HockeyNews
PLUS

Frölunda om de tuffa besluten att dumpa veteranerna

(28633) Loui Lasch Carlsson
Bildbyrån

Publicerad: 7 augusti 2023

FacebookXWhatsApp
Joel Lundqvist, 41, tackade för sig. Sedan har Frölunda i sin tur brutit med de tre äldre toppspelarna Loui Eriksson, 38, Ryan Lasch, 36, och Patrik Carlsson, 35.
– De tre skiljer sig åt skulle jag väl säga, säger sportchefen Fredrik Sjöström till HockeyNews.se om sitt och klubbens tuffa beslut.

Lagkaptenen Joel Lundqvist meddelade redan under pågående säsong att han skulle sluta i Frölunda efter SM-slutspelet. Men Göteborgsklubben hade också egna planer på att föryngra i övriga spelartruppen.

Den hemvändande Loui Eriksson, 38, uttryckte besvikelse över att inte få ett nytt kontrakt efter en stark avslutning på säsongen, inte minst i SM-slutspelet. Frölunda har sedan också valt att bryta kontraktet med Ryan Lasch, som inte hade en lika poängmässigt stark säsong som tidigare.

ANNONS

Och trotjänaren Patrik Carlsson fick efter säsongen veta att han inte var en spelare Frölunda tänkte satsa på trots att han hade ett år kvar på sitt kontrakt. De fyra spelarna har en snittålder på 37,5 år. Utan de fyra veteranerna har Frölunda en snittålder i truppen på 25,9 år.

Men likväl tuffa beslut av Frölundas sportsliga ledning. Sportchefen Fredrik Sjöström benar ut tankegångarna.

– Loui förlängde vi inte ett kontrakt helt enkelt, säger Sjöström till HockeyNews.se.

ANNONS

Amerikanen Ryan Lasch fick ihop 24 poäng (5 + 19) på 41 SHL-matcher. Ungefär hälften av vad han brukar komma upp i, men Lasch hade också kontrakt med Frölunda.

– Ryan absolut, där fick vi komma överens om att gå skilda vägar, förklarar Sjöström.

Och så var det Patrik Carlsson.

ANNONS

– Gällande ”Purre” så meddelade vi honom efter säsongen att vi kommer att göra om en hel del. Vi har en hel del unga killar som vi vill ge chansen och hans roll kommer inte att vara som den har varit innan. Vi lämnade det lite med honom, att han får gärna vara kvar, om man säger så, sedan blir det en tuff, utmanande roll. Men kan han acceptera den så får han vara kvar. Eller om han känner att, nej jag vill hellre hoppa på nåt annat, eller nåt annat lockar mer, så var vi villiga att släppa honom för den möjligheten. Sedan har det tagit sin tid.

LÄS MERLämnar Frölunda trots ett år kvar på kontraktet – klar för ny klubb

Vilken roll hade Carlsson haft om han hade varit kvar?

ANNONS

– Som sagt, vi vill ge våra unga spelare chansen. Det var väl det vi inte kunde säga. Vad kommer rollen att bli i vinter? Kommer han att spela? Kommer han inte att spela? Saker och ting sker under en säsong. Det var svårt för oss att svara på exakt hur det kommer att vara, men det kommer inte att vara som de andra åren då han har varit tämligen ordinarie hela vägen. 

Patrik Carlsson, som vunnit två SM-guld och fyra CHL-titlar med Frölunda, blev besviken. Och precis som Ryan Lasch kommer han att spela i Pelicans i Finland kommande säsong.

– Just nu känns det jävligt trist. Det var inte det här slutet jag hade velat ha. Jag hade önskat att jag visste innan, att jag skulle spela min sista match i Scandinavium, framför alla supportrar. Det kändes väldigt abrupt. Förhoppningsvis kan man se tillbaka på goda minnen med tiden, men just nu känns det bara tråkigt, säger Carlsson till Göteborgs-Posten.

ANNONS

Fredrik Sjöström ångrar däremot inte beslutet.

– Det är klart att, det förstår man själv som spelare, att det inte är jätteroligt att höra att man liksom åker ner några pinnhål i hierarkin. Det har vi full förståelse för, att skulle han vilja vara kvar är det en tuff roll att acceptera. Det var egentligen därför vi sa att vill du vara kvar och köpa det då har vi gärna kvar dig, men känner du att det inte kommer att bli så motiverande har vi full förståelse för det, säger Sjöström till HockeyNews.se.

Och tillägger:

ANNONS

– Patrik har gjort jäkligt mycket gott, så det är en tuff situation så klart. Det är en kille som vi tycker om och som har varit väldigt framgångsrik, men vi kände att det var det valet vi ville göra.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln

ANNONS