HockeyNews
PLUS

”Finns många andra vägar än TV-pucken”

(4721) Bengtsson/Norström
Bildbyrån

Publicerad: 31 oktober 2018

FacebookXWhatsApp

TV-pucken är en milstolpe och en målsättning för många unga svenska hockeyspelare. Men bara för att man inte kommer med behöver inte chanserna till en karriär inom hockeyn vara över. Tidigare NHL- och landslagsspelaren Mattias Norström och Lukas Bengtsson, till vardags i Linköping är exempel på det.

– Det finns många vägar för att nå sitt mål. Det är viktigt att tala om för många, säger Norström.

Presenteras i samarbete med CCM 


Både Norström och Bengtsson är två av många som genom åren har fått beskedet att de inte kom med i TV-pucken, för att sedan blomma ut och få framgångsrika hockeykarriärer. Norström kan blicka tillbaka på en karriär med 14 NHL-säsonger, OS-spel och VM-guld. Lukas Bengtsson räknas som en av SHL:s bästa backar och togs i veckan ut i Tre Kronors trupp till Karjala Cup. 


För Mattias Norström var 1987 året då TV-pucken gällde. När han själv fick beskedet att han inte kom med tog han det med besvikelse. Men samtidigt fortsatte han att köra vidare eftersom hockey var det roligaste han visste.


– Jag tyckte att det var tufft och jag var besviken. Det var en dröm att komma med och det gjorde jag inte. Men jag kan allvarligt säga att det inte ändrade min inställning, den var oförändrad. Hockeyn var det jag ville göra mer än något annat just då, säger Norström. 


Lukas Bengtsson skulle spela 2009, och var med på uttagningarna, men ratades.


– Jag minns själv att när jag var 15 var jag inte stor alls, sen kände jag att folk var bättre än mig. Det kändes inte så surt att jag inte kom med eftersom jag hade accepterat det, säger Bengtsson.


– Någonstans kände jag väl att kommer jag inte med så gör jag inte det, men det var bara att fortsätta träna och utvecklas. Klart man ville vara med men jag grämde mig inte så mycket över det. Visade att jag skulle ta mig långt ändå även om jag inte kom med, säger han. 


På gott och ont


Han anser att TV-pucken är på både gott och ont, men att det fyller en funktion.


– Det är en fantastisk turnering för dem som spelar. Det är jätteroligt, lärorikt och stärker dem otroligt mycket. De som inte kommer med ska veta att det är så mycket som händer när man är så pass ung. Man är inte ens nära att vara utvecklad kroppsmässigt. Men jag tror inte heller att det är så många som minns det efter några år. Det är en bra turnering men man ska inte gräma sig över att inte vara med, säger Bengtsson.


En faktor som Mattias Norström vill trycka på är glädjen till hockeyn. Oavsett vilken nivå man hamnar på till slut är det viktigt att den finns kvar, och en eventuell uttagning till TV-pucken ska inte påverka hur man väljer att lägga upp sin hockey.


– Det är den inställningen man vill komma ifrån. Just i den åldern händer det väldigt mycket, och man utvecklas i olika takt. 


Vad har du för råd till spelare som inte tas ut?


– Om det är din dröm att spela på hockey på toppnivå, då finns det andra vägar att nå dit än bara via TV-pucken. Det är det man vill förmedla till dem som känner att det är slutet på hockeykarriären, att det inte är så avgörande. Det finns många vägar till samma mål, säger Norström.


Både Norström och Lukas Bengtsson var två som fortsatte att köra på, och hittade varsin väg framåt. Men samtidigt finns det andra som reagerar annorlunda.


Det finns ju spelare som riskerar att gräva ner sig och tappa suget – Vad behövs göras då?


– Jag tror att det är väldigt viktigt att föräldrar och tränare inte är sådana som pushar för hårt och säger att man inte kommer någonstans bara för att man inte kommer med i TV-pucken. Det är mer att man behöver hjälpa dem som inte tas ut mer än de som kom med. För de som kommer med känner ju redan en enorm boost, men man måste hjälpa de här som faller på snöret och har lätt att gräva ner sig, säger Bengtsson.


Han fortsätter:


– Om föräldrar inte stöttar blir det tufft i den åldern. Du är trots allt inte så gammal. Det är viktigt för tränare och ledare i klubben och föräldrar att de verkligen pratar och visar exempel på att det går ändå. Det händer så pass mycket under varje år. Fortsätter man jobba, slita och ha drivet och utvecklas så kommer det ge resultat.


Föräldrar och ledare har ett ansvar, men även spelare som han själv. 


– Det är viktigt att ge sådana exempel. I Mora var jag och pratade med några på deras TV-pucksuttagning att självklart ska ni ha drivet, men kommer ni inte med är det inte hela världen utan då är det bara att visa att de hade fel. Jag tror att det har mycket med utvecklingen att göra, vissa har kommit långt och vissa inte.


Han berättar att han var 1.68 centimer och vägde 60 kilo när han började gymnasiet, och var ännu mindre under TV-pucken. Tre år senare hade han växt tio centimeter, vägde 83 kilo och hade tagit stora kliv i sin utveckling.


– De som är bäst under TV-pucken behöver inte alltid vara bäst. Det finns ju de som bryter ut när de är 28 år och kommer till NHL. Du behöver inte ha en viss ålder där du är som bäst. Att sluta med hockey för att inte komma med i TV-pucken, det skulle kännas väldigt tråkigt om vi i Sverige förlorade spelare på grund av det. Men som sagt, ta inte bort turneringen i sig. De som kommer med ska njuta och verkligen ta för sig. De som inte kommer med, de måste vi hjälpa och pusha. Det är inte hela världen utan fortsätt ha drivet och spela sporten du älskar.


Fler artiklar om TV-pucken hittar du här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)