Inte sedan 2010 har Djurgården haft över 90 000 åskådare i ett SM-slutspel. Då som nu blev det finalförlust.
Men Djurgården, som lyckades fylla både Hovet och Globen i de nio hemmamatcherna fram till den sista matchen mot Frölunda, kan se tillbaka på en framgångsrik säsong på många plan.
– Vi sa det på ett möte i morse att vi måste tillåta oss att njuta innan vi går in i de vanliga utmaningarna vi har med lokaler och sämre förutsättningar. Det finns där, men låt oss njuta, för det är vi faktiskt värda att göra. Vi är en hårt arbetande organisation, säger Djurgårdens VD Jenny Silfverstrand.
Globen förvandlades till "Röda havet" i SM-final 2 mellan Djurgården och Frölunda. 13 850 åskådare (nästan) i röd t-shirt. Foto: Bildbyrån.
90 114 åskådare såg Djurgårdens slutspelsmatcher i Stockholm. Frölunda, som hade en slutspelsmatch färre på hemmais, drog 85 796 personer till Scandinavium.
– 90 000 i slutspelet och 280 000 personer som har följt oss den här säsongen. Det är över en kvarts miljon, konstaterar Silfverstrand något matt, men väldigt lycklig.
– Vi har verkligen känt ett intresse i år, att man har velat komma på matcherna. Det var helt annorlunda förra året. Vi gjorde jättemycket, men vi kände inte att de aktiviteterna vi gjorde tog. I år har det hänt någonting så fort vi har gjort någonting. Det har kommit en massa människor och det har varit en bra stämning. Jag har inga belägg för det, men det har säkert kommit nya besökare till oss också.
Silfverstrand fortsätter:
– I de flesta matcherna har vi kunnat bjuda på vad bra hockey är för någonting. Jag hoppas det i sig skapar nya djurgårdare och nya hockeyintresserade människor i den här stan. Att vi har varit ett bra skyltfönster för att det är underhållande och känslodrivet att titta på hockey.
Djurgårdsbacken Tom Nilsson har njutit av trycket från hemmapubliken i Globen och på Hovet. Foto: Bildbyrån.
Djurgårdsbacken Tom Nilsson är tacksam över hemmapublikens stöd.
– Häftigt. Det är jäkligt häftigt. Det är bra för Stockholmshockeyn. Sedan, såsom de beter sig, så förtjänar de VM-guld. Det är helt otroligt, säger Nilsson till HockeyNews.se.
– Det är synd att vi inte kan ge dem guldet. De är alltid där. Hela säsongen har de varit där och stöttat oss. Man är bortskämd.
Jenny Silfverstrand:
– Jag håller med Tom. Den här avslutningen, och den där ”röda matchen” i Globen. Den var helt fantastisk. Hockeyn givetvis, men den stämningen som var där inne. Det var hur häftigt som helst. Den stämningen tar jag med mig och likadant efter den sista matchen där så mycket människor är kvar och hyllar och hyllar och sjunger och sjunger. Jag tycker det var jättefint.
Djurgårdens VD berömmer den sportsliga organisationen med sportchefen Joakim Eriksson i spetsen. Men även de som har sålt biljetter och slitit med annat.
Publikfesten kommer att få positiva konsekvenser.
– Med så här många människor är det klart att det ger en effekt med intäkter. Och då kommer frågan: Ska ni förstärka spelartruppen inför nästa säsong? Vi är inte riktigt där ännu. Nu ska vi göra det här bokslutet.
– Vi vill vara hållbara över tid. Vi vill kunna klara av sämre år. Det är någonting vi fortfarande håller på att bygga upp.
Djurgårdens VD Jenny Silfverstrand. Foto: Bildbyrån.
ANNONS
ANNONS
Djurgården har haft många tuffa år på 2000-talet och klubben var nere i två år i Hockeyallsvenskan och vände.
– Jag brukar säga det när man pratar om våra hockeyallsvenska år att det är en resa som man kan bli väldigt berörd av känslomässigt, hur vi bestämde oss för att vi skulle komma tillbaka till SHL. Vi gjorde den resan, vi kom upp och vi har sagt att det vi gör ska byggas med mod och tålamod. Det får ta tid. Det får göra det. Sedan ser man alla stegen vi har tagit år från år och vi har gjort det utan att ha den högsta spelarbudgeten. Vi har tagit stegen genom att ha en jäkla bra organisation och det är det vi har sagt att vi ska ha, vilket jag tycker syns.
Uppskattningsvis hade SM-guldvinnande Frölunda många miljoner kronor mer att röra sig med i fråga om spelarbudget.
– Det är vad jag tror, men jag vet inte. Jag vet att vi har legat någonstans mellan sjätte och åttonde plats med spelarbudgeten utifrån de senaste uppgifterna jag har fått. Men jag vet inte vilka som ligger absolut i toppen.
– Ända sedan vi har kommit tillbaka till SHL har vi lyckats bättre än var vi står i lönetabellen.
Utsålt i Stockholm från första till sista slutspelsmatch. Det ger Djurgården pengar till nya satsningar. Foto: Bildbyrån.
Djurgården ska fördela överskottspengar till herrlag, damlag, juniorer och andra delar.
– Vi har en kommersiell bit, kommunikationen, vår ungdomsverksamhet och spontanidrott. Allt det här gör att vi får hushålla väldigt väl med våra pengar givet våra förutsättningar för att kunna driva och utveckla alla delar åt det håll vi vill. Det är så lätt att prata herrhockey när man pratar Djurgården hockey.
Djurgården kan komma att utöka spelarbudgeten till kommande säsong.
– Bokslutet har vi inte gjort ännu, om det är några extraspeciella åtgärder vi ska vidta åt ena eller andra hållet. Vi kommer garanterat att hamna i en sådan prioritering inför nästa år.
Och spelarna har kvalificerat sig för bonuspengar genom att nå både semifinal och final i SM-slutspelet.
– Vi har lite högre omkostnader generellt när vi går till ett slutspel. Då tickar vissa utgifter in som vi inte har i vanliga fall. Den största bonusen ligger ner mot sporten och den prestationen som är gjord där. Det gör det, säger Jenny Silfverstrand.
– Jag tycker att vi har rimliga bonusar. Man har den bonusen som man förtjänar att ha.
LÄS MER: Djurgården avslöjar skadeproblemen efter guldmissen
HockeyNews.se har berättat om skador och sjukdomar i Djurgårdens spelare.
– Det är en heroisk insats med tanke på hur vissa spelare har fått kämpa i detta slutspel. Det har inte varit hundra procent friskhet, så det är många som är värda att få sova tycker jag, och återhämta sig.
Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.
ERBJUDANDE med Hockeynews: 3 mån/halva priset på TV4 PLAY SPORT TOTAL (säg upp när du vill)