HockeyNews
PLUS

Tre Kronor-backen i slutspelsform – har redan satt personligt VM-rekord

(28101) Henrik Tömmernes
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 22 maj 2023

FacebookXWhatsApp

TAMMERFORS. Efter bara fem VM-matcher har Tre Kronor-backen Henrik Tömmernes, 32, satt ett personligt mästerskapsrekord.

Åtta assist på fem VM-matcher. Den blivande Frölunda-backen Henrik Tömmernes är glödhet och i topp i assistligan i VM.

Bara mot Frankrike stod han för tre assist – i den första perioden.

– Ja, vad ska man säga om det? Allt jag rörde nästan blev till mål. Det är klart att det är skönt för självförtroendet att hålla i det. Jag tycker att vi skapar ganska mycket lägen så det är klart att en offensiv back som jag ska vara med och bidra. Det är klart att det är kul, säger Tömmernes till HockeyNews.se.

Henrik Tömmernes VM-debuterade för två år sedan i VM i Lettland. Då gjorde han två mål och tre assist på de sju matcherna. Tömmernes spelade både OS i Peking och VM i Tammerfors 2022. I OS blev det fem assist på sex matcher och i VM producerade han två assist på åtta matcher.

Så nu har han med andra ord redan satt ett nytt personligt poängrekord i ett mästerskap.

– Okej? Ja, sedan har det varit, med all respekt för Ungern och Frankrike, så har det varit poäng mot just dem. Det är klart att det är bra för självförtroendet i slutdelen här i turneringen, säger Tömmernes utan att lägga mycket vikt vid det faktum att han öst in poäng i VM.

Oliver Ekman-Larsson kom upp i tolv poäng som back i VM 2015 då han gjorde två mål och tio assist på åtta VM-matcher.

LÄS MERLeo Carlsson hoppas få bli center i Örebro: "Kan bli mer dominant"

Vad tycker du har varit bra i era fem matcher?

– Jag tycker väl framför allt försvarsspelet. Kanske inte första perioden (mot Frankrike), då tycker jag det är Lasse (Johansson) som räddar oss. Vi släpper till lägen som vi egentligen inte gjort under hela turneringen. Men det har varit vår styrka och det kommer att vara vår styrka om vi ska kunna gå långt i den här turneringen. En bra stabil grund nerifrån och stänga ute dem, och bli lite spetsigare när vi har spelvändningar. Powerplay kan vi lyfta lite också.

Tre Kronor har i alla fall gjort fyra mål på tolv powerplay och står sig väl på 33,33 procent.

När det gäller målvaktsspelet och Lasse Johansson har han varit bäst i VM med två nollor på tre matcher och en räddningsprocent på över 98. Kommande säsong blir Tömmernes och Johansson lagkamrater i Frölunda.

– Vi alla vet vilken bra målvakt det är. Jag tycker att han har bevisat i nästan alla landslagsturneringar jag har spelat med honom sista åren vilken hög klass han håller. Framför allt sprider bra lugn och pratar där bak så han gör oss alla trygga.

Ni har två målvakter som har hållit tre nollor på fem matcher – det är väl en stabil grund?

– Så är det verkligen. De har steppat upp när det har behövts. Framför allt för Jeppe har det kanske varit svåra matcher (Österrike 5–0 och Ungern 7–1) där han kanske inte har fått så mycket skott. Han är väldigt skarp där så all eloge till dem, säger Tömmernes som blev mästare med Genève-Servette för några veckor sedan.

Fakta/Assistligan i VM

1 Henrik Tömmernes, b, Tre Kronor, 5 matcher, 8 assist

2 Mikko Rantanen, f, Finland, 6 matcher, 7 assist

2 T.J. Tynan, f, USA, 6 matcher, 7 assist

4 Markus Lauridsen, b, Danmark, 5 matcher, 6 assist

5 Roman Cervenka, f, Tjeckien, 6 matcher, 6 assist

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)