HockeyNews
PLUS

Detaljen i "Bulan" Berglunds kontrakt med Luleå – klubben behöver agera

(28054) Thomas Berglund
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 17 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Luleås huvudcoach Thomas ”Bulan” Berglund, 54, har varit i klubben i sex år. Nu är han inne på sista året på kontraktet.
Men det finns en detalj i nuvarande kontrakt som han och klubben behöver ta ställning till.

Under Thomas Berglunds ledning sedan 2017 har Luleå blivit seriesegrare i SHL och hamnat tvåa två gånger. Våren 2022 var norrbottningarna i SM-final, men föll på mållinjen mot Färjestad och fick nöja sig med SM-silver.

Den senaste säsongen blev ett bakslag med en tiondeplacering. Luleås sämsta placering i SHL sedan 2010. Men sättet som ett skadeskjutet Luleå pressade seriesegrande Växjö till sju matcher i SM-kvartsfinalen var för många en rejäl upprättelse.

Kommande säsong har Luleå fått tillbaka storstjärnan Linus Omark från Genève-Servette liksom en rad andra förstärkningar. Frågan är bara hur länge Thomas ”Bulan” Berglund blir kvar som huvudcoach i Luleå. Hans kontrakt löper ut våren 2024. Samma sak gäller för den assisterande tränaren Henrik Stridh.

– De har plus-år så att säga efter det här, Stridh och ”Bulan”. Men vi är jättenöjda med våra tränare. Vi ser ingen anledning till att inte fortsätta jobba med dem. Det tycker jag känns väldigt tryggt och bra. De gör ett kanonjobb hela gruppen. Det är inget att klaga på, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.

LÄS MERFinska stjärnan Hartikainen om Omark: "Synd att han ska till Luleå"

Han vet att det har knorrats bland supportrarna den senaste säsongen i synnerhet då det gick tungt. Ett tag var Luleå på väg att missa slutspel och riskerade också att bli indraget i bottenstriden. Sedan kom laget igång och avslutade starkt.

– Att vi får en tuffare säsong får vi alla fundera på om det finns grejer vi kunde ha gjort annorlunda. Vi har inget emot hur tränarna har jobbat utan det är bara att ta nya tag och köra. Vi tycker att vi har den bästa tränargruppen i ligan. Det känns bara bra runt dem, säger Engman om staben där även Roger Kyrö och målvaktscoachen Gusten Törnqvist ingår.

Optionsåret gäller för både Berglund, Stridh och för Luleå?

– Ja. Om ingen säger upp avtalet så sker allt per automatik.

Optionsåret för säsongen 2024/2025 behöver aktiveras under pågående säsong. Och tidigare än slutet av januari som andra coacher i andra klubbar har haft under sitt kontraktsår.

– Jag ska inte säga exakt när det ligger, men det ligger tidigare än så. Man vill ha det ganska tidigt så att man vet hur det blir, säger Ulf Engman.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)