HockeyNews
PLUS

Joel: "Jag behöver space och Frölunda behöver space"

(28708) Joel Lundqvist
Bildbyrån / Instagram joellundqvistofficial

Publicerad: 19 augusti 2023

FacebookXWhatsApp

Joel Lundqvist formar ett nytt liv efter hockeyn och han gör det ihop med Peter "Foppa" Forsberg.
För HockeyNews.se berättar den 41-årige ikonen om nya utmaningarna utanför rinken och varför han efter ett par besök i Frölundas omklädningsrum nu väljer att hålla sig borta.
– När man går från att ha en så extrem målsättning till ett blankt papper så är det mycket att hantera i huvudet. Allt ska knådas om till något nytt och jag är inte riktigt klar där, säger Lundqvist till HockeyNews.se.

Joel Lundqvist har lämnat hockeyn bakom sig och skriver nya kapitel utanför rinken.

I går blev det officiellt att han skrivit kontrakt med Next Level Group som Peter "Foppa" Forsberg var med och startade – ytterligare ett steg på vägen mot ett nytt liv för Lundqvist med fyra SM-guld och tre VM-guld på sin långa meritlista.

– Föreläsningsbiten kommer jag köra en hel del och det känns jättekul. Tidigare har jag varit väldigt låst och nu kan jag vara öppen och det känns spännande inför hösten, säger Lundqvist till HockeyNews.se.

Det är en ny tid just nu nu för Lundqvist och hela familjen.

– Det har varit speciellt här nu i början av augusti när kidsen börjar göra sig redo för skolan, att bara kunna vara här och tillgänglig hela tiden är något nytt, säger han.

Foto: Bildbyrån

Sedan han gick runt på isen i Scandinavium och tackade för sig en sista gång efter semifinalförlusten mot Växjö så har sommaren delvis ägnats åt att välja spår inför framtiden.

– Jag kände tidigt att jag skulle ha saker att hantera mentalt. Som jag levt så fokuserar man så hårt på att prestera och allt vad det innebär och när det tar slut så känner man på vad jag vill nu? Vilket riktning och vad som känns spännande och vad man drivs av. När man går från en så extrem målsättning till ett blankt papper så är det mycket att hantera i huvudet, säger Lundqvist.

Han fortsätter:

– Jag är en person som jobbat extremt hårt mot en målsättning och en dag när du lägger av ska du forma ett helt nytt liv och rutiner för dig själv och vad du vill framåt ihop med familjen för allt ska knådas om till något nytt och jag är inte riktigt klar där än.

Men det här är inget som dykt upp som en överraskning för Lundqvist.

Han var väl medveten om att drivet runt nya projekt fick stå åt sidan i jakten på ett sista SM-guld med Frölunda.

– Jag puttade allt framför mig och ville göra det för att spela hela vägen fram. Jag var medveten om det men sedan efter någon månad så har det börjat växa fram saker och ting och. Jag får utgå från mig själv och göra det som känns spännande och roligt.

Foto: Bildbyrån

Joel Lundqvist satte punkt för karriären i våras samtidigt som Patrik Carlsson och Ryan Lasch nu blivit lagkamrater i den finländska ligan, pjäser som haft ledarroller och varit klubbens identitet i många år.

Max Friberg har tagit över rollen som lagkapten och Lundqvist har varit nere på rinken och visat sig.

– Det är klart man har haft kontakt med gänget där under tiden men jag har också känt för min del och deras del att man klippt det nu så man inte är där och springer ner stället. Så man får känna att det är slut. Jag har hälsat på någon gång men jag behöver space och dom behöver space, säger Lundqvist.

Vad tror du om laget som ställs på isen då?
– Det ska bli spännande att se hur dom får till det självklart. Jag vet hur mycket jobb det är att göra med stor omsättning och nya roller och nya saker men det känns spännande tycker jag.
Har du börjat lira "gubbhockey" än?
– Nej, det har jag inte gjort....jag har inte riktigt haft den abstinensen än kan man väl säga. Men vi får se. Det kanske kommer ett sug där. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!