverige att arrangera ishockey-VM på hemmaplan 2025. Sverige har huvudansvaret och delar med sig till Danmark.

Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel har ställt sig bakom lösningen och säger till HockeyNews.se i Bratislava:

– Det är ingen dålig idé att dela på värdskapet för Sverige även om de hade ett väldigt dåligt exempel 2012.

Det var 2012 i Stockholm som det svenska förbundet sålde paketbiljetter till höga priser där köparna fick en match med Tre Kronor, men också tre biljetter till andra nationers matcher, vilket fick folk att dra öronen åt sig och Globens läktare gapade pinsamt tomma. Finland, som delade på värdskapet med Sverige 2012 och 2013 hade mer fingertoppskänsla och lyckades bättre.

IIHF:s ordförande René Fasel (i mitten) kommenterade för HockeyNews.se Sveriges delade VM-värdskap 2025. Foto: Mattias Persson/HockeyNews.se.

Men det svenska förbundet har lärt sig av den dyra läxan. 2025 delas VM med Danmark.

– Varför inte? De kan spela i Köpenhamn eller Herning och jag vet inte om det blir Malmö eller Stockholm, säger René Fasel.

– Om Sverige vinner (OS-) budet 2026 kommer det att ändras och det handlar om byggandet av en arena eller om Globen eller inte. Vi får se.

Nu återstår att se vilken svensk stad som kommer att vara värd för VM 2025. Eftersom Göteborg ska arrangera JVM 2021/2022 lär det stå mellan Stockholm och Malmö, som Fasel nämnde.

– Vi har gott om tid. Låt oss ta den tiden så att det inte blir fort och fel utan att vi gör hemläxan ordentligt, säger förbundsordföranden Anders Larsson.

– Tillsammans med Danmark kommer vi att inleda en ”bid” (ansökan). Vi på svenska sidan och de på den danska. Sedan behöver vi kombinera det för det vill till att kombinationen blir bra också.

Svenska ishockeyförbundet hoppas att Sverige och Stockholm får vinter-OS 2026. Det står mellan Sverige och Italien och den 24 juni kommer svaret.

– Det är klart jag tycker personligen att det här är en så spännande resa. Vi hade U18-VM nyligen i Övik och Umeå, och vann dessutom, säger Anders Larsson.

– Vi har J20-VM årsskiftet 2021/2022, då Svenska ishockeyförbundet firar hundra år 2022. A-VM för herrar 2025, och tänk om vi får ett OS 2026. Tänk vad häftigt med ett vinter-OS och Paralympics, säger Larsson.

IIHF:s president René Fasel är av etiska skäl försiktig i sina kommentarer när det gäller vem som är bäst lämpad att arrangera OS 2026.

– Sverige är ett hockeyland. För oss vore det lätt som en plätt att organisera spelen i Sverige, säger Fasel.

– Italien är lite annorlunda, men Italien är i A-gruppen här och det skulle hjälpa till att stärka hockeyn i Italien också vilket vore trevligt. Det behövs en arena som är hållbar för hockey. Jag talade med italienarna och de lovade mig att få fram en hockeyarena i Milano. Vi får se.

– Vi har erfarenhet av OS i Turin, som inte var så hållbar. Det blir intressant.

När Sverige arrangerade VM i Stockholm och Globen 2013 blev det VM-guld. Foto: Bildbyrån.

Anders Larsson har mycket att se fram emot och hoppas på.

– Gör vi det här klokt nu och på ett bra sätt kan det betyda mycket för svensk hockeys framtid. Jag tror att kombinationen med Danmark är väldigt klok, säger Larsson.

– Det har visat sig historiskt att Sverigegruppen tror jag vi kommer att få ganska bra tryck i, men den andra gruppen är lite utmanande, beroende vilka lag som hamnar där. Nu får vi den gruppen i Danmark så blir det som två hemmagrupper. Och så får vi slutspelet i Sverige.

– Idag på kongressen tog vi också ett inriktningsbeslut, det ska formaliseras på nästa kongress, och som innebär att om man har två värdar så är båda länderna garanterade att vara med. Det har varit viktigt för oss för förut har det bara varit ett land. Det blir ett hemmalag både i Sverige och Danmark.

Anders Larsson är medveten om att det är ett risktagande att ta på sig arrangörsskapet av ett hockey-VM för herrar.

– Förra gången då delade vi på det på två och år och man ska vara väldigt generell så handlar det om över 200 miljoner kronor som man som arrangör har som kostnader. De huvudsakliga intäkterna man har som arrangörsland är biljettintäkter. Det är ganska tufft att sälja biljetter under ett par tre veckors tid. För att gå break-even (nollresultat) måste man sälja biljetter för över 200 miljoner. Jag tror att det här blir väldigt bra både för manifestationen, men också riskekonomiskt.

Svenska ishockeyförbundet tittar också längre fram än 2026. På IIHF:s halvårskongress i september blir ytterligare planer formaliserade.

– Vi har en plan framöver att ha U18-VM för damer 2020/2021, dam-VM 2028 och U18-VM 2029. Det är inte klubbat än, men det kommer att hända rätt mycket när det gäller internationella turneringar i Sverige. Ett OS vore häftigt och det vet vi om en månad, säger Anders Larsson.

Fakta/Här arrangeras herrarnas hockey-VM de kommande sex åren

2020 Schweiz – Zürich (ett gruppspel, två kvartsfinaler, semifinaler, bronsmatch och final) Lausanne (ett gruppspel, två kvartsfinaler)
2021 Vitryssland (Minsk) och Lettland (Riga)
2022 Finland – Helsingfors och Tammerfors
2023 Ryssland – Sankt Petersburg.
2024 Tjeckien – Prag och Ostrava
2025 Sverige och Danmark.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Ämnen i artikeln

ANNONS