HockeyNews
PLUS

Kylington: "Jag led av mentala och psykologiska problem"

(28650) Oliver Kylington
Henrik Sjöberg

Publicerad: 10 augusti 2023

FacebookXWhatsApp

HUDDINGE. Efter sin bästa säsong i karriären belönades Oliver Kylington med ett nytt kontrakt och en ordentlig löneökning.
Men förra säsongen kom han aldrig till spel.
I en lång exklusiv intervju med HockeyNews.se berättar 26-åringen om spelet bakom kulisserna.
– Jag tror jag handskades med problemet som många andra gör genom att bara sopa det under mattan och lägga locket på men för mig ledde det till psykisk ohälsa och jag mådde väldigt dåligt, säger han.


Under hösten 2021 inledde Oliver Kylington sin sjunde säsong i Nordamerika och den sista på sitt dåvarande kontrakt med Calgary Flames.

26-åringen från Stockholm levererade storartat. 

Han gjorde sin bästa säsong i karriären och stod för 31 poäng (9+22) på 73 matcher – en ny toppnotering.

Succén i den kanadensiska klubben resulterade i ett nytt tvåårskontrakt värt omkring 50 miljoner kronor men när förra säsongen närmade sig var Kylington kvar på hemmaplan i Sverige.

Det blev aldrig något spel i vintras.

HockeyNews.se har träffat Kylington som i en exklusiv intervju nu väljer att berätta om vad som höll honom borta från hockeyn under en hel säsong.

– Det var ett väldigt utmanade år för mig personligen. Det är saker som pågått familjärt under många år men som eskalerade till att bli värre och det var mentala och psykologiska problem jag led av, berättar Kylington efter ett avslutat ispass i Segeltorp.

Han fortsätter:

– Jag tror jag handskas med problemet som kanske alla andra gör, genom att bara sopa det under matten och lägga locket på men för min del led det till psykisk ohälsa och jag mådde väldigt dåligt av hur jag hanterade mina problem och gick nästan in i väggen och kände att nu räcker det...jag behövde "fejsa" dom här problemen vi hade familjärt och idag är jag otroligt tacksam över den här resan jag påbörjade och sen fick avsluta.


Foto: Bildbyrån

En känsla av skam var ett av hindren för Kylington innan han på allvar kunde ta tag i sina problem. 

Samtidigt som spekulationerna var i full gång kring hans status.

– Jag lärde mig mycket om mig själv och jag lärde mig att förstå att rädslor för ens problem bara är styrt av sin egen skam och jag hade problem att sätta ord på mina känslor för jag skämdes så mycket över problemen jag hade med min familj. Jag är otroligt tacksam över hur många personer stöttade mig och hjälpte mig att få rätt hjälp. Jag känner verkligen att jag gjorde mig själv en stor tjänst.

Med tiden växte beslutet fram att ställa in hela säsongen och Kylington fick fokusera full ut på sitt och familjen välmående.

– Jag vill bara spela hockey men när något annat i en liv äter upp en inifrån så kände jag bara att jag inte kunde lägga fokus på rätt saker och jag behövde gå tillbaka och prioritera det som behövde fixas.

Vilken typ av hjälp fick du?

– Jag förstod aldrig hur en process med en psykolog skulle arta sig men det var också en resa i sig att förstå och lära sig att sätta ord på sina känslor och lära sig att kommunicera saker till främmande personer. Men jag förstod snabbt att det inte var en sprint utan ett marathon och det var jobbigt på många olika plan. Jag saknade hockeyn och kände ett stort frågetecken på många plan vad fan som hände egentligen...det var KBT och den svängen inom psykiatrin. 

Hur känns det att prata om det här nu?

– Det var absolut en rädsla att dela saker som ligger en så nära hjärtat men jag har sagt att jag inte vill gå in på detaljer om det som pågått men det var en stor skam jag hade att prata om såna här saker. Samhället är programmerat att inte visa upp negativa känslor. Folk tror att det inte är okej att må dåligt. Jag använde mig av flyktbeteenden när saker kommer framför ansiktet på en för det är lättaste vägen ut. Jag förstod snabbt att när man vågar visa sig sårbar för andra personer så kommer man verkligen människor närmare. Det är mer tecken på styrka än svaghet. 

HockeyNews.se träffar Oliver Kylington i Huddinge. Foto: Mattias Ek

Att våga prata om mental ohälsa inom idrotten och ishockeyn är en viktig fråga.

– Exakt. Hundra procent. Det är en kroppsdel. Jag tror att det är viktigt att ta hand om rätt saker och inte visa allt för stor rädsla vad det än kan vara. Jag håller med helt där.

Hur mår du idag?

– Fantastiskt, helt fantastiskt. Jag mår jättebra och det är kul att dra igång och jag ser verkligen fram emot en ny säsong. Jag har bara känt engagemang från ledningen i Calgary och mina lagkamrater och det hjälper så klart. Det ska bli kul att kommer tillbaka till min vardag. Jag har saknat den väldigt mycket.

Se hela intervjun med Oliver Kylington i spelaren nedanför.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!