HockeyNews
PLUS

HV-talangen lovordas av NHL-stjärnan: "Har en stor framtid"

(28107) Oscar Fisker Mölgaard
Bildbyrån/Mattias Ek, HockeyNews.se

Publicerad: 22 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Tre Kronor har Örebros stortalang Leo Carlsson, 18. Dagens VM-motståndare Danmark har sin motsvarighet i HV71-forwarden Oscar Fisker Mölgaard, 18.
– Jag tycker att han har gjort det bra. Det är inte lätt för en ung kille som han att komma in och spela sitt första VM, säger den danska NHL-stjärnan Nikolaj Ehlers till HockeyNews.se.

Oscar Fisker Mölgaard är Danmarks nya stortalang. Den 18-årige centern spelar till vardags i SHL där han under säsongen tagit en plats och spelat 41 matcher. 

Han är inne på sitt tredje mästerskap den här säsongen och debuterar i VM i Tammerfors.

– Jag tycker att han gör det bra. Han är jättesmart där ute och ligger rätt i banan och gör de små sakerna rätt. Det är klart, han är 18 år gammal och måste lära sig att spela på den här nivån också. Jag tycker att han gör det jättebra. Han gör inga misstag eller nånting. Han har en stor framtid, säger NHL-meriterade före detta HV71-forwarden Mikkel Bödker till HockeyNews.se.

Danmarks förbundskapten Heinz Ehlers är den som har slussat in Oscar Fisker Mölgaard i A-landslaget. Mot USA hade den 18-årige begåvningen en jättechans att spräcka sin målnolla, men missade ett fritt läge. Men det kommer nya chanser.

– Det tycker jag var hans bästa match i VM. Han har inte spelat på några matcher, eller i alla fall inte mot Tyskland. Det råder inget tvivel om att han är med danska mått mätt en stor talang. Men han är också ung. Han har spelat otroligt många matcher med SHL, JSM, J18, J20. Jag förstår att han blir trött. Där tyckte jag vi gjorde rätt som plockade bort honom. Han kom tillbaka och var fräsch och bra, säger Heinz Ehlers till HockeyNews.se.

Danmark behöver vinna över Tre Kronor för att ha en chans att nå VM-kvartsfinal.

– Jag tycker att Sverige har sett riktigt bra ut hittills. Vi vet att det blir väldigt tufft. Det verkar som att de har hittat ett sätt igen att spela på som passar dem bättre, säger Heinz Ehlers med en blinkning åt nye svenske förbundskaptenen Sam Hallam.

LÄS MERTre Kronor spelar Hallams defensivt starka Växjö-hockey: "Framgångsrikt"

Winnipeg Jets-forwarden Nikolaj Ehlers, 27, är Danmarks stora stjärna i VM och lagets poängkung med fyra mål och tre assist på fem VM-matcher. Om Oscar Fisker Mölgaard säger han till HockeyNews.se:

– Jag tycker att han har gjort det bra. Det är inte lätt för en ung kille som han att komma in och spela sitt första VM. Nu har han ju spelat i HV hela säsongen och spelat vuxenhockey. Men det är ändå något annat att spela i landslaget.

Om honom som person:

– Han är en härlig kille. Vältalig. Superishockeyspelare. Verkligen klok. Jag ser fram emot att se hur han blir när han blir bättre och bättre.

Nikolaj Ehlers är försiktig med att uttala sig om vad som behöver förbättras i spelet. Men han säger:

– Om man har styrkor och få svagheter, men om du bara jobbar på att förbättra svagheterna så blir inte dina styrkor så bra.

Fysiskt behöver Oscar Fisker Mölgaard bli starkare och tyngre. Nu visar vågen 74 kg.

Men Nikolaj Ehlers, som har spelat i NHL sedan 2015, är i sin tur 182 centimeter och väger 78 kilo.

– Jag har inte blivit större de senaste sju åren…

Men det går bra ändå?

– Det går helt okej! Han kommer att det bli bra. Han har allting. Det är så med hockey, han kan lära lära sig hockey och bli riktigt bra. Han är en klok hockeyspelare och det kan du inte lära dig. Det har man i sig, och det har han.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!