Snuvade på toppspelare av Brynäs – AIK:s nye sportchef om nyckelfrågor

10 maj 2023
Ett nytt AIK håller på att växa fram under nye sportchefen Niklas Persson.
Förhandlingar pågår med flera spelare. Persson har fått se både Brynäs och Björklöven sno spelare framför näsan på honom. Men AIK kan få ihop ett bra lag till hösten.


AIK har för närvarande en målvakt, fem backar och tio forwards på kontrakt inför säsongen som kommer. När bygget är klart är planen att ha två målvakter, åtta backar och 13 forwards under kontrakt.

Nye sportchefen Niklas Persson har fått en bättre ekonomi att röra sig med i AIK än vanligt, men det är ändå mil ifrån de summor han är van att kunna lägga på spelartruppen i Linköping.

Därför har AIK gått bet på några värvningar.

– Man får inse sin plats i näringskedjan också med SHL och finska ligan. Det är klart att Björklöven har gjort bra saker under många år. Brynäs kommer uppifrån SHL och man får vara med och fajtas med de där så mycket man kan och sedan får man ha lite tålamod. Men jag tycker att det rullar på bra och jag har ingen brådska heller, säger Persson till HockeyNews.se om det pågående lagbygget.

Den här veckan har han kunnat presentera den kanadensiske forwarden Branden Troock. Enligt Expressen är även Kristoff Kontos på ingång.

– Man vill ha laget klart som snabbt som möjligt, men jag tycker att vi har en stabil grund som redan är satt. Man kan ha lite tålamod med de sista pusselbitarna så att det blir så bra som det kan bli.

Brynäs har värvat namnkunnigt, bland annat HV71-centern Tyler Vesel och lade även beslag på Tyler Kelleher närmast från den finska ligan.

– Kelleher har jag inte varit intresserad av, men nån av de andra hade jag säkert kunnat tänka mig spela i AIK, säger Niklas Persson.

LÄS MERAIK värvar poängstark högerskytt – kanadensisk forward klar

Är det så att störst plånbok går först?

– Det är inte bara plånboken, absolut inte. I allsvenskan tycker jag att det är lite mer rock’n’roll och mer ”for the love of the game” på de som varit med ett tag. Nu har jag inte varit med så länge på den nivån, men jag känner att vi måste jobba med vår grupp, det måste alla göra absolut, men på en allsvensk nivå där vi befinner oss i dagsläget så kommer vi inte ha ekonomi till att köpa en massa spelare under säsongen och värva in massa nyförvärv som ska hjälpa oss på olika sätt om vi inte får de som vi satsar på från start att funka.

Persson fortsätter:

– Vi kommer att få vara noggranna med dem vi plockar in under resans gång nu och sedan kommer vi att få jobba med den gruppen för att göra bra resultat tillsammans. Det tycker jag är skitkul.

Och tillägger:

– Man får tänka lite annorlunda än vad man gjort alltid i LHC.

Bland AIK:s nya spelare finns centern Gerry Fitzgerald som närmast kommer från Björklöven. Han kommer att ersätta förstecentern Adam Rockwood, men är inte riktigt samma spelartyp ändå.

– Jag tycker att delvis är det en spelartyp som vi har sökt, inte bara på det sättet att han har gjort mest mål i powerplay (13 mål på 49 matcher) förra säsongen. Det var ett bra powerplay i ett bra lag. Han gjorde sina poäng. Det är absolut en offensivt skicklig spelare, men han sätter också stolthet i spelet över 60 meter, vinner tekningar.

Niklas Persson har också fastnat för det Fitzgerald utstrålar.

– Han har bra värderingar och hur han analyserar sin insats i Björklöven. Det var rakt och ärligt och inga bortförklaringar. Han tog väldigt mycket ansvar själv över att de inte hade lyckats. Såna småsaker som gör att man uppskattar och tycker att det är en spännande spelare.

Den unge slovakiske centern Dalibor Dvorsky, 17, gjorde nyligen ett värdigt starkt U-18-VM. Dvorsky, som fyller 18 år i juni, tog plats i All Star-laget och öste in 13 poäng (8 mål, 5 assist) på sju matcher.

LÄS MERFörändringar i AIK:s organisation – Gozzi är tillbaka i klubben

Det är därför en stor risk att AIK på ett eller annat sätt blir av med honom i sommar.

– Det kommer att komma en draft i sommar där han med största sannolikhet kommer att gå väldigt högt i. Det kommer att komma en NHL-klubb som ska säga sitt. Och det kan hända saker innan det också. Det enda som vi kan förhålla oss till är att han i dagsläget är en AIK-spelare och vi vill att han ska spela hos oss och vi kan ge honom en bra roll.

Hur ser du på SHL-intresset runt honom?

– Det är ingen hemlighet och det har klubbar gått ut i tidningar och sagt att de vet om att han finns liksom.

Men Niklas Persson förlikar sig med AIK:s öde.

– Återigen det är en näringskedja och vi vet om att spelare kan försvinna till SHL. Det är inget som man kan gå och grubbla över eller vara grinig över utan det är så det ser ut. Det är det avtal som klubbarna har gått med på vilket jag tycker nånstans är fair. Det är bara att acceptera att det är så. Det finns en näringskedja och en hierarki med NHL i toppen. Sedan kommer ligorna under i olika fas. Det är bara att vara glad om man har gjort nåt bra med spelarna så att de tar sig vidare i karriären.

En spelare som kan vara på väg bort från AIK är mångsidige forwarden Oscar Nord, som bildade en het kedja med Adam Rockwood och Daniel Muzito-Bagenda. Både Persson och huvudcoachen Anton Blomqvist är tydliga med att de vill behålla Oscar Nord.

– Vi håller på för fullt. Vi vill ha Oscar kvar. Det kan bli klart idag och det kan dra ut på tiden. Men vi har haft ett bra snack jag och Oscar och han har pratat med Anton. Vi har en dialog och en förhandling som pågår. Sedan vet jag att han har andra erbjudanden och andra funderingar så jag är inte säker på att vi ror den i land, men vi vill gärna, säger Persson.

Lagkaptenen Christian Sandberg, 35, vars kontrakt har gått ut, kanske inte heller blir kvar.

– Där vet vi ännu inte hur det blir. Vi jobbar med dem vi har och tittar över vilka pusselbitar vi vill ha in så får vi se var vi landar med de killar som idag inte har förlängt. Det är flera stycken som absolut inte är avskrivna, men det är av olika anledningar som vi inte har gått vidare med några av dem.

Persson tillägger om bland andra Sandberg:

– Det är inte hundra procent ännu. De som inte är kommunicerade och som inte har sajnat nån annanstans så finns det en dialog. Det är av olika anledningar, alltifrån roll till ekonomi och en massa jäkla olika grejer som gör att det inte har blivit något att gå vidare med eller som har kommunicerats.