HockeyNews
PLUS

Tre Kronor ska diskutera förra KHL-duons framtid

(29117) Hallam Reideborn
Bildbyrån/(c) photo.khl.ru Yury Kuzmin

Publicerad: 1 oktober 2023

FacebookXWhatsApp
Adam Reideborn och Jakob Lilja fortsatte att spela i ryska KHL-klubbar efter det att Ryssland inledde anfallskriget mot Ukraina och fick inte spela i Tre Kronor.
Frågan är nu hur landslagsledningen resonerar sedan de har flyttat vidare till den schweiziska ligan.

Bern har värvat den svenske stjärnmålvakten Adam Reideborn som tar klivet från den ryska arméklubben CSKA Moskva i KHL till den schweiziska ligan. 31-årige Reideborn stannade i CSKA efter Rysslands invasion av Ukraina och blev KHL-mästare både 2022 och 2023.

Jakob Lilja, 30, spelade förra säsongen i KHL-klubben Dynamo Moskva och har i sin tur bytt Ryssland mot spel i schweiziska Ambri-Piotta där han har en stor roll.

Spelarna är sportsligt intressanta för Tre Kronor eftersom de är skickliga hockeyspelare. Men sedan den 30 augusti 2022 har Svenska ishockeyförbundet sagt att inga KHL-spelare blir uttagna i Tre Kronor. Den linjen håller förbundskapten Sam Hallam fast vid.

Men frågan är hur det blir med svenska spelare som varit kvar i KHL och spelat för ryska lag samtidigt som anfallskriget mot Ukraina fortsätter.

Nu spelar alltså Reideborn och Lilja i Schweiz.

– Det är en diskussion vi kommer att ta nu när vi börjar titta på truppen till Karjala. Jag tycker att det finns två sidor av det, säger förbundskapten Sam Hallam till HockeyNews.

LÄS MERTrots målsuccén – Tre Kronor nobbar Pontus Åberg

Han utvecklar:

– Det finns en moralisk sida av det. Det är inte helt lätt att utröna exakta sanningar i alla lägen. Det har vi konstaterat av tidigare case. Samtidigt kanske spelarna satt i en situation som var där när kriget bröt ut, där det inte fick jättemycket hjälp att tillgå från Internationella ishockeyförbundet eller Svenska ishockeyförbundet.

Tre Kronor och svenska förbundet jobbar med frågan och kommer att ha ett förhållningssätt klart inom kort.

– Vi kommer nog att ha en sittning här snart och sedan kommer vi att ha ett snack med de spelarna om hur vi ser på det och förklara läget och försöka vara så ärliga som möjligt mot spelarna, och utåt sett också, säger Hallam.

Han kommer inte att kräva att få se hur kontrakten med KHL-klubbarna har varit utformade och om spelarna har haft möjlighet att ta sig loss ekonomiskt.

– Nej, jag ska inte säga att det är nån form av förhör, absolut inte, utan vi kommer att ta en riktning och sedan förmedla det till de spelare det berör. De ska förvänta sig att vi är raka och ärliga i vår kommunikation till dem. Sedan vad vi kommer fram till, och om folk håller med eller inte, det vet man aldrig.

Hur ser ni på tidsaspekten – om ni kommer fram till att ni inte tar ut spelare som har varit i KHL efter krigsutbrottet, men nu är i Schweiz – hur länge gäller det stoppet för Tre Kronor-spel i så fall?

– Det blir en diskussion som blir väldigt uppförstorad. Det är en komplex situation. Punkt. Där varje situation kan vara unik. Men jag tror att vi kommer att välja en väg som gör det lätt för oss, och lätt för spelarna att förstå, så får vi se vad den vägen blir, säger Sam Hallam.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!