HockeyNews
PLUS

Finlands målvaktsval mot Tre Kronor – och så säger Manner om Sverige

(28026) Emil Larmi
Bildbyrån

Publicerad: 15 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Mikko Manner vann VM-guld med Finland för snart ett år sedan. Inför mötet med Tre Kronor tycker han att chansen är god att göra om det 2023.
– Vi har varit framgångsrika de sista turneringarna. Vi ska spela så bra att vi kan försöka göra det igen, säger han till HockeyNews.se.

Den senaste veckan har värdnationen Finlands landslag inkvarterat sig i Tammerfors. Den förre Brynäscoachen Mikko Manner älskar att vara tillbaka i Nokia Arena.

– Det känns som igår. Jag springer samma varv här som förra året. Det känns schysst att vara här, otroligt positivt, säger han.

Finland har ett starkt lag och är en av förhandsfavoriterna till VM-guldet.

– Finland har alltid bra lag. Förra året hade vi kanske lite mer artister på backsidan om man tänker på Sami Vatanen och Miro Heiskanen. Nu har vi kanske lite mer på anfallssidan. Backsidan är jättestark defensivt och sån är grunden i finsk hockey. Sedan har vi spetsen med Mikko Rantanen, Kaapo Kakko och Kasperi Kapanen, säger Manner.

LÄS MERTre Kronors drag inför Finlandsmatchen – anmäler två forwards

I matchen mot Tyskland visade Mikko Rantanen sin kapacitet och var dominant i den tredje perioden och hade två assist i 4–3-segern.

– Han har varit jättegrym det här året och utvecklats. Han är en bra kille också och det kanske är den största saken. Han hoppar in i truppen direkt. Han har alltid kommit hit (till VM). Det är många spelare från Åbo som är kompisar. Det hjälper alltid till så att de vill komma hit och hjälpa laget, säger Manner.

Är ni favoriter till guldet?

– Jag vet inte. Det är många favoriter varje gång och marginalerna är små, men vi är en av dem. Vi har varit framgångsrika de sista turneringarna. Vi ska spela så bra att vi kan försöka göra det igen.

LÄS MERSå ska Tre Kronor besegra Finland och publiktrycket: "Blir lite hårdare"

Vad säger du om Sveriges lag?

– De är duktiga som alltid. Sam (Hallam) har ett spelsystem som gör att de har ett spelsystem så att de sparar lite energi. De spelar en riktigt modern hockey i byten med pucken och rytmen i anfallsspelet. Det är ett jättestarkt lag som vi har mött många gånger det här året. Vi uppskattar dem och alla andra.

Enligt finska uppgifter blir det Växjömålvakten Emil Larmi som spelar mot Tre Kronor. Larmi spelade i VM-premiären mot USA (1–4) medan Jussi Olkinuora spelade mot Tyskland. Den förra Oskarshamnsstjärnan Antti Suomela har blivit skadad och hans centerplats tas av Jere Sallinen som får leda en kedja med NHL-duon Joel Armia och Kaapo Kakko.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!