Publicerad: 25 maj 2023

Tre Kronor reste till Riga i jakt på en semifinalplats.
Då tog VM slut istället efter förlust mot Lettland.

Kvartsfinal mot värdnationen Lettland i en fullsatt arena i Riga blev ett riktigt test för Tre Kronor efter att man slutat tvåa i gruppen. Och det kom att bli så att man inte klarade testet.

Luleåjunioren Dans Locmelis passade på när han lämnades ren framför det svenska målet och skickade in 1–0 bakom Lars Johansson efter nästan 13 minuters spel i den första perioden. Uddamålsledningen för Lettland stod sig tills nästan halva andra perioden var spelad. Då hittade nämligen Timothy Liljegren ett hav av omarkerad is i offensiv zon och drog upp pucken i krysset för 1–1.

Med knappt fyra minuter kvar av andra perioden drog Martins Dzierkals på sig ett matchstraff för butt-ending efter att ha träffat Pär Lindholm med sin klubba. Powerplay och Tre Kronor var däremot ingen gångbar kombination denna kväll utan de fem minuterna passerade utan påhälsning i det lettiska målet.

Istället var det Lettland som på nytt kunde ta ledningen när Miks Indrasis först tunnlade Pär Lindholm strax innanför offensiv blålinje innan han hittade rätt högt bakom Johansson i det svenska målet, sex minuter in i perioden. Ett par minuter senare hade Tre Kronor ett nytt fruktlöst försök i numerärt överläge i jakten på kvittering.

Någon kvittering kom heller aldrig utan istället kunde Lettland utöka till 3–1 med drygt sex minuter kvar att spela, och den svenska jakten på mål gav inte stor utdelning heller. Det trots att man både tog ut målvakten och tog timeout för att försöka skaffa sig fördelar mot det lettiska försvaret.

Men när signalen för tre spelade perioder ljöd var förlusten ett faktum.

Sverige–Lettland 1–3 (0–1, 1–0, 0–2)