HockeyNews
PLUS

VM-stjärnan Olkinuora om det tunga slutet i Brynäs – och ryktet om Modo

(27958) Jussi Olkinuora
Bildbyrån/Mattias Ek, HockeyNews.se

Publicerad: 11 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. För snart ett år sedan var Jussi Olkinuora en av de stora guldhjältarna i Finland. Mycket har hänt sedan dess.
Och nu berättar han för HockeyNews.se om ett tungt slut i Brynäs och om ryktet om Modo som cirkulerar.

Förra vintern och våren vann Jussi Olkinuora både OS-guld och VM-guld med Finland. Den 32-årige finländaren vann även VM-guld 2019. För ett år sedan blev han turneringens MVP som bäste målvakt och bäste spelare.

– Det var något man kommer ihåg för resten av sitt liv, självklart. Det var ju hemmaturnering, vi vann, själv fick man spela och det gick bra, säger Olkinuora ödmjukt när han möter HockeyNews.se i Nokia Arena.

Efter en kämpig avslutning på säsongen i Brynäs har han fått en ny chans i det finska landslaget och slåss med de båda mästarmålvakterna Emil Larmi (Växjö) och Christian Heljanko (Tappara) om att få spela i VM.

– Det är alltid kul att vara här. Jag har varit här ganska mycket sedan 2019. Det är tid som jag inte skulle byta mot något annat. Det är väldigt kul att vara här. Just nu är det också bästa medicinen. Jag vet inte vad jag skulle göra om jag inte var här. Det är för tidigt att ha semester, säger Olkinuora.

Efter degraderingen med Brynäs är han klubb- och kontraktslös. Men om man backar bandet ett år såg det annorlunda ut. Då skrev han NHL-kontrakt med Detroit efter ett makalöst VM där han höll nollan i fyra av åtta matcher och hade 94,8 i räddningsprocent.

Däremot blev det inget spel i NHL. Och det gick tungt i farmarlaget Grand Rapids.

– Att jag åkte till Detroit är ingenting jag ångrar, men självklart, det gick inte som planerat. Det slutade innan det började liksom. Träningslägret gick bra. Sedan när AHL-säsongen började… Tränaren i AHL hade lite andra tankar än vad jag hade. Jag var inte bra heller och det var inte laget. Det var svårt. Men de hade beslutat att de tar in (Magnus) Hellberg redan i november så då var det slut med NHL-drömmen.

LÄS MERLuleås drömvärvning i hamn – Linus Omark återvänder till klubben

Olkinuora flyttade från USA till Gävle i början av februari.

– Det var kul att komma till Brynäs, få spela värdefulla, viktiga matcher.

Var det tack vare Mikko Manner som du hamnade i Brynäs?

– Nej, nej, nej. Det var deras GM, Johan Alcén, som var i kontakt mycket. Det var inte så att de lovade någon speltid eller så, men jag kände att det skulle vara en chans att få spela ett par matcher i och med att de hade trematchersveckor nästan varje vecka till slutet av säsongen.

Han har lagt misslyckandet i Brynäs bakom sig.

– Det gick som det gick. Men det var kul att se SHL. Jag har aldrig sett eller spelat i SHL och det var tuffa matcher där. Varje lag kan vinna över varje lag så det var kul.

Hur var det då att komma in i Brynäs som hade ett tungt slut?

– Som sagt, jag var bara ivrig och det var kul att få spela matcher som betyder något. Varje poäng är viktig. Det var tvärtom i AHL där ingen riktigt brydde sig. Så det var kul för mig. Men resultatet var inte kul. Vi ville in i playoff och det gick dåligt. Det var tuffa marginaler, men det räckte bara inte.

Olkinuora sänker tonen när han berättar om uttåget från SHL med Brynäs i hockeytokiga Gävle.

– Det var svårt att se sedan efter säsongen hur mycket det betyder för alla i staden och alla i organisationen. Det är tufft. Men det är idrott och jag hyllar det. De har kvalserie och grejer.

I Finland har man stängt ligan så att inget lag åker ur. Men å andra sidan får inget lag chansen att gå upp.

– Vi har mycket diskussion i Finland om vi borde öppna eller inte. Vi har haft det (öppet) förut. Jag tycker att när man har sett det, och känt det, hur det är att åka ner… Förut tänkte jag att självklart ska man öppna det. Självklart ska det vara trafik upp och ner. Men den känslan man hade när man åkte ner, den önskar man inte att nån ska känna. Det är vidrigt. Men det hör till. Att komma upp från allsvenskan är jag säker på att det känns som att vinna ett mästerskap.

Så var det nyligen för Modo som efter sju års väntan har fått kvala sig upp till SHL via det allsvenska slutspelet.

Och (enligt både Aftonbladet och Örnsköldsviks Allehanda) Modo sägs vara intresserat av dig?

– Det har jag hört också.

Hur har du hört det?

– Jag har lagkamrater här som säger att de har sett det i medierna där (i Sverige). Jag själv har inte riktigt läst artiklar och så.

Modo har släppt Kristers Gudlevskis men har i gengäld värvat in både Olle Eriksson-Ek och Pontus Eltonius. Och nu är frågan om Jussi Olkinuora också hamnar i Övik.

LÄS MERModos mästerliga målvaktsrockad – då lämnar "Guden" Örnsköldsvik

Vad säger din agent?

– Jag pratar inte så ofta med dem, de säger när det är nåt väldigt viktigt. Men jag har inget speciellt att kommentera det så. Kul att nån är intresserad, men jag har inte bestämt nåt för nästa år än.

Vad siktar du på?

– Utomlands kan jag säga. Det jag kan säga är att det inte är NHL och det är inte KHL, haha. Europa. Schweiz eller SHL. Vi får se.

När vill du ha något klart?

– Jag har inte bråttom. Vi får se när saker händer.

Då har du inget konkret kontraktsförslag från Modo?

– Nej. Det har jag inte. Du är den förste som får höra det så du får lite scoop här…

Du gillade SHL?

– Ja, jag har inget emot det. Och jag kan språket lite, säger Olkinuora på fläckfri och flytande svenska.

– Det funkar, självklart. Och det är en väldigt bra liga.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)