HockeyNews
PLUS

Finska jättetalangen har det tufft i AHL

(4812) Tolvanen
Bildbyrån

Publicerad: 5 november 2018

FacebookXWhatsApp

AHL-kollen. Efter en succéartad fjolårssäsong var tanken att Eeli Tolvanen skulle göra avtryck i Nashville Predators i höst. Men dagarna innan säsongen började skickades det finländska forwardslöftet ner till AHL. Där har han det motigt.
Mer om det och svenskarna i veckans koll av Central division.

Svenskarna i Central division 

Förra säsongen var något av en framgångssaga för ett av Finlands största framtidslöften. Eeli Tolvanen slog genom stort i Jokerit och KHL, spelade OS, VM och JVM och gjorde även tre matcher för Nashville i NHL.

Nashville har stora förhoppningar på forwardstalangen. Men likväl befinner sig Tolvanen i Milwaukee Admirals. Nashvilles huvudtränare Peter Laviolette har till The Tennessean sagt att Tolvanen är där för att han behöver mer speltid för att utvecklas. Något som är svårt att få i ett starkt Nashville.

Nere i AHL går det dock trögt för den unge finländaren. På tretton matcher har det blivit sju poäng för Tolvanen. Ett av hans främsta vapen är skottet, vilket har gett honom framgång tidigare i karriären. Men i AHL har det bara blivit ett mål hittills – något som kan anses oroväckande.

Trots att Tolvanen inte syns i målprotokollet är Milwaukee ett av lagen som gör flest mål, och toppar även Central division. Så det finns sannerligen sparkapital i 19-åringen – som har fått spela i samma kedja som Emil Pettersson i flera matcher.

– Tolvanen är en riktigt duktig spelare och hans skils i avgörande lägen är riktigt bra. Jag förstår att han gjort mycket poäng tidigare och nypt dit en del mål också för han har ett bra skott, sa Emil Pettersson i en intervju med HockeyNews.se för en vecka sedan.

Det finns dock en överhängande risk att Tolvanen lämnar. Han har nu gjort fler än tio matcher för Milwaukee vilket gör att han har rätt att lämna för KHL. Något som bland annat Bob Mckenzie har tagit upp i TSN:s Insider Trading.

Islossning för Jacob Nilsson

Jacob Nilsson och kollegorna i Rockford Icehogs hade en intensiv helg med tre matcher. Den tidigare Moraspelaren hade det länge trögt med produktionen. Inför helgen hade han gjort 0+2 på nio matcher. Men i helgen exploderade han. Mot Milwaukee i fredags blev det två assist. I lördagens match mot Iowa lämnade han isen utan poäng för att sedan göra sitt första mål för säsongen i matchen efter.

Brännström fortsatt het

Vegas AHL-filial, Chicago Wolves ligger näst först i Central division. En som har en stor del i det är Erik Brännström. Den skridskoskicklige backen visar inga tendenser på att varva ner. Han snittar en poäng per match och har gjort poäng i fyra raka matcher.

Brännströms svenska lagkamrat i målet, Oscar Dansk, blandade och gav i dubbelmötet mot Manitoba. I första mötet på fredagen fick han 20 skott på sig men släppte in hela fem stycken när laget förlorade med 4–5. Dagen efter fick han dock chansen igen, och svarade med att studsa tillbaka rejält. Han motade 29 skott när Chicago tog revansch och vann med 4–1.

Ehn rosar marknaden

Christoffer Ehn inledde i NHL men har fått tillbringa den senaste tiden i AHL. Han gick poänglös i de tre första matcherna innan han gjorde totalt fyra poäng (1+3) på två matcher under lördagen och söndagen.

Fler artiklar om AHL 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)