HockeyNews
PLUS

Ritolas nya roll i Leksand – Caitos tacklingsdocka

(29170) Matt Caito och Mattias Ritola
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 4 oktober 2023

FacebookXWhatsApp
Matt Caito är fortfarande inte redo för spel.
Nu har Leksand satt in specialträning för den spelskicklige backen.
– Han måste hitta känslan för att verkligen våga gå in i närkamper så “Ritto” (Mattias Ritola) får åka runt och tackla honom, säger Leksands backtränare “Challe” Berglund till Hockeynews.
ANNONS
Enligt den ursprungliga planen skulle Matt Caito ha varit tillbaka i spel vid det här laget. Den 30-årige amerikanen fick sin axel opererad efter den förra säsongen och har rehabtränat under hela sommaren och försäsongen. Sedan en tid tillbaka har han varit med på is med laget i en gul tröja som innebär att han ej är tacklingsbar.

– Tanken var ju att han skulle vara tillbaka nu, men han är nog två veckor bort, säger Leksands assisterande tränare “Challe” Berglund och fortsätter:

– Han har varit med på alla övningar i två veckor nu utan fysisk kontakt, så han är i stort sett fulltränad när det kommer till hjärta och lungor. Nu gäller det att hitta känslan att man litar på det man ska göra, för annars har vi ingen nytta av honom om han inte känner att han vågar gå in i närkamper till hundra procent. Då är det bättre att han får träna vidare, så nu går han i specialträning med Mattias Ritola.

Vad innebär det?

ANNONS

– Fysisk närkontakt. Han opererade ju sin axel i våras och för att hitta styrkan och modet att gå in i närkamper så krävs det specialträning. Han måste hitta känslan för att verkligen våga gå in i närkamper så “Ritto” får åka runt och tackla honom. Men mest handlar det om närkamper och känslan att kunna bryta och bända med klubban.

När Hockeynews når Mattias Ritola, som jobbar som individuell spelarutvecklare för klubbens juniorer nuförtiden, så berättar han mer detaljerat hur det går till:

– Vi gör det för att Matt ska kunna känna sig trygg i närkampsspelet. Han har varit borta länge och jag hade en junior förra året som hade gjort illa nyckelbenet och då gjorde vi ganska precis samma sak med honom, så jag fick med mig lite erfarenhet då och sen så har man haft en massa skador själv, säger Ritola och fortsätter:

ANNONS

– Det handlar om att lyfta på klubbor och hamna i lite obekväma situationer under kontrollerade former. Jag försöker bygga upp honom så att det inte kan hända någonting när han tar av sig den gula tröjan och blir tacklingsbar på träningarna.

Så du åker omkring och tacklar honom lite lätt?

– Han får tackla mig, jag är hans tacklingsdocka kan man säga. Vi kommer att vända på det framöver, så jag tacklar honom också, men nu i början så är han i kontroll hela tiden. Målet är att han ska känna sig tryggare och tryggare.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln