HockeyNews
PLUS

Så är nya Tre Kronor – Sam Hallams ord om varje spelare

(29652) Carl Lindbom x2
Bildbyrån

Publicerad: 30 oktober 2023

FacebookXWhatsApp

Sam Hallam har tagit ut sin trupp till Karjala Tournament.
Bland namnen hittar vi bland annat Färjestads succémålvakt Carl Lindbom, 20, som därmed får debutera i Tre Kronor.
Även Skellefteås Linus Söderström och Färjestads Carl Dahlström får debutera.

Nästa vecka är det dags för Karjala Tournament i finska Tammerfors. Förutom Tre Kronor så kommer även Finland, Tjeckien och Schweiz att delta.
Tre Kronor inleder turneringen med att möta Tjeckien i Växjö den 9 november och sedan drar de vidare till Finland för att spela mot Schweiz på lördagen och Finland på söndagen.

– Först och främst ska det bli kul att ha årets första samling och turnering. Vi har många spelare som har öppnat riktigt starkt i SHL och ute i Europa och som gör att vi har en stark konkurrens om platserna i laget, säger Sam Hallam, förbundskapten för Tre Kronor. 

Tre debutanter har tagits ut: Färjestads Carl Lindbom och Carl Dahlström samt Skellefteås målvakt Linus Söderström.

– Vi har en del spelare uttagna som inte var med förra säsongen och det ska bli intressant att se vad vi kan uträtta tillsammans i den här turneringen, säger Hallam.

Färjestads målvaktsvärvning från Djurgården, Carl Lindbom, 20, har storspelat i SHL och visat hög klass.

– Vi ser en målvakt som har kommit in i SHL och klarat den bryggan från Hockeyallsvenskan där han också var fantastiskt bra förra året. Han har stått för otroligt bra insatser i landslagströjan i juniorsammanhang så det är ett otroligt målvaktspar och det ska bli otroligt roligt att se båda de här målvakterna i Tre Kronor, säger Hallam.

Efter turneringarna i Finland och Schweiz före jul väntar Beijer Hockey Games i Karlstad i februari 2024.

– Jobbet när vi tar ut de här trupperna är att ge oss möjligheten att se fler spelare. Spelar man i den här första turneringen kanske man inte är jätteaktuell inför turnering två. Det handlar mer om att ge spelarna bra förutsättningar, säger Hallam.

Skellefteåstjärnan Pär Lindholm var uttagen i truppen till Karjalaturneringen, men Sam Hallam fick ett tråkigt besked under måndagen.

– Pär Lindholm kommer inte att vara med. Ett sent återbud inför den här presskonferensen. Han fick en liten smäll. Han var tänkt att vara med, men kommer inte att vara med, säger Hallam.

Det innebär att Tre Kronor för närvarande har 13 forwards i truppen och det är inte säkert att det blir någon ersättare för Pär Lindholm.

– Vi är nere på 13. Det finns två sidor av det. Det är bra att ha mycket folk med för att nånting händer, och slitaget på spelarna blir inte lika stort, men det är också ett jäkla jobb för oss coacher att rotera runt. Och alla som är med vill spela, så vi kanske kommer gå med 13 forwards. Jag har faktiskt inte bestämt mig, säger Hallam.

Han fortsätter:

– Vi är också i Sverige de första dagarna så om nånting händer har vi ganska många klubbar i närheten att ganska snabbt få in en ersättare, säger Hallam och tänker främst på Växjö, Malmö, Rögle, Frölunda och HV71.

Pär Lindholm skadades i SHL i helgen.

– Vi såg smällen och att istiden stoppade av. Vi har en kollega (Stefan Klockare) som känner lite folk i Skellefteå. Sedan ringde Pär under förmiddagen efter att ha gjort lite tester och menar att han behövde vila från Karjala.

Truppen:

Målvakter:
Carl Lindbom, Färjestad
– Vi ser en målvakt som har kommit in i SHL och klarat den bryggan från Hockeyallsvenskan där han också var fantastiskt bra förra året. Han har stått för otroligt bra insatser i landslagströjan i juniorsammanhang så det är ett otroligt målvaktspar och det ska bli otroligt roligt att se båda de här målvakterna i Tre Kronor.

Linus Söderström, Skellefteå
– Han är en debutant i seniorsammanhang. Jag tror att många redan ifjol väntade eller hoppades på att få se honom i landslagströjan. Jag tycker att han har fortsatt leverera och vi kände att nu var det ett perfekt läge för honom att komma in. Jättekul att ha med Linus Söderström.

Backar: 
Oscar Fantenberg

, Linköping
– Han hade en ganska strulig säsong ifjol, mycket skador fram och tillbaka, och han har haft det lite struligt nu också, men sista två veckorna är han hundra procent och det ska bli kul att se honom tillbaka i Tre Kronor.

Carl Dahlström, Färjestad
– Tillbaka i europeisk hockey och Färjestad. Jag tycker han har varit väldigt stabil. Det ska bli väldigt kul att se honom. Det är en spelare som jag bara har sett, men aldrig på nära håll. Bara från läktaren eller via dataskärmen så det ska bli kul att lära känna honom lite bättre. En debutant.

Petter Granberg, Skellefteå
– Han är den där killen du vill ha på isen när det hettar till, som städar av saker framför eget mål. Han har en roll i sitt klubblag där i vissa matcher är det många andra som spelar mer, men i PG:s fall är det mer hur han spelar, och när han spelar än hur mycket han spelar. Han var med i Beijer förra året och gjorde det otroligt bra där.

Niklas Hansson, Zug
– Vi hade gärna sett honom ifjol framför allt i träningsmatcherna innan VM när vi mötte Danmark och Norge. Då hade han en nyfödd bebis hemma och hade inte lyckats lösa alla papper så det gick inte lämna Schweiz. Det ska bli jättekul att se Niklas tillbaka. Han kämpade också mot en knäskada ifjol. Nu har han varit frisk och fått träna bra och står för en härlig spelförståelse.

Olle Alsing, Leksand
– Han har inte jättemånga kamper på kontot, men jag tycker att varje gång han är med imponerar han. Framför allt rör han sig väldigt bra. Tycker att man ser en förbättring i år i delaktigheten offensivt också uppe i Leksand. Väldigt lätt att ta sig in i vårt system. Om jag hade spelat hade jag nog tyckt att det var väldigt enkelt att spela med en sån kille som Olle.

Anton Lindholm, Leksand
– Står för hård granit och stenhårt jobb. En fantastisk karaktär och personlighet att ha runt omkring sig.

Tim Heed, Ambri-Piotta
– Imponerade otroligt mycket på mig ifjol när han var med i landslaget. Får alltid en liten utmaning, de spelar ett litet system i Ambri, som är väldigt olikt det vi spelar så det gäller för honom att tvätta av sig klubbfärgerna direkt när han kommer till oss och kommer in i vårt sätt att spela. Rör sig bra och har en fantastiskt hot från offensiv blå linje.

Joel Persson, Växjö
– Vi har gott om skickliga backar och Joel Persson är ytterligare en som vi ser styr spelet och både kan spela sig ur egen zon och när vi kommer in i anfallszonen.

Forwards:

Joakim Nygård, Färjestad
– Han är en av Europas snabbaste spelare. Jag tycker nu att han också verkligen levererar i spelet med puck även när han får fast pucken i anfallszonen och för mig en liten symbol för det Färjestad som vi ser som ett av de bästa lagen i SHL där han också jobbar kopiöst hårt. Det är nånstans grunden till allting.

Max Friberg, Frölunda
– Han var absolut aktuell i tankarna inför VM ifjol, men hade lite småskavanker som han var tvungen att ta hand om. Nu är Max frisk och det syns också på isen.

André Petersson, HV71
– Självklart ser vi att det går upp och ner i alla lag under säsong och han spelar i ett lag som har haft mycket rubriker kring sig och med tränarbyte, men jag tycker fortfarande att André har stått för väldigt mycket ren klass när han är på isen. Var också en av de spelare som var med hela resan ifjol över VM och som tyvärr blev skadad i VM och vi inte hade tillgänglig i kvartsfinalen.

Oscar Lindberg, Skellefteå
– Har jag försökt spela lite som ytterforward i fjol i landslaget. Det såg så där ut. Så fort vi satte in honom som center, och när vi nu ser honom spela center i Skellefteå, så tycker jag han är väldigt väldigt bra. Spelskicklig, modig spelare, kreativ spelare, men har också en fysikalitet som han kan använda om det behövs.

Anton Bengtsson, Rögle
– Man får nånstans ordet trotjänare framför sig när man ser ”Bengan” spela. Användbar i egentligen alla lägen. Jag tycker Anton ser lite piggare och rappare ut i hela sitt spel i år jämfört med ifjol och redan ifjol tycker jag att han var bra och vi hade med honom några gånger. Jag tycker att han ser lite vassare ut ny.

Mario Kempe, Luleå
– En spelare som ser mycket mycket vassare ut i år än ifjol. Nu har han en härlig fart in i närkampssituationer och han driver spelet och in i Karjala är han center i en offensiv kedja i en offensiv roll.

Victor Ejdsell, Färjestad
– Han var med när vi var nere i Schweiz ifjol. Och när man tittar tillbaka och går igenom klippen så är det slående hur mycket bra Victor stod för när han var ute på isen. En forward som spelar i Färjestad som har en bred och bra forwardsuppställning, men jag tycker att Ejdsell verkligen är den som kan skydda pucken mot stora starka backar, men också göra en dragning och tunnel. Han har både size och skicklighet.

Linus Johansson, Färjestad
– Du behöver många spelare i en grupp för att driva ett lag. Men han är lagkapten i Färjestad som är ett väldigt bra lag och han spelar som att varje match verkligen betyder nånting och varje situation. Han är säkert jäkligt irriterande för de som är på andra sidan, men nu när jag får chansen att vara på samma lag som de är jag jätteglad att Linus är på mitt lag.

Dennis Rasmussen, Davos
– En center. Landskamperna börjar ticka upp. En karriär som har varit runtom. Nordamerika, Ryssland, Schweiz, Sverige. Du vet vad du får av Dennis och du kan använda honom som en boxplayspelare, som en powerplayspelare, som en center och ytterforward, men är i det här bygget tänkt som en center.

Jonathan Dahlén, Timrå
– En av SHL:s abolut mest oberäkneliga spelare. Det kan hända väldigt olika saker när han har pucken, vilket gör att han är väldigt jobbig att möta. Tar steg i sitt arbete där ute tycker jag och vet också vad jag förväntar mig av honom när han kommer till oss. Att både vara delaktig att vinna tillbaka pucken så att han sen får vara kreativ när han får pucken.

Marcus Sylvegård, Växjö
– En spelare som har flugit i starten på året och som var bra redan ifjol i Malmö Redhawks, när han fick en coach som gav honom lite större utrymme och större förtroende. Vi ser att han fortsätter den resan i Växjö nu. Kan vara en fysisk spelare som driver sitt lag den vägen, men tycker jag mer och mer får cred för de fantastiska händer han har rent tekniskt. Det ska bli kul att se ”Mackan” igen för han var med oss några landskamper i slutet av året inför VM och imponerade på alla oss som var i ledningen.

Jesper Frödén
, ZSC Lions
– En till rajtare som har valt att komma hem från Nordamerika och till Zürich är Jesper Frödén. Var när han åkte tycker jag kanske SHL:s bästa forward i form av att han kunde spela boxplay, powerplay och var användbar i alla lägen. Det är också en spelare som både jobbar hårt, men också har en finess och kreativitet i sitt spel. Jättekul att få chansen att lära känna Jesper som jag inte har träffat personligen.

Patrik Karlkvist
, Oskarshamn
– För att ha balansen i laget med många hårt arbetande spelare kryddat med några skickliga spelare så är Patrik Karlkvist en sån spelare som är en utmaning för motståndarna hela tiden. Både jag och Patrik tyckte ifjol att det fanns mer att hämta av hans spel i Tre Kronor och jag hoppas att vi ska bygga vidare på vårt samarbete, att han ska våga spela sitt spel, men ändå hålla sig till de ramar vi sätter upp.


MISSA INTE:
 Landslagets nya matchställ – första reaktionerna

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!