HockeyNews
PLUS

”Staden har ställt upp för sitt hockeylag”

(7988) Kristianstad jubel / Christian Falk
Andreas Sandström/Bildbyrån

Publicerad: 5 maj 2019

FacebookXWhatsApp

Ekonomiskt stålbad, allsvenskt avancemang och aviserad avgång. Våren 2019 har varit en hektisk period för Kristianstad IK:s ordförande Christian Falk. 

– Arbetet är inte slut på långa vägar, utan vi jobbar ständigt med att bli en förening som får en någorlunda vettig ekonomi, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

I slutet av januari hängde konkurshotet över Kristianstad IK. Klubben var i behov av att få in 1,3 miljoner kronor på en månad för att betala av sina skulder till Skattemyndigheten. Tack vare ett starkt och positivt gensvar från klubbens sponsorer slapp man undan konkursen.

Ordförande Christian Falk kan se tillbaka på en hektisk tid där man gjort sitt yttersta för att inte hamna i samma situation igen.

– Efter att pengarna som skattemyndigheten skulle ha kom in så har det varit ett väldigt hårt arbete med att få en likviditet i balans, betala av på de leverantörsskulder vi har och att stå rustade för framtiden. Det arbetet är inte slut på långa vägar, utan vi jobbar ständigt med att bli en förening som får en någorlunda vettig ekonomi. Det är ett jobb som nog de flesta hockeyföreningar gör, det är nog inte bara vi som har problem med den biten. Det är ett hårt arbete för alla föreningar, säger han.

Ett steg i det här arbetet har varit att tillsätta olika grupper med målet att dra in pengar.

– Vi har bildat en marknadsgrupp som varit riktigt på hugget och haft många bra synpunkter. Nu har vi en liten ”styrgrupp” som vi hjälps åt med för att lyckas med olika projekt som ska dra in pengar till klubben.

Samtidigt som klubben satt i ekonomiskt trångmål var spelarna i A-truppen mitt uppe i en rykande het kamp om avancemang till nästa säsongs Hockeyallsvenskan. Efter en andraplats i den södra Allettan slog man ut såväl Segeltorp som Vimmerby i playoff till den hockeyallsvenska kvalserien. Väl i kvalserien var man med i en sällan skådad dramatisk upplösning där allt kokades ner till en enda match, ett enda mål.

Den sista, och direkt avgörande matchen, mot Almtuna gick till förlängning där William Pethrus avgjorde och sköt Kristianstad upp i Hockeyallsvenskan. Därmed väntar en annan sportslig och ekonomisk verklighet från och med i höst.

– Det är klart att det är helt fantastiska känslor som bubblar upp inom en när man går upp på det sätt som vi gjorde efter en sådan säsong. Samtidigt, om man ska vara krass, så innebär det ännu hårdare jobb. Nu ska vi ha ett positivt eget kapital på 1,5 miljoner när vi skickar in papperna till licensnämnden 31/5. Vi ska också sätta en organisation och ha en spelartrupp. Men hela staden har levt upp och man märker att det finns ett fantastiskt hockeyintresse här, så det ska bli riktigt kul att följa den kommande säsongen, säger Falk.


Kristianstadspelarna firar det allsvenska avancemanget. Foto: Andreas Sandström, Bildbyrån.


För att hänga kvar på den nya nivån lär det krävas en rejäl ansträngning från alla inom klubben.

– Ekonomin kommer vi inte att riskera genom spelarlöner, det är en sak som är säker. Vi kommer att ha den överlägset lägsta spelarbudgeten och förmodligen vara tippade jättesist när vi kliver in i Hockeyallsvenskan, men jag tror vi kommer kunna överraska positivt både sportsligt och organisationsmässigt för att göra ett bra resultat rent ekonomiskt när vi är i slutet av nästa säsong.

Vad tror du att en sådan sammanslutning som det ändå blev i samband med den ekonomiska krisen kan betyda för klubben och staden?

– Jag tror att det finns positiva vinklar med detta, samtidigt som man självklart aldrig vill hamna i en sån här situation. Men jag tror ändå att gruppen slöt sig samman och tog det väldigt bra och staden har ställt upp för sitt hockeylag. Det finns ett brinnande intresse just nu för hockeyn i denna stad.

Äventyret i Hockeyallsvenskan kommer dock att ske utan Christian Falk på ordförandeposten. Den 16 april aviserade han att han inte kommer sitta kvar.

– Det känns som att den här säsongen har tagit rätt mycket kraft och energi. Det är väl egentligen att det är ett ganska ensamt jobb där jag fått göra ganska mycket själv och det är klart att det tar på krafterna. Nu behöver vi bredda vår organisation och att det är fler som tar ett större ansvar för klubben. Det behöver komma in nya, friska krafter, sen får vi se vem det blir.

Beslutet att hoppa av tog han redan i slutet av januari. Avancemanget till Hockeyallsvenskan var inget som ändrade det.

– Det är väl klart att tankarna kommer, men jag tycker att har man tagit det beslutet så ska man stå för det. Även om det känns kittlande just nu så vet man att det är bättre att det kommer in fler folk med ny energi.

Vad som väntar härnäst är inte ristat i sten, men att det blir en fortsättning i klubben verkar stå klart.

– Nu sitter jag och hjälper (Mikael) Gath med sportchefsrollen och det är väl den biten jag tror att jag kommer fortsätta med i den här klubben samtidigt som jag kan bli ett bollplank till den nya styrelsen, avslutar Christian Falk. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)