Det blir ett antal justeringar i regelverket kommande hockeysäsong.
– För en hockeykonsument kanske det inte är så mycket man märker. Vissa saker är förenklingar, säger SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink.
I stort följer Svenska ishockeyförbundet det internationella förbundets regler och man spelar efter en och samma regelbook.
– Vi har väldigt få justeringar, eller annorlunda regler mot Internationella ishockeyförbundet, konstaterar Thorsbrink.
En justering kommande säsong är att när det blir en så kallad kvittningsutvisning, då en spelare från vardera laget blir utvisad, kommer man att spela fem mot fem istället för som tidigare med fyra utespelare var.
– Kvittningsundantaget tar vi bort. För domarna ställde det till det lite att det fanns ett konstigt undantag, säger Thorsbrink.
En lite större justering är att ett större straff (matchstraff) kan tas bort helt efter videobedömning.
– NHL införde det ifjol efter en situation. Nu följer det internationella (regelverket) med så det är mer en teknikalitet. Tittar vi igenom så hade vi ifjol inget större utdömt straff som inte skulle vara nånting. Det kommer nog inte att ske så ofta, men det är bra OM det sker att det finns möjlighet att göra det, säger Thorsbrink.
Det finns också möjlighet att reducera ett straff gradvis, från matchstraff till två minuter eller ingenting?
– Ja, grunden är att innan du går ut och tittar på situationen så måste du ha ett större straff. Du kan inte gå in och titta på en tvåa och höja upp den. Om det är ett större straff, eller om det är physical abuse mot en domare, då går du och tittar på den. Du kanske har bedömt det som en illegal check to the head, större straffet, och så ser du sedan när du tittar på den att det där var en elbowing, men inte en femma. Då kan du nedgradera den till en tvåa och till och med omrubricera den. Eller ta bort den helt om det skulle vara totalt åt fanders så att säga.
LÄS MER: Domarbasen om föryngringen i SHL – tre nya tar klivet
Det blir ju ett avbrott i matchen när det görs videobedömningar – tycker du att det var många såna förra säsongen?
– Nej, jag tror vi hade 65-70 totalt förra säsongen. Det är inte mer. Däremot kan vissa ta tid att titta på. Det är ett ställningstagande. Mål, större straff, saker som får matchpåverkan, att det blir korrekt. Det andra är att det tar tid från matchen så det är en balansgång, men på nåt sätt känns det som att vi har hamnat hyfsat rätt i det.
Thorsbrink fortsätter:
– Sedan kan man alltid fundera på om man kan speeda upp processen mer. När domarna går ut och tittar så pratar de alltid med situationsrummet. Det är de som föder dem med information och såna saker.
Huvuddomaren Linus Öhlund i samtal med Luleås lagkapten Erik Gustafsson. Foto: Bildbyrån.
Situationsrummet kan bli överbelastat under en intensiv matchkväll i SHL då det kan pågå sju matcher samtidigt. Det kan faktiskt bli strul då…
– Samtidigt som du har ett större straff i Luleå så har du ett mål i Linköping och Malmö. Ibland kan det bli kö. Väldigt sällan, men det kan bli kö på det hela.
Hur kommer det sig att det inte sitter någon från situationsrummet på plats i varje arena för att hjälpa domarna att fånga upp händelser att granska och kanske korta ner tidsåtgången för det?
– Det är domarna som tar beslutet. De konsulterar Video review consultant, som vi kallar dem, och som ska hjälpa domarna, inte ta beslutet, men vi vill få en röd tråd så att en crosschecking i Luleå bedöms på samma sätt som en crosschecking i Malmö. Som det var förr, när vi hade videobedömarna ute (i respektive arena) så svajade det lite i olika bedömningar. Det var därför man centraliserade allting. Jag tror det är den rätta vägen, att allt går via dem som ser allt i svensk elithockey. Det är nog bra att vi gör på så sätt.
Det blev rabalder vid några tillfällen då inblandade lag hävdade att videobedömarna var subjektiva eftersom de var anlitade av klubben som spelade på hemmaplan.
– Det var allt det där också. Man kunde inte flyga runt dem helt neutralt så de kom ofta från närområdet, så det är klart att det var såna saker också. Jag tror vi har hamnat ganska rätt nu också, säger domarchefen Tomas Thorsbrink.
50% rabatt i 3 månader Skaffa PLUS. (Säg upp när du vill.)