HockeyNews
PLUS

Ek: Säger något om hur illa ställt det är med dem

(29146) Playerranking EK
Bildbyrån / Hockeynews

Publicerad: 23 januari 2024

FacebookXWhatsApp
Tre målvakter har tagit plats på listan över de formstarkaste spelarna i SHL. Kanske ett tecken på att ligan innehåller mängder av täta och betydelsefulla matcher när vi närmar oss februari.
Mattias Ek har valt ut den hetaste spelaren i de 14 SHL-lagen och rankar dem inbördes i 2024 års andra playerranking.

14) Malmö – Lauri Pajuniemi, f

Kommentar: Hans mål och två assist i 5–3-förlusten mot HV71 gör att han är Redhawks främste poänggörare de senaste fem matcherna. Och då har Pajuniemi bara spelat i två av dem. Det säger något om hur tunt och illa ställt det är med skåningarna för närvarande. Mycket hänger på att Janne Kuokkanen snart kan göra comeback.

13) Örebro – Samuel Johannesson, b

Kommentar: Tränaren Johan Hedberg sparkades och sportchefen Niklas Eriksson har fått ta över. Men självförtroendet i laget är som bortblåst. Det är svårt att hitta någon som kommer upp i normal och förväntad nivå. Backen Johannesson är vanligtvis en fröjd att se med pucken. Och så är han den enda spelaren i Örebro som mäktat med mer än ett mål de senaste fem SHL-matcherna.

12) Oskarshamn – Ahti Oksanen, f

Kommentar: Det här här IKO:s bästa poängmakare de senaste fem matcherna. Och han har varit bra en längre tid. Desto värre då för SHL-jumbon att Oksanen haltade ut från matchen mot Örebro och missade Timråmatchen och prognosen framåt är inte heller särskilt upplyftande. Tungt tapp!

11) Modo – Sampo Ranta, f

Kommentar: Modo som lag har bara skramlat ihop tre poäng de senaste fem matcherna och har en lite jobbigare period. Sampo Ranta får mycket förtroende och istid och det har gett en del poäng på slutet. Förutom kedjan med Aagaard, Dickinson och Woods är det Ranta som håller uppe produktionen med sina tio mål och tio assist på 33 SHL-matcher.

10) Leksand – Max Véronneau, f

Kommentar: Var en av de spelare som hade ett stort frågetecken hängande över sitt huvud inför säsongen med tanke på axelskadan, operationen och den sargade fjolårssäsongen. Men Véronneau ser ut att bli allt bättre och produktionen är bäst i Leksand de senaste fem matcherna (2 + 3) ihop med Justin Kloos. Senaste tio matcherna är det bara Lucas Elvenes och Peter Cehlarik som håller jämna steg i LIF. Nu har Véronneau dessutom förlängt sitt kontrakt med tre plus ett år!


Max Véronneau, Leksand. Foto: Bildbyrån.

9) HV71 – Oscar Fisker Mölgaard, f

Kommentar: Den 18-årige centern såg ut att krokna ju längre förra säsongen led, men i år är det tvärtom. Ju fler matcher han spelar, desto starkare blir han. Visst, det finns saker i egen zon att jobba på. Men offensivt händer det oväntade grejer. Fin produktion på sistone med poäng i fem raka matcher och nytt mål- och poängrekord i SHL (5 + 8) på 33 SHL-matcher.

8) Frölunda – Lars Johansson, mv

Kommentar: Den ”gamle” och kassen. VM-målvakten från i våras och OS-målvakten från Peking 2022 har börjat spela på sin otroligt höga och respektingivande toppnivå. Frölunda har haft en del bekymmer offensivt på olika sätt, men Johansson sprider nu lugn i egen zon. Tre Kronor-klass.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

7) Timrå – Jonathan Dahlén, f

Kommentar: Det 190:e målet i Timråtröjan kom till slut och nu är Dahlén Jr bäst genom tiderna på att göra mål för Timrå. Bättre än Bo ”Bulla” Berggren till och med. Kanske har det börjat lossna för hela Timrå nu i och med Dahléns rekordmål. Filip Hållander har exempelvis kommit igång och gjort ett mål och fyra assist vilket också hjälpt Timrå att röra på sig igen.

6) Rögle – Michael Kapla, b

Kommentar: Den 29-årige amerikanske backen är en av få den här säsongen som håller en hyfsat jämn nivå. Det har gjort honom till poängkung internt med sina 25 poäng (7 + 18) på 34 SHL-matcher. Det är redan bättre än under hans första SHL-säsong i Skellefteå och han är på väg att slå sitt eget personliga rekord (28) från förra säsongen. Bara Joel Persson och Jonathan Pudas är bättre bland backarna i SHL sett till poängen.

5) Färjestad – Victor Brattström, mv

Kommentar: I nästan en månad har det varit full cirkus på målvaktssidan i Färjestad. Det har kostat serieledningen. Men nu är både Max Lagacé (ombytt i lördags) och Carl Lindbom (tränar på is) på väg tillbaka. Den nye ”tredjemålvakten” Brattström från HV har gjort jobbet ypperligt de senaste tre matcherna efter flytten från Jönköping. En nolla och 95,8 i räddningsprocent är toppklass!

4 Linköping – Patrick Russell, f

Kommentar: Hattrick Patrick slog till och gjorde alla tre målen i 3–0-segern borta mot Modo. Den danske högerskytten var inte med i krossen mot Skellefteå, men har ändå skrapat ihop fem mål på sina fyra senaste SHL-matcher. Lite märkligt att det inte blev nåt mål i NHL på de 59 matcher han spelade för Edmonton. Men andra gör just det jobbet i Oilers. 

3) Skellefteå – Oscar Lindberg, f

Kommentar: Han är till och med rankad före Jonathan Johnson här trots att Johnson stod för fem assist mot LHC. Men Lindberg är på en hög nivå i match efter match och leder Skellefteå med sitt sätt att spela. Dessutom bidrar han stadigt med poäng. 3 + 4 de senaste fem i SHL.

2) Luleå – Matteus Ward, mv

Kommentar: Bara två insläppta mål de fyra senaste starterna i SHL. Två hållna nollor inklusive den senast i Malmö. 22-åringen från Nyköping är på väg att på allvar ta det där nästa klivet till en högre nivå i SHL. Det är precis vad Luleå behöver. Eller säg det lag som inte behöver en matchvinnande målvakt…?

1) Växjö – Joel Persson, b

Kommentar: Regerande mästarna har tagit över serieledningen i SHL och lagkaptenen är hetast i SHL poängmässigt över de senaste fem matcherna. Persson har gjort två mål och sju assist. Och en titt i plus/minus säger att han under samma period har 10–1 när han är på isen.


Joel Persson, Växjö. Foto: Bildbyrån.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln